alvás,pihenés

Te is alulteljesítesz? Eláruljuk, mennyi alvás kellene ahhoz, hogy beinduljon a fogyás

Forrás: Getty Images
Sokszor nem csak az edzések mennyiségét kellene növelni, és a vacsora mennyiségét csökkenteni ahhoz, hogy leadj pár kilót: a fogyásban bizony az éjszakai alvásnak is komoly szerepe van!

A fogyásnak nincs olyan receptje, ami a világon mindenkire érvényes lenne, de általában azért kell hozzá:

  • kardiózás
  • erősítés
  • zöldségekben, sovány proteinben gazdag étrend
  • alacsony stressz-szint
  • és elegendő alvás.

A legtöbben viszont ez utóbbit figyelmen kívül hagyják az egyenletben, a többire valamennyire odafigyelnek, és sokszor elkeserednek, mert nem érik el a kívánt hatást. Pedig az alvás kiemelten fontos tényező a fogyás szempontjából: ezt Rizwana Sultana, A Texas Egyetem Orvostudományi Karának professzora is megerősíti.

Miért is fontos az alvás?

Egy 2016-os, több, mint 2000 brit felnőtt bevonásával készült közvéleménykutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek napi átlagos alvásmennyisége 6.8 óra volt. Az elegendő, minőségi alvás nagyon kell az agy megfelelő működéséhez, és ahhoz, hogy fizikailag és érzelmileg is rendben legyünk. Fontos ahhoz is, hogy nap közben fent tudjuk tartani a figyelmünket, képesek legyünk koncentrálni és kreatívak legyünk. Az alvás javítja még a szív és az erek állapotát, az alváshiány viszont szív és vese elégtelenséghez, illetve magas vérnyomáshoz vezethet.

alvás,pihenés
Forrás: GettyImages

Az alvás és a testsúly kapcsolata

Az alvás mennyisége bizony hat a hormonháztartásra is, különösen az éhségérzetet befolyásoló hormonokra. A kevés alvás hatására nő a ghrelin nevű hormon mennyisége, ami miatt megnövekszik az éhségérzeted, és általában ilyenkor többet is eszünk. Ha viszont eleget alszol, a leptin nevű hormon szintje megemelkedik a testedben, ami miatt csökken az éhségérzet.

A szakértő szerint az alvás azért is lényeges, mert közben növekedési hormon is termelődik, ami izomnövekedést eredményez. Ezért is fontos, hogy a gyerekek is eleget aludjanak, mert ez nagyban meghatározza, hogy felnőttként megfelelőek legyenek az izmaik, a szöveteik.

Ennyi alvás kell a fogyáshoz

Dr. Sultana elárulta azt is, mennyit kellene egy este aludni ahhoz, hogy beinduljon a fogyás, illetve elmondta, mik a legideálisabb alvási körülmények. Ha ezekre kíváncsi vagy, kattints a Runner's World cikkére!