fogyás, fogyókúra, súly, mérleg

Elkezdtél odafigyelni arra, hogy leadj pár kilót, de azóta még többet mutat a mérleg?

Forrás: Getty Images
Eláruljuk, mi lehet az oka!

Természetesen, azt fontos megjegyezni, hogy amikor valaki belekezd egy olyan életmódba, ami a súlyvesztést szolgálja, az eredmények nem egy egyenes görbén jelentkeznek, hanem olykor hullámvölgyek és hegyek is belecsúsznak, hiszen a folyamat már csak ilyen, és pont ezeknél a völgyeknél kell kitartónak maradni.

Viszont az is előfordulhat, hogy hiba csúszott a gépezetbe, vagy más ok idézte elő az indokolatlan súlygyarapodást!

Forrás: Getty Images
 • Túl keményen vágtál bele az edzésbe
  Amikor valaki hirtelen, mindenféle fokozatosság, hozzászoktatás nélkül vág bele a futásba és mellé akár erősítő edzésekbe is, előfordulhat, hogy ideiglenesen épp az ellenkező hatást éri el, mint szeretné. Hiszen a sport olyan szintű stresszt jelent így a szervezetének, az izmok nem tudnak regenerálódni az edzés során keletkező mikrosérülésekből, így gyulladások is keletkezhetnek, ami által vizet tart vissza a test.(Persze, csak ideiglenesen.) Éppen ezért is fontos, hogy sosem szabad az egyik napról a másikra belevágni teljes erővel a mozgásba, hanem fokozatosan, lépésről-lépésre szabad csak felépíteni, amiért a tested nagyon hálás lesz, és hidd el, így is jönnek majd az eredmények.

 • Túlkompenzálsz
  Sajnos sokan hajlamosak felértékelni az elégetett kalóriák mértékét, és aztán többszörösen visszatölteni azokat, hiszen „futottam, megérdemlem”. Érdemes eleinte legalább nagyjából számon tartani az ételek és edzések kalóriamennyiségét, hiszen a fogyás egyik kulcsa a kalóriadeficit!
 • Izmosodtál
  Ha korábban keveset vagy semennyit sem sportoltál, most pedig rendszeresen mozogsz (mindegy, hogy mit) és arra is odafigyelsz, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét juttass be a szervezetedbe, akkor bizony elkezdtél izmot építeni magadra, és ez jó! Ne ijedj meg attól, ha eleinte többet mutat majd a mérleg, mert a ruháidon biztosan észreveszed majd a változást, és egy idő után a kilókban is megmutatkozik!

 • Nem pihensz eleget
  Könnyen elkap a gépszíj bárkit, és ilyenkor bárki hajlamos lehet arra, hogy a pihenést parkoló pályára tegye. Pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, na meg az edzések közötti regeneráció a folyamat épp olyan fontos része, mint a sport és a táplálkozás. Ha ezt megvonod magadtól, első körben csak vizet tart vissza a szervezeted, éhesebb lehetsz, de rosszabb esetben már a hormonális egyensúly is felborulhat, ami valóban hízást okozhat (és e mellett jópár egészségügyi problémát is). Szánj időt a pihenésre, és tekints rá ugyanolyan olyan fontos szeletként, mint a futásaidra!

 • Nem eszel eleget
  Bár fent azt írtuk, hogy a fogyáshoz kalóriadeficit kell, azt is meg kell jegyezni, hogy ez a deficit nem lehet túl nagy! Ha ugyanis abba a hibába esel, hogy megpróbálsz nagyon keveset enni a cél érdekében, pont azt éred el, ami ellen küzdesz: hízni fogsz. A testednek szüksége van megfelelő tápanyagokra és energiához, ne félj a szénhidráttól, se a zsírtól, mert egy kiegyensúlyozott életvitelben rájuk is szükség van. Hogy elkerüld az ebből fakadó hízást, ügyelj rá, hogy az alapanyagcseréd alá soha, semmilyen körülmények között ne menj.
  Ez mindenkinél egyéni, de a WHO szerint 30 és 60 közötti nőknél ezzel a képlettel számítható ki: 8,7 X testtömeg + 829 , ugyanilyen korú férfiaknál pedig így: 11,6 X testtömeg + 879.