életmódváltás, motiváció, egészséges táplálkozás,

Hogyan válj egészségesebbé? A következő 7 pontos ellenőrzőlista ebben segít!

Forrás: Getty Images
Az életmódváltás első lépéseit megtenni nem olyan egyszerű, mert ilyenkor általában több szokásrendhez is hozzá kell nyúlni. Abban segítünk, hogy lásd, melyek azok, amiken érdemes elindulni.

Összeírtunk egy 7 pontos ellenőrzőlistát, ami tartalmazza a legfontosabb első lépéseket az úton. Fontos tudnod azonban, hogy ha nem sikerül minden egyes pontot betartani, akkor sincs semmi baj, a lényeg, hogy próbálkozz, illetve legyen cél az, hogy idővel ez a „checklist”, olyan vezérelvvé váljon a mindennapok során, ami már automatikusan működik! Ehhez persze idő kell, ráadásul nem is oly kevés! Szóval légy türelmes és nagyon kitartó!

1. Töltsd fel a konyhádat egészséges ételekkel!

Az életmódváltás egyik első lépése a táplálkozás átalakítása. Az esetek többségében ez biztosan nem kerülhető el. A táplálkozás átalakításához fontos, hogy átnézd, milyen alapanyagaid, élelmiszereid vannak. Mindazt, ami nem passzol a jövőben az étrendedbe, cseréld le olyan alapanyagokra, amikkel helyettesíteni, kiváltani fogod őket, illetve mindenféle egészségtelen rágcsákat és nassolnivalókat szintén távolíts el. Töltsd fel a kamrádat és a hűtődet minden olyannal, amire szükséged lesz az ételeid elkészítéséhez és persze, amik passzolnak egy egészségesebb étrendhez.

2. Készíts menütervet minden egyes napra!

Sőt egy hétre előre is összeállíthatod, hogy mit fogsz enni. Három főétkezéssel tervezz és két kisétkezéssel (tízórai és uzsonna). Ha előre tervezel és elkészítesz vagy legalább is előkészítesz mindent, arra számíthatsz, hogy tudatos és egészséges döntéseket hozol az étkezéssel kapcsolatban. A rögtönzések ebben a helyzetben nem vezetnek mindig jóra.

egészséges táplálkozás, gyümölcsök, zöldségek, életmódváltás,
Forrás: Getty Images

3. Minden étkezésnél fogyassz zöldséget vagy gyümölcsöt!

Így több vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst fogyasztasz természetes formában, de emellett sok egyéb előnyös hatásra számíthatsz. A nagy arányú növényi alapú élelem csökkenti a szív- és cukorbetegség kialakulásának kockázatát, számos rákbetegség megelőzését segíti, a csont- és immunrendszer egészségét támogatja, szerepet játszik a súly csökkentésében vagy megtartásában.

4. Hozd a napközbeni élelmedet otthonról!

Ami rendesen tízórait, ebéded és esetleg uzsonnát jelent. Ez a szokás is azt segíti, hogy minél átgondoltabban és egészségesebben táplálkozz. A munkahelyi ebéd vagy a giroszosnál elfogyasztott menü nem biztos, hogy megadja azt a tápanyagbázist, ami igazán egészségesnek mondható. Illetve az éhesen hozott döntések ebben a témában, szintén nem jelentenek garanciát arra, hogy olyasmit fogyasztasz, ami ideális a céljaidhoz. Ne felejts tápláló nassolnivalókról is gondoskodni: friss vagy aszalt gyümölcs, smoothie, némi natúr olajos mag vagy egy kis szelet egészségesen elkészített házi sütemény változatosan kerüljön a dobozba.

egészséges táplálkozás, yümölcsök, zöldségek, életmódváltás,
Forrás: Getty Images

