mogyoróvaj

Tényleg olyan egészséges a mogyoróvaj, mint sokan gondolják?

Forrás: unsplash/Taylor Kiser
A mogyoróvaj elég hasznos csemege: eheted magában, gyümölcsökkel, keverheted turmixokba, vagy pirítósra is kenheted. Futás előtt tökéletes, mivel ellát energiával, emellett pedig egészséges zsírokban is gazdag.

Sokan úgy gondolják, hogy a mogyoróvaj a zsírok mellett fehérjében is nagyon gazdag, ezért is csodálatos futás előtti vagy közbeni nasi. De mi az igazság?

Két evőkanálnyi mogyoróvaj tápanyagtartalma így néz ki:

  • 191 kcal
  • 7g fehérje
  • 7g CH
  • 16 g zsír
  • 1.6g rost
  • 3.4 g cukor

A mogyoróvajban lévő szénhidrátok ellátnak energiával futás közben, a fehérje pedig fontos a regenerációban, az izomépítésben és a muszklik megtartásában is. Az egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát és még a fogyásban is segíthetnek. Emellett ásványi anyagokat is tartalmaz a mogyoróvaj, például kalciumot, magnéziumot, foszfort és káliumot. Előbbi a csontok és izmok erejének megtartásában segít, a magnézium és foszfor az izmok összehúzódásában és a tápanyagok energiává alakításában játszik szerepet, a kálium pedig a folyadékszintet, az idegek és izmok működését szabályozza.

Ezek alapján egy nagyon egészséges kajáról beszélünk, de van valami hátránya?

Molly Kimball, táplálkozási szakértő szerint annak ellenére, hogy tényleg tápanyagban gazdag, a fehérjetartalma nem mondható magasnak.

“Ahhoz, hogy egy alapanyagot magas fehérjetartalmúnak nevezzenek, legalább 15 g proteint kell tartalmaznia. A mogyoróvajból ehhez legalább négy kanállal kell fogyasztani belőle, ami 400 kalóriának felel meg. Ez még nem probléma, azonban azoknál gondot jelenthet, akik odafigyelnek arra, hogy miből, mennyit visznek be.”

Ha mogyoróvajat fogyasztasz, azt inkább az egészséges zsírokért, ne a fehérjéért tedd. Az egyik legjobb dolog benne az, hogy szuper nasi futás előtt, mivel kellően eltelít és energiát ad. A választásnál érdemes arra figyelned, hogy olyan terméket keress, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

Olvasnál még a témában?