A sárgabarack szezon kellős közepén járunk – ugye fogyasztjátok rendszeresen?
Vadon és termesztett formában is előfordul. Egyesek úgy vélik – főképp latin neve alapján (prunus armeniaca) – hogy Örményországól származik. Azonban az ókori Görögországban és Rómában is jelen volt, és sok más szakértő azt állítja, hogy az eredeti termesztés több mint 3000 évvel ezelőtt Indiában történt. Ám a vitatott eredet nem oly lényeges, mint az, hogy a sárgabarack - vagy más néven kajszibarack - emberi egészségre gyakorolt jótékony hatása mindenképpen említést érdemel!
A-vitamin
Az A-vitamin, amelyet a tudósok retinolnak is neveznek, nagyon fontos az egészséges szem számára. Pontosabban az A-vitamin segít a szervezetnek előállítani a retina megfelelő működéséhez szükséges pigmenteket. Enélkül az éjszakai vakság kialakulásának veszélye fenyegetné látószervünket. Az A-vitamin abban is segít, hogy a szem megtermelje a megfelelő nedvességhez szükséges könny mennyiséget. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az A-vitamin az immunrendszer számára is fontos szerepet játszik, mivel gyulladáscsökkentő hatása van.
C-vitamin
A sárgabarack kiváló C-vitamin forrás. Mivel C-vitamint az emberi szervezet nem tud előállítani, ezért ebből elegendő mennyiséget kell fogyasztani, elsősorban az étrenden keresztül. A C-vitaminnak számos funkciója van. Például mint antioxidáns segít megvédeni a szervezet sejtjeit a káros szabad gyököktől, de a sérülések, sebek gyógyulásához szükséges kollagén előállításához is szükség van rá. A C-vitamin alapvető szerepet játszik az egészséges immunrendszer működésében, segítve a szervezet természetes védekező mechanizmusait a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben.
Rost
Minden 35 gramm (g) nyers sárgabarack 0,7 g élelmi rostot tartalmaz. A friss gyümölcsök és zöldségek - köztük a sárgabarack - kiváló rostforrásnak minősülnek. A rostok létfontosságúak, mert segítik a szervezet vércukorszint szabályozását és az emésztést, ami megelőzi a székrekedést és elősegíti a gyomor-bélrendszer általános egészségét. Ezenkívül egyes tanulmányok kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik elegendő rostot esznek, kisebb valószínűséggel alakulnak ki olyan egészségügyi problémák, mint például szívbetegség, 2-es típusú diabétesz, bélgyulladás.
Kálium
A sárgabarack az egyik legjobb káliumforrás. Egyetlen adag sárgabarack a napi szükségleteink csaknem egynegyedét biztosíthatja. A kálium egy elektrolit, ami az idegi működéshez és az izomösszehúzódáshoz szükséges, valamint azért, hogy a tápanyagokat a sejtekbe szállítsa és a sejthulladékot megsemmisítse. A szív egészségében is szerepet játszik azáltal, hogy támogatja a szívverés szabályos ritmusát.
Víz [g] 86,35
Energia [kJ] 201
Fehérje [g] 1.4
Összes lipid (zsír) [g] 0,39
Szénhidrát [g] 11.12
Cukor [g] 9.24
Összes élelmi rost [g] 2
Kalcium, Ca [mg] 13
vas, Fe [mg] 0,39
Magnézium, Mg [mg] 10
Foszfor, P [mg] 23
Kálium, K [mg] 259
Nátrium, Na [mg] 1
Cink, Zn [mg] 0,2
Réz, Cu [mg] 0,08
Mangán, Mn [mg] 0,08
Szelén, Se [µg] 0,1
C-vitamin, összes aszkorbinsav [mg] 10
B-6-vitamin [mg] 0,05
Folsav, összesen [µg] 9
Kolin, összesen [mg] 2,8
A-vitamin, RAE [µg] 96
Karotin, béta [µg] 1094
A-vitamin, NE [NE] 1926
E-vitamin (alfa-tokoferol) [mg] 0,89
K-vitamin (filokinon) [µg] 3.3
Zsírsavak, összes telített [g] 0,03
Zsírsavak, összesen egyszeresen telítetlen [g] 0,17
Zsírsavak, összesen többszörösen telítetlen [g] 0,08
A sárgabarack nyersen fogyasztva kínálja a legmagasabb tápanyagtartalmat és a fogyasztással kapcsolatos előnyöket, de nem elhanyagolandó a szerepe aszalva, smoothie-ként, lekvárként, édes süteményekbe sütve vagy főzve, kiváló joghurtok, zabkásák ízesítésére.