futás,Hogya Regina

Hogya Regina: Nekem a futás a belső béke

Forrás: Hogya Regina
Nem sztáredző, hanem edző, aki sztároknak segít megszeretni a mozgás örömét. Tóth Vera, Király Linda, Szentesi Éva és még közel 25 vendég számít a tanácsaira személyi edzőként, mellette azonban a biciklizés és a futás is komoly szerepet kapnak az életében. Hogya Regina edzőt faggattuk a sportról és arról, mégis mi lehet a titka annak, hogy 25 évesen ilyen komoly karrier áll mögötte.

Mióta játszik szerepet a sport az életedben?

Sportos családban nőttem fel: édesapám Taekwondo-mester, a nővérem táncolt, anyu biciklista volt. Én 14 éves koromtól fociztam: az U15-ben voltam labdarúgó, és igazolt MB2-es játékos. 22 évesen lett vége: kiutaztam dolgozni Törökországba, amikor két évvel később hazajöttem, bekerültem az Oxigén Wellness Naphegy csapatába. A személyi edzés mellett heti 2 spinning órám van, aquafitness edzéseket tartok, rengeteget biciklizem, futok…

Szerinted mi a gyors sikered titka? Úgy tudom, nagyon szigorú edző vagy…

Nekem ez az egész sosem volt munka, sokkal inkább egy hobbi. Én úgy fogom ezt fel, hogy imádok mozogni, a vendégeim pedig ezt támogatják. Szeretem, amit csinálok, folyamatosan képzem magam, tanfolyamokra járok – nem égek ki. De én is megkövetelek dolgokat: a vendégeimet kérem, hogy legalább heti 2 alkalommal jöjjenek hozzám, mellette van minimum heti 1 kötelező kardiónapjuk, amikről minden alkalommal képet is kell küldeniük. De azt kell mondjam, mind a 25 vendégem nagyon lelkes: heti ötször szinte mindig edzenek.

hogya regina,stability
Forrás: hogya regina

Neked mi a kedvenc edzésmódszered? Te mivel kapcsolsz ki?

A csapatsport után vágytam arra, hogy egyéni sportolóként próbáljam ki magam, így egy ideje kickboxolok, imádom, és szeretnék vele kisebb versenyeken is elindulni. A bicikli is nagy szerepet játszik a mindennapokban: a spinning órák mellett bicajjal közlekedek, és ha tehetem, hétvégente is biciklire pattanok: egy Balaton vagy Velencei-tó körbebiciklizés mindig jöhet! És ott van még a stability…

Megtennéd, hogy erről mesélsz kicsit? Mi ez pontosan?

A stability workout egyensúlygyakorlatokat jelent instabil felületen: ilyenek a fitball víz vagy homoktöltettel, a bosu vagy a stability deszka. Igazából bármilyen instabil felület, akár egy vastag matrac megfelel a célnak. Ezt az edzésmódszert futás mellé is különösen érdemes beiktatni, mert az instabil felület miatt több izomcsoport dolgozik; a fun faktort kihasználva erősíti a core izmokat, fejleszti a koordinációt, több síkban változó ellenállásokkal tudunk dolgozni rajta.

A futás is fontos az életedben?

Abszolút: hétfőnként 10K-val kezdem a hetet, általában a Margitszigeten futok, vagy a Tabánban. A labdarúgás miatt mindig is sokat futottam, bőven voltak futóedzéseink, és meg kellett tanulni a helyes futótechnikát is. Tavaly megvolt az első félmaratonom, idén áprilisban tervben van a következő. Az edzéstervemet én írom, úgy érzem, ehhez megvan a kellő szakmai tapasztalatom: idén egy 8 és egy 10 hetes tervet is készítettem, aszerint készülök fel.

Nagyon motiváló, amit csinálsz, de téged ki inspirál?

Runelli! (Szántó Nelli futóedző, frissen szült édesanya, a Runner’s World futóedzője – a szerk). Egészen elképesztő, amit művel, és szakmailag is nagyon ott van!

Ennyi edzés és munka mellett mennyire tudsz figyelni az étkezésedre?

Nagyon! Nem engedhetem meg magamnak, hogy ne legyen energiám. Napi ötször étkezem, dietetikussal raktuk össze az étrendemet, minden nap előre megfőzöm és dobozolom az ételeimet. Kilengések általában nyaranta fordulnak elő, egyébként viszonylag szigorú vagyok az év nagy részében. Glutén és laktózmentesen étkezem, de nehezen építek izmot – pedig most az is a célok között van – magasabb a zsír és a fehérje bevitelem.

Mi ösztönöz újra és újra a mozgásra?

Van egy nagyobb célom, ez most az izmosodás. Emellett kisebb céljaim is mindig vannak, és fontosnak tartom a versenyeket, a kisebb megmérettetéseket is – ezek nagyon motiválók tudnak lenni.