
Miért is kellene minden futónak diót ennie? Máris eláruljuk!
Egy kis marék dió pár gerezd almával minden uzsonnára vagy tízóraira tökéletes, ahogy az is, ha a salátáidat mindig egy kis pirított dióval dobod fel.
De miért is olyan szuper őszi finomság a dió, különösen azoknak, akik sokat sportolnak?
A diónak magas az Omega-3 zsírtartalma, ezek a zsírok segítenek csökkenteni a gyulladásokat azáltal, hogy természetes gyulladáscsökkentő vegyületeket állítanak elő, amelyek elősegítik a test gyorsabb gyógyulását, emellett csökkentik az edzés utáni izomlázat is.
Mivel a szervezet sajnos nem tudja előállítani az Omega-3 zsírsavakat, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő étrendet kövessünk, és olyan fogásokat együnk, amik bővelkednek Omega 3-ban:

A dió alfa-linolénsavat tartalmaz, ami egyfajta omega-3 zsírsav. Csak egy marék, kb. 32g dió tartalmazza az esszenciális Omega-3 zsír napi ajánlott bevitelének körülbelül 91% -át - vagyis szinte a teljes egészét.
Jól hangzik, ugye?
Emellett ez a zsírsav hozzájárul az egészséges sejtmembránok kialakulásához, az idegrendszer megfelelő működéséhez, a megfelelő pajzsmirigy- és mellékvese-aktivitáshoz és a hormontermeléshez is. Segíti a vérnyomás, a májműködés, az immunrendszer működését is.
Persze akármennyire fantasztikus étel a dió, túlzásba akkor se ess vele: az ajánlott napi mennyiség körülbelül egy maréknyi. Azt viszont te döntöd el, hogyan szereted fogyasztani, mi mindenesetre arra buzdítunk, hogy próbáld ki minél több ételben és akár smoothie-ban!