5. Rejtsd el a számodra csábító, tiltott falatokat!

Egy tanulmány kimutatta, hogy az egészségtelen ételek elrejtésével, tehát azzal, ha nincsenek szem előtt, kevesebbet fogyasztunk belőlük. A cukorkás, bonbonos tálkák gusztusosak tudnak lenni, de biztos, hogy több késztetést kapsz az ilyesfajta „haszontalanságok” elfogyasztására, hogy ott vannak az asztalon. Egyszerűen tedd el, sőt ajándékozd el másnak, hogy semmilyen módon ne ess kísértésbe általuk. Egy szépen rendezett, friss gyümölcsöket tartalmazó tál, szerintünk még dekorációként is jobban mutat, nem beszélve az elfogyasztásukból eredő jótékony élettani hatásokra.

6. Tervezd meg a testmozgás helyét és idejét az életedben!

Ha arra vársz, hogy legyen időd és kellően friss legyél mind fizikailag, mind mentálisan az aktív tevékenységhez, talán soha nem jutsz el. Éppen ezért keress kezdetben heti 3x30 percet mozgásra. Ha ez megy és érezhetően nem okoz gondot, növeld az időtartamot, majd idővel a gyakoriságot, utóbbit akkor, ha van rá lehetőséged. Már heti 3x30 perc is nagyon jó irány, főleg, ha korábban a mozgással töltött idő szinte egyenlő volt a nullával. Kell a mozgás elkezdéséhez némi ösztönzés? A testmozgás segíthet a szív egészségének megőrzésében, csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát, konkrétan meghosszabbíthatja az életedet.

Ami még a testmozgásra szánt időt illeti, a szakemberek azt javasolják, hogy hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású mozgásos tevékenységet végezzünk (például tempós sétát) vagy heti 75 perc intenzív tevékenységet (ilyen a futás, bringázás), valamint hetente kétszer érdemes erősítő edzést végezni.

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Tavasszal indul be igazán a futóélet, egyre több a verseny, mi pedig igyekeztünk rengeteg hasznos tanácsot és érdekességet összegyűjteni számodra, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Akár az a célod, hogy ledobj pár kilót, esetleg szeretnél az időeredményeden javítani, vagy most fogsz először egy nagyobb távot lefutni, de akkor is, ha jelenleg nem a teljesítmény motivál, csupán az, hogy élvezd a futást! Ha kitűzted a vágyott célt, bizony nagyon sok akadály húzhatja keresztül a számításaidat, akár egy betegség vagy sérülés, egy nem várt járvány, vagy sokkal súlyosabb helyzetek a világban. De vajon ilyenkor mi a teendő? Erre is vannak tippjeink! A magazinban számos inspiráló interjút találsz, köztük egyet a 86 éves Európa-bajnok sprinter Lóki Tamásné Marika nénivel, aki minden nap edz, komoly versenycéljai vannak, és annyi energia árad belőle, hogy minden olvasónknak jutna belőle! Wossala Rozina új oldaláról mutatkozik be nálunk – korábban a TV-ből ismerhetted, és bizony nagyon máshogy emlékezhetsz rá. Azóta azonban élete csúcsformájába lendült, imád bringázni és futni, na meg az étkezését is jelentősen átalakította. Erről mesélt a legfrissebb számunkban! Simonyi Balázs pedig a maratonfutás legendájának járt utána, úgyhogy az is kiderül, honnan ered a történet, mi az igazság belőle, és valójában mi történt Marathónnál. Érdemes elolvasni!

 

995 Ft

1095 Ft

7. Próbálj ki sokféle mozgást!

Bár ez egy futós oldal, mégis arra bátorítunk, hogy színesítsd meg életed aktív tevékenységeit. Kirándulj, vegyél részt jóga vagy meditációs foglalkozásokon, látogass el néha mászóterembe, ússzál, sőt a lift helyett használd a lépcsőt, jó időben szállj le 2 megállóval előbb a buszról és sétálj haza a munkahelyedről. Váljon az életviteled természetesen aktívvá!