mentális egészség, mentális fáradtság, futóedzés hatása,

Mentálisan kimerült vagy? Akkor irány futni!

Forrás: Getty Images
Merthogy kutatások is igazolják, a fizikai aktivitás hatékony stratégia a kognitív regeneráció elősegítésére egy mentálisan kimerítő nap után!

Ahogy egy különösen hosszú vagy kemény futás fizikai kimerültséget eredményez, egy hosszas, gondolkodást igénylő tevékenység - például a tanulás vagy akár egy hosszú munkanap - mentális kimerültséghez vezethet. Sokan megpróbálják ezt olyan tevékenységekkel ellensúlyozni, amelyek során „lekapcsolhatják az agyukat”, ilyen például a tévénézés, ám kutatások kimutatták, hogy ez általában nem működik. Ami viszont biztosan segít, az a fizikai aktivitás!

Mozogj, hogy regeneráld az elmédet!

A Psychology and Behavior folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy némi mérsékelt aerob tevékenység, miként segítheti a résztvevőket a kísérleti úton előidézett mentális kimerültségből való felépülésben. Ennek érdekében a kutatók egy órányi mentálisan megterhelő feladatoknak tették ki a résztvevőket, akiket ezt követően három csoportra osztottak: az egyik csoport 30 percnyi fizikai aktivitást végzett kerékpár-ergométeren, a következő 30 perces alsótest nyújtó gyakorlatokat, az utolsó pedig egy népszerű sitcomot (szituációs komédián alapuló televíziós műsor) nézett. A különböző 30 perces tevékenységek előtt és után a kutatók felmérték a résztvevők kognitív rugalmassági teljesítményét, hangulatát, fáradtságát, nyugtalanságát, saját maguk által észlelt kognitív képességét és motivációját.

Az eredmények azt mutatták, hogy a félórás mérsékelt aerob gyakorlatot végző csoport szinte minden kategóriában jobban regenerálódott, mint a többi időtöltést (nyújtás és TV-nézés) végzők, a fáradtság és a nyugtalanság kivételével.

mentális egészség, mentális fáradtság, futás kutyával, edzés hatása,
Forrás: Getty Images

Fontos szempont futók számára

Tehát ha tudod, hogy olyan, nagy próbatétel vár rád, amitől a nap végére mentálisan és lelkileg elgyötört leszel, akkor érdemes a futóedzést kifejezetten a nap végére időzíteni (nem feltétlenül éjszakára, hanem, amint lehetőséged van rá). Ám az edzés minőségével kapcsolatban ügyelj arra, hogy mérsékelt aerob tevékenységet érdemes végezni ilyenkor, mert egy kemény intervallum edzés nem biztos, hogy célravezető a mentális regeneráció szempontjából.

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Tavasszal indul be igazán a futóélet, egyre több a verseny, mi pedig igyekeztünk rengeteg hasznos tanácsot és érdekességet összegyűjteni számodra, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Akár az a célod, hogy ledobj pár kilót, esetleg szeretnél az időeredményeden javítani, vagy most fogsz először egy nagyobb távot lefutni, de akkor is, ha jelenleg nem a teljesítmény motivál, csupán az, hogy élvezd a futást! Ha kitűzted a vágyott célt, bizony nagyon sok akadály húzhatja keresztül a számításaidat, akár egy betegség vagy sérülés, egy nem várt járvány, vagy sokkal súlyosabb helyzetek a világban. De vajon ilyenkor mi a teendő? Erre is vannak tippjeink! A magazinban számos inspiráló interjút találsz, köztük egyet a 86 éves Európa-bajnok sprinter Lóki Tamásné Marika nénivel, aki minden nap edz, komoly versenycéljai vannak, és annyi energia árad belőle, hogy minden olvasónknak jutna belőle! Wossala Rozina új oldaláról mutatkozik be nálunk – korábban a TV-ből ismerhetted, és bizony nagyon máshogy emlékezhetsz rá. Azóta azonban élete csúcsformájába lendült, imád bringázni és futni, na meg az étkezését is jelentősen átalakította. Erről mesélt a legfrissebb számunkban! Simonyi Balázs pedig a maratonfutás legendájának járt utána, úgyhogy az is kiderül, honnan ered a történet, mi az igazság belőle, és valójában mi történt Marathónnál. Érdemes elolvasni!

 

995 Ft

1095 Ft

Egyre többet tanulunk arról, hogy a fizikai aktivitás milyen pozitív hatással van az agyra, ez tehát egy újabb ok, amivel érdemes számolni, ha mentális kimerültségre keresünk hatékony gyógyírt!