Borítókép: Megéri a szenvedést az edzés utáni jégfürdő?

Megéri a szenvedést az edzés utáni jégfürdő?

Forrás: Getty Images
Vajon tényleg csodálatos hatással van a regenerációra vagy csak fölösleges macera és szenvedés?

Az elit sportolók és még hobbifutók körében is elterjedt, hogy keményebb edzések vagy versenyek után jeges fürdőt vesznek, ezzel gyorsítva a regenerációs folyamatokat. A lényege, hogy a hideg hatására serken a vérkeringés, így a felhalmozódott tejsav gyorsabban távozik, a keletkezett gyulladások hamarabb elmúlnak, hiszen oxigéndús vér áramlik a fáradt izmokba. De vajon, tényleg olyan hatásos, mint hisszük?

Az utóbbi időben több vizsgálatot is végeztek ezzel kapcsolatban, és bár az áldásos hatásokat alátámasztó tanulmányok is készültek dögivel, olyanok is vannak, amik szerint nem olyan hasznos. Sőt, van olyan is, ami szerint kifejezetten káros: e szerint a szervezet öngyógyító, regeneráció folyamatait pillanatnyilag ugyan felerősíti, de ha kihagyjuk, akkor már nem jönnek létre, mert a test hozzászokik. De ez csak egy a sok közül. Egy másik szerint például az intervall tréningek után alkalmazva kifejezetten hatásos, de mondjuk erősítő edzések után alig érezhetően. Sőt, némely felmérés azt igazolta, hogy valójában csak placebo.

A szakértők többsége azonban abban ért egyet, hogy ha két versenyed van egymáshoz nagyon közel, akkor érdemes kipróbálni, de csak eseti jelleggel, és nem rendszeresen. Vagy bizonyos időszakban, mondjuk a versenyszezonban egymás utáni hetekben 3-4 alkalommal, de nem többször. Az elit sportolók esetében akkor fontos, ha egy nap több alkalommal is edzésen vesznek részt, és a kettő között szeretnék fokozni a regeneráció sebességét.

Tehát e módszer esetében is az a legbiztosabb, ha saját bőrödön teszteled le. Ebben az esetben a legkeményebb edzésed után engedj nagyon hideg (10 fokos) vizet a kádba, dobj bele jó adag jégkockát és ugorj bele 10 percre. De ne tovább! Ha ennél tovább ücsörögsz benne, az ugyanis csak fölösleges időtöltés. Mindenképpen csak a lábadat érje, a felsőtestedet pedig bugyoláld be. Nem cél, hogy a szerveidet is lehűtsd. Az igazán hard core sportolók extrém forró víz és hideg víz váltófürdőket alkalmaznak, de ha szeretnéd kipróbálni, bőven elég a tízperces jégfürdő. És, így ki tudod tapasztalni, hogy szükséged van-e rá!

Egyébként pedig vannak még más hatásos regenerációs módszerek, amelyekből lehet válogatni: