
Tényleg olyan egészséges a mogyoróvaj, mint sokan gondolják?
Sokan úgy gondolják, hogy a mogyoróvaj a zsírok mellett fehérjében is nagyon gazdag, ezért is csodálatos futás előtti vagy közbeni nasi. De mi az igazság?
Két evőkanálnyi mogyoróvaj tápanyagtartalma így néz ki:
- 191 kcal
- 7g fehérje
- 7g CH
- 16 g zsír
- 1.6g rost
- 3.4 g cukor
A mogyoróvajban lévő szénhidrátok ellátnak energiával futás közben, a fehérje pedig fontos a regenerációban, az izomépítésben és a muszklik megtartásában is. Az egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát és még a fogyásban is segíthetnek. Emellett ásványi anyagokat is tartalmaz a mogyoróvaj, például kalciumot, magnéziumot, foszfort és káliumot. Előbbi a csontok és izmok erejének megtartásában segít, a magnézium és foszfor az izmok összehúzódásában és a tápanyagok energiává alakításában játszik szerepet, a kálium pedig a folyadékszintet, az idegek és izmok működését szabályozza.
Ezek alapján egy nagyon egészséges kajáról beszélünk, de van valami hátránya?
Molly Kimball, táplálkozási szakértő szerint annak ellenére, hogy tényleg tápanyagban gazdag, a fehérjetartalma nem mondható magasnak.
Ha mogyoróvajat fogyasztasz, azt inkább az egészséges zsírokért, ne a fehérjéért tedd. Az egyik legjobb dolog benne az, hogy szuper nasi futás előtt, mivel kellően eltelít és energiát ad. A választásnál érdemes arra figyelned, hogy olyan terméket keress, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot.
Olvasnál még a témában?