
7 alapanyag, amit idén tégy gyakrabban a bevásárlókosaradba!
Ha az idei év egyik fő célja a táplálkozásod javítása, a következő alapanyagokat használd jóval gyakrabban, mert fogyasztásukkal erősíted az immunrendszeredet, csökkented a szervezetedben lévő esetleges gyulladásokat, támogatod a szív- és érrendszer egészségét, illetve összességében javítod a sportteljesítményt.
1. Babfélék
A babfélék - mint például a csicseriborsó, vesebab, feketebab stb. – kiváló növényi alapú fehérjeforrást nyújtanak, amik elősegíti az izmok regenerálódását futás és edzés után. Magas a rost- és magnéziumtartalmuk, segítik szabályozni a vérnyomást és a vércukorszintet, javítják a bélrendszer egészségét, valamint betegségek elleni fitonutrienseket (növényekben található, jótékony hatású vegyületek, amik a növények védekező rendszerének fontos elemei, fogyasztásuk az emberi szervezetben is kifejtik kedvező hatásukat) és antioxidánsokat biztosítanak.

Ha nem szoktál babféléket enni, kezdd kicsiben, és fokozatosan növeld az adagokat, mert a magas rosttartalma nemkívánatos mellékhatásokat is okozhat puffadás formájában. Próbálj csak egy 1/4 csészét hozzáadni a salátádhoz, teljes egytálételhez adhatsz egész konzervet is. Felhasználás előtt alaposan öblítsd át a konzervet is, hogy elkerüld az étkezés utáni bélproblémákat.
2. Csontleves

A csontleves (más néven alaplé) úgy készül, hogy a csontokat (például csirke, marha, sertés vagy akár hal) vízben nagyon lassan át kell főzni (adható hozzá egy kevés gyömölcsecet), így felszabadulnak a csontokban lévő tápanyagok és ízes, tápláló húslevest kapsz, ami vitaminokban gazdag, például kalciumban, magnéziumban és foszforban, valamint zselatinban, amelyet a szervezet kollagénné tud lebontani. Tanulmányok szerint a zselatin fogyasztása segíthet megvédeni az ízületeket a stressztől, illetve kimutatták azt is, hogy a csontleves segíthet megjavítani a bélnyálkahártyát, ami végső soron javítja a tápanyagok felszívódását.
3. Fermentált élelmiszerek

Az erjesztett ételek, mint például a joghurt, a kefir, a kombucha, a savanyú káposzta vagy a kimchi, javítják a bélrendszer egészségét azáltal, hogy egészséges baktériumokat juttatnak be a bélmikrobiómába. Ez javítja az emésztést, és támogatja az immunrendszert. Fermentálni házilag is lehet zöldségeket, a folyamathoz számtalan ajánlás és recept található. Bizonyos egészségügyi állapotok estén azonban nem ajánlott fermentált élelmiszerek fogyasztása!
4. Tengeri zöldek

A tengeri moszat és hínár tele vannak mikrotápanyagokkal és ásványi anyagokkal, mint például K- és A-vitamin, jód, magnézium, folsav, kalcium és még sok más. Próbálj saját sushit készíteni, vagy add őket leveshez, salátához.
5. Magvak

Ne csak a diófélékre koncentrálj, a natúr tök-, chia- és például lenmag mind elképesztő egészségügyi előnyökkel bírnak (és általában olcsóbbak is, mint a diófélék), de a napraforgómagnak is a bevásárlólista elején kellene szerepelnie. Ezek a magok jó fehérjeforrást kínálnak, rengeteg rostot és antioxidánst tartalmaznak, és bónuszként jóval kevésbé allergizálnak, mint a diófélék közül többen is. Dobd rá salátára, keverd bele granolába, vagy kend meg napraforgómag vajjal a reggeli pirítósodra.
6. Chili paprika

Ha bírod, hogy az étel „meleg”, adj gyakrabban chili paprikát hozzájuk. A chili paprika nemcsak antioxidánsokban gazdag, hanem az állóképességet is javítja kapszaicinoid tartalmának köszönhetően, amely az a vegyület, ami a paprika fűszeres hatását adja.
7. Hal és tenger gyümölcsei

A hal és a tenger gyümölcsei kiváló fehérjeforrások, valamint más fontos tápanyagok is találhatók bennük, mint D-vitamin, kalcium, foszfor, vas, cink, jód, magnézium és kálium. A zsírosabb halak, mint a lazac vagy a szardínia egészséges adag omega-3 zsírsavat is biztosítanak, ami egy új kutatás szerint segíthet a sérülések megelőzésében.
Szerezd be a Fuss Gyorsan. Egyél lassan című könyvet a webshopunkból, amit a JOY-Napok idején, május 12-15 között kedvezményesen tehetsz meg!