futás,futóbaki

Most őszintén: te hány hibát követsz el a legtipikusabb futóbakikból?

Forrás: Getty Images
Gyakran elbliccelt keresztedzések, túledzés, a pihenőnap kihagyása - és ez még csak néhány a legtipikusabb futóbakikból. Mindegy, hogy tavaly, vagy azelőtt te is elkövetted őket vagy sem, ideje a jövőre koncentrálni: idén csináld másként, és hagyd magad mögött a rossz szokásokat. A Runner's World.com tavalyi felméréséből kiderül, hogy a következők a legtipikusabb futóbakik: nálad mennyi van fent a listán?

1. Tiltólistára teszed az erősítő edzést

Nem szeretsz súlyzózni, saját testsúlyos gyakorlatokat végezni, így az erősítés abszolút kimarad a repertoárból. Ne tedd! A futás mellett heti 1-2 alkalom erőedzés rengeteget számít: nem csak a sérüléseket tudod megelőzni ezekkel az edzésekkel, de a teljesítményed is javulásnak indul, ha erősítéssel edzed meg a futás során használt izmokat. Ha nincs kedved egyedül kondizni, járj funkcionális tréningre, irány a TRX edzés, de néhány alkalom egy személyi edzővel is rengeteget segít majd!

2. Ha nem alszol eleget

A kutatások is alátámasztják, hogy a nem elegendő alvás bizony okoz teljesítményromlást. A szervezetnek nagyon kell ez az idő, fontos a sejteknek, az agyműködésnek - igazából az egész testnek. Az alváshiány rontja az immunrendszer működését, stresszessé tesz, és a fizikai igénybevételt is rosszabbul bírja az ember.

3. Nem figyelsz az étkezésedre

Alapszabály, hogy ha komolyan veszed az edzést, az étkezést sem hanyagolhatod el. És itt nem arról van szó, hogy valaki vékony vagy sem, és nem is a kalóriákról: a megfelelő tápanyagmennyiség, a zsírok, a fehérjék, a szénhidrátok, a vitaminok és ásványi anyagok mind nagyon fontosak, pláne, ha sokat sportolsz. Vedd komolyan, mit eszel meg!

4. Nem futsz hosszú távokat

Maratonra vagy félmaratonra edzel, viszont a felkészülésre nem hagysz elég időt, és akkor sincs időd hosszú távokat menni? Ez nem a legideálisabb egy futónál: bár a maraton előtt nem kell lefutnod a távot, a hosszabb futások igenis nagyon fontosak a felkészülés során. Időhiány miatt ne hanyagold el őket!

alvás,pihenés
Forrás: GettyImages

5. Nem fordítasz elég időt a regeneráló futásokra

A laza, könnyed futóedzésekre nem csak a testnek, de a léleknek is szüksége van, különösen a regenerációs időszakban. Ne legyél türelmetlen, ne akarj mindig túlteljesíteni, inkább legyél szigorú magadhoz, és tényleg iktasd be ezeket a futásokat is az edzéstervedbe!

6. Nem nyújtasz eleget

Nem kérdés, ez az egyik legkomolyabb baki, a merev izmok ugyanis sérülésekenyek, és kevésbé terhelhetőek. Vedd komolyan a nyújtást, és ha teheted, ne csak az a pár perc legyen a lazításé az edzés végén! Iktass be hetente streching vagy jógaórákat, hengerezz, használj masszázslabdát. Hosszú távon nagyon megéri erre időt szánni!

7. Mindent beáldozol a tempóért

Oda akarod tenni magad az edzésen, így egy idő után a technikád teljesen szétesik a tempó miatt? Ne hagyd: ha koncentrálsz, nem rohansz eszeveszetten, a sebességet próbálod egyenletesen tartani, akkor kisebb az esélye, hogy a sebesség miatti rossz testtartás miadd megsérülsz. A jó futótechnika az első, csak akkor fuss tempósan, ha ezt tudod is tartani!

8. Sérülten edzel

Itt az apró sérülések, fájdalmak is nagyon számítanak. Ha mondjuk kimegy a bokád, nyilván nem edzel tovább, de az sem normális, ha heteken át fájó térddel vagy derékkal indulsz neki a kilométereknek. Először orvosold a problémát, mert egy kis sérülés és fajulhat komoly dologgá, ami miatt netán hónapokat kell kihagynod.