kanikula alapozas nyari futas regeneracio

A 3 leghatékonyabb tipp a hosszú futások utáni regenerációhoz nyáron

Forrás: Getty Images
Nyáron sincs megállás, főleg, ha már az őszi szezont egy fontos versennyel indítod! Nézzük, mivel tudsz a legforróbb napokon is gyorsan regenerálódni!

Habár klasszikus értelemben a tél a futók alapozó szezonja, ám nyáron sem áll le az edzésmunka, hiszen vészesen közeledik az őszi versenyszezon, az év második legfontosabb futóidőszaka. Így ilyenkor is el kell végezni a tempós futásokat, a gyorsító edzéseket, vagy épp a hosszú futásokat. Ám ebben az időszakban, a nagy meleg hatására egész másként reagál a szervezet a fokozott igénybevételre, így a regenerációt illetően is érdemes néhány extra tanácsot megfogadni.

1. Felejtsd el a 60 perces szabályt!

A futók között létezik egy íratlan szabály, miszerint 60 perc alatti futásokra nem szükséges magunkkal vinni semmilyen frissítőt. Nos, ez az év 9-10 hónapjában lehet, hogy megállja a helyét, de a legmelegebb napokon semmiképp, még akkor sem, ha tudod, hogy ismerős útvonalon futsz, és biztosan lesz közkút a környéken. Sosem lehet tudni, hogy történik-e például bármilyen meghibásodás, vagy mégsem a megszokott útvonalon kötsz ki, ezért nyáron minden futásodra vigyél magaddal legalább vizet! Igen, még akkor is, ha "csak" 20-30 perces edzést tervezel. Már a bemelegítés után is érezheted magad szomjasnak, és azt se felejtsd el, hogy hőségben a pulzusod is hamarabb felszalad. Ráadásul, ha dehidratált állapotba kerülsz, sokkal lassabban regenerálódsz a másnapi edzésedre.

2. Futás végén mindig hűtsd le magad!

Nem feltétlen egy jeges, hideg itallal, mert ilyenkor is könnyedén elkaphatsz felsőlégúti megbetegedést, ezért sosem jó, ha túlzott, hevült állapotban egyből a jéghez nyúlsz, ám a futás utáni fürdőd lehet már langyos, és fokozatosan engedhetsz az izmaidra hideg vizet, így serkented a mikrosérülések regenerációs idejét. Tarts a mélyhűtőben jégzselét, ami tökéletes kiegészítő a fáradt lábak hűsítésére, de egy zacskó mirelit cukorborsó is jól tud jönni, ha épp azt érzed, hogy kőkemények az izmaid.

3. Ne spórolj a sóval!

Lehet, hogy nem szoktad megsózni étkezés előtt a paradicsomot, a krumplit, vagy épp a levest, de egy hosszú futás után mindig szükség van extra sóbevitelre. Jó alternatívák lehetnek az elektrolitos pezsgőtabletták is, de az is hatásos, ha az amúgy is édes izotóniás italporodhoz mindig keversz egy csipet sót. Nagyon sok táplálékkiegészítőket gyártó cég kínálatában megtalálható a dobozos sótabletta is, nyárra célszerű egy dobozzal felkészülni, és a 45 percnél hosszabb futások előtt már egyet bevenni. Így könnyedén elkerülheted a kellemetlen izomgörcsöket is. Egy csipet só a fehérjeturmixodban is elfér, ráadásul arra is jó, hogy kicsit semlegesítse a fehérjeporok mű, túlzott édes ízét.

Ha nagyon meleg van, fontos, hogy hosszabb időt szánj a regenerációra. Kerüld a fokozott terhelést jelentő edzéseket, és inkább végezz könnyebb, lassabb tempójú futást, vagy más alacsony intenzitású mozgásformát. Jó alternatíva lehet az úszás, vagy a kerékpározás is, ami szintén segít a vérkeringés serkentésében és a felgyorsított regenerációban.