sárgabarack, kajszibarack, gyümölcs, egészséges táplálkozás,

A sárgabarack szezon kellős közepén járunk – ugye fogyasztjátok rendszeresen?

Forrás: Getty Images
Kicsi, vagy közepes csonthéjas gyümölcsről van szó, ami az őszibarackhoz vagy a szilvához hasonlít, és közeli rokonságban áll velük. Színe narancsos sárga, olykor pirosas árnyalattal megspékelve. Íze az édes és fanyar közti skálán mozog érettségtől függően.

Vadon és termesztett formában is előfordul. Egyesek úgy vélik – főképp latin neve alapján (prunus armeniaca) – hogy Örményországól származik. Azonban az ókori Görögországban és Rómában is jelen volt, és sok más szakértő azt állítja, hogy az eredeti termesztés több mint 3000 évvel ezelőtt Indiában történt. Ám a vitatott eredet nem oly lényeges, mint az, hogy a sárgabarack - vagy más néven kajszibarack - emberi egészségre gyakorolt jótékony hatása mindenképpen említést érdemel!

A-vitamin

Az A-vitamin, amelyet a tudósok retinolnak is neveznek, nagyon fontos az egészséges szem számára. Pontosabban az A-vitamin segít a szervezetnek előállítani a retina megfelelő működéséhez szükséges pigmenteket. Enélkül az éjszakai vakság kialakulásának veszélye fenyegetné látószervünket. Az A-vitamin abban is segít, hogy a szem megtermelje a megfelelő nedvességhez szükséges könny mennyiséget. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az A-vitamin az immunrendszer számára is fontos szerepet játszik, mivel gyulladáscsökkentő hatása van.

C-vitamin

A sárgabarack kiváló C-vitamin forrás. Mivel C-vitamint az emberi szervezet nem tud előállítani, ezért ebből elegendő mennyiséget kell fogyasztani, elsősorban az étrenden keresztül. A C-vitaminnak számos funkciója van. Például mint antioxidáns segít megvédeni a szervezet sejtjeit a káros szabad gyököktől, de a sérülések, sebek gyógyulásához szükséges kollagén előállításához is szükség van rá. A C-vitamin alapvető szerepet játszik az egészséges immunrendszer működésében, segítve a szervezet természetes védekező mechanizmusait a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben.

sárgabarack, kajszibarack, egészséges táplálkozás, gyümölcs, vegán,
Forrás: Getty Images

Rost

Minden 35 gramm (g) nyers sárgabarack 0,7 g élelmi rostot tartalmaz. A friss gyümölcsök és zöldségek - köztük a sárgabarack - kiváló rostforrásnak minősülnek. A rostok létfontosságúak, mert segítik a szervezet vércukorszint szabályozását és az emésztést, ami megelőzi a székrekedést és elősegíti a gyomor-bélrendszer általános egészségét. Ezenkívül egyes tanulmányok kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik elegendő rostot esznek, kisebb valószínűséggel alakulnak ki olyan egészségügyi problémák, mint például szívbetegség, 2-es típusú diabétesz, bélgyulladás.

Kálium

A sárgabarack az egyik legjobb káliumforrás. Egyetlen adag sárgabarack a napi szükségleteink csaknem egynegyedét biztosíthatja. A kálium egy elektrolit, ami az idegi működéshez és az izomösszehúzódáshoz szükséges, valamint azért, hogy a tápanyagokat a sejtekbe szállítsa és a sejthulladékot megsemmisítse. A szív egészségében is szerepet játszik azáltal, hogy támogatja a szívverés szabályos ritmusát.

A sárgabarack tápanyagösszetétele 100 grammban

Víz [g] 86,35
Energia [kJ] 201
Fehérje [g] 1.4
Összes lipid (zsír) [g] 0,39
Szénhidrát [g] 11.12
Cukor [g] 9.24
Összes élelmi rost [g] 2
Kalcium, Ca [mg] 13
vas, Fe [mg] 0,39
Magnézium, Mg [mg] 10
Foszfor, P [mg] 23
Kálium, K [mg] 259
Nátrium, Na [mg] 1
Cink, Zn [mg] 0,2
Réz, Cu [mg] 0,08
Mangán, Mn [mg] 0,08
Szelén, Se [µg] 0,1
C-vitamin, összes aszkorbinsav [mg] 10
B-6-vitamin [mg] 0,05
Folsav, összesen [µg] 9
Kolin, összesen [mg] 2,8
A-vitamin, RAE [µg] 96
Karotin, béta [µg] 1094
A-vitamin, NE [NE] 1926
E-vitamin (alfa-tokoferol) [mg] 0,89
K-vitamin (filokinon) [µg] 3.3
Zsírsavak, összes telített [g] 0,03
Zsírsavak, összesen egyszeresen telítetlen [g] 0,17
Zsírsavak, összesen többszörösen telítetlen [g] 0,08

A sárgabarack nyersen fogyasztva kínálja a legmagasabb tápanyagtartalmat és a fogyasztással kapcsolatos előnyöket, de nem elhanyagolandó a szerepe aszalva, smoothie-ként, lekvárként, édes süteményekbe sütve vagy főzve, kiváló joghurtok, zabkásák ízesítésére.