edzés,indoor cycling

5 testrész, amit kiválóan formál az otthoni bicajozás

Forrás: Getty Images
Biciklizni szuper dolog, pláne tavasszal, és a futás mellé is kiváló keresztedzésnek. Ám ha inkább maradsz a 4 fal között, ott van az indoor cycling: ha van otthon szobabicikli vagy spinning-bicikli, használd, amilyen gyakran csak tudod!

Egy 45 perces indoor cycling edzésen akár 400-600 kalóriát is elégethetsz, de a biciklizés nem csak zsírégetésre kiváló: több izomcsoportot is alaposan leedzhetsz vele. Persze nem mindegy, mennyi ellenállással dolgozol. Ha eltervezed, hogy otthon állsz neki biciklizni, használd bátran az ellenállást, ne csak tekerj a nagyvilágba. Ha beiktatsz jópár hegymenetet, sprinteket, és alapvetően a szokottnál több ellenállással dolgozol, már látványos lesz a változás.

A következő 5 területre kifejezetten hatékony a biciklizés - még a 4 fal között is!

Hátizmok

Amikor kerékpározáskor kissé előrebillen a csípő, a hát alsó izmai már nem a felsőtestet tartják, hanem a törzsizmokra kezdenek fókuszálni. Így érdemes egyenesen tartani biciklizés közben a gerincet, hogy a hátizmok dolgozhassanak, erősödjenek, miközben pedálozol. Nagyon, de nagyon sokat számít a tartás!

A karizmok

Ügyelj a kartartásra az ülő és az álló pozíciókban is, mert bár a karodon kevesebb most a testsúly, hiszen a lábak dolgoznak, de az alkartámaszból álló helyzetbe váltások és fordítva bizony megdolgoztatják a bicepszet és a tricepszet is.

Ha kicsit jobban megedzenéd a lábak mellett a felsőtestet, ragadj kézisúlyzót, és próbáld ki ezeket a gyakorlatokat!

Csípő és fenék

Ellentétben azzal, amit a legtöbben gondolnak, a core izmok és a csípő bizony főszerepet játszanak a biciklizésben. A biciklizés ugyanis alaposan megedzi a csípő környékét és a farizmokat, de az is igaz, hogy ha más gyakorlatokkal edzel ezekre a területekre, akkor jobban fog menni a biciklizés is!

Hasizmok

Ha odafigyelsz arra, hogy támaszkodsz teljes erőből a korményra, hanem a hasizmok bekapcsolásával próbálod tartrani a felsőtestet, esetleg biciklizés közben picit jobbra-balra mozogsz, akkor egy idő után látod majd a hasizmaid átalakulását is. Ha helyes a testtartás, és odafigyelsz a core izmok szorítására, szépen formálódnak majd a ferde hasizmaid a biciklizéstől.

edzés,biciklizés
Forrás: GettyImages

Combizmok

Pedálozáskor a négyfejű combizmok keményen dolgoznak, pláne akkor, amikor állásból leülsz, felálláskor pedig a combhajlítók aktivizálódnak. A vádlik szintén dolgoznak a felálláskor és a leüléskor, így tessék ezeket a gyakorlatokat is beiktatni az edzésbe, ami tényleg szépen formálja és tónusossá teszi a láb izmait!