diovaj energia egeszeg ero feherje vitaminok

Ha kipróbálod, csak ezt eszed majd a mogyoróvaj helyett

Forrás: Getty Images
Ha eddig rajongtál a mogyoróvajért, akkor a dióvajat egyenesen imádni fogod!

Minden futó kamrájában ott lapul egy üveg mogyoróvaj, hiszen az egyik legtökéletesebb és leggyorsabb energiaforrás, amit futás előtt, sőt még közben is előszeretettel fogyasztunk. A különféle magvajak közül vitathatatlanul a legnépszerűbb a mogyoróvaj, ami köszönhető talán az árának is, mivel kicsit olcsóbban megvásárolható, mint a mandula-, vagy épp a kesuvaj, valamint gyakorlatilag az összes áruházban, bárhol, bármikor kapható. A táplálékkiegészítőket gyártó cégek palettáján egyébként szinte bármilyen olajos magból készült vaj megtalálható, ám ár-érték arányban sokszor érdemesebb ezeket házilag elkészíteni.

A dió azonban nem csak futóként, hanem az általános egészségünk szempontjából is fontos tápanyag, a legfontosabb előnyei közé tartozik például, hogy erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatása is van, ráadásul az egyik legszuperebb természetes Omega-3 forrás, hozzájárul az egészséges emésztéshez, támogatja az idegsejteket, és még bizonyos rákos megbetegedésektől is megvéd.

Elkészítése

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, majd egy tepsiben fektess le egy sütőpapírt, és oszlass el 35-40 dkg diót. Süsd aranybarnára, de vigyázz, hogy ne pörkölődjön túl a széle, mert akkor keserű lehet a végeredmény, így inkább, ha már kellemes illatot érzel, akkor vedd is ki a sűtőből, majd hagyd kihűlni. Ha már kézzel fogható a dió darabkák hőmérséklete, és picit kiszáradt, akkor mehet is a robotgépbe, amit maximális fokozatra állíts, és hagyd dolgozni legalább 6-8 percig a mixer (és a dió) fajtájától függően. Ha még mindig nagyon darabos, akkor 1-2 evőkanál olíva olaj hozzáadásával lágyítsd a keveréken, míg el nem éred a kívánt állagot. Ízlés szerint mehet bele egy csipet is, végül töltsd a krémet egy zárható üvegedénybe. Hűtőben korlátlan ideig eláll, csak fogyasztás előtt 15-20 perccel érdemes mindig elővenni.

Pirítósra, banánkarikákra, almaszeletekre, puffasztott rizsre, édes, vagy sós kalácsra is tökéletes feltét, de zabkására sem utolsó, ami baracklekvárral kiegészítve lesz igazán finom! Energiában, fehérjében és vitaminokban is gazdag, szóval tökéletes választás futás előtt, vagy akár edzés után, hiszen a regenerációt is támogatja.