futo nyar meleg hoseg kanikula edzes

5 tipp, ami kellemesebbé teszi a futást forróságban

Forrás: Getty Images
Berobbant az igazi nyár, ami sok futó számára változást is jelent a megszokott edzésekben. Vannak, akik hajnalban, még a meleg előtt, míg mások inkább a nap végén járnak el ilyenkor futni, amikor már kicsit hűvösebb az idő. De mi van akkor, ha se kora reggel, se a késő esti órák nem alkalmasak a futásra? Ha nem marad más opció az edzés elvégzésre, mint mondjuk az ebédidő? Tippjeinkkel még a délutáni hőségben is elviselhetőbb lesz a futás!

Ahogy a mondás tartja, nem létezik futásra alkalmatlan időjárás, csak rosszul öltözött futó. Ahogy másként öltözöl fel egy rövidebb, és egy hosszabb futásra, úgy másként kell készülni a hőségre is. Nyáron sokkal inkább fontosabb a futóruházat anyaga, sőt még a színe is, ahogy még fokozottabban szükséges figyelni a megfelelő hidratációra, és a frissítésre. Összegyűjtöttük, hogy mi az az öt legfontosabb szempont, amivel érdemes készülnöd, ha a következő hónapokban is napközben, ebédidőben, vagy épp a legnagyobb délutáni hőségben tudod csak a szokásos edzéseidet elvégezni.

1. Indulás előtt vizezd be a pólódat

Emlékszel, hogy télen mindig úgy indulsz el futni, hogy az első pár percben még fázni szoktál? Nos, nyáron is elérheted ezt, ha úgy indulsz el futni, hogy előtte hideg vízzel átöblíted a pólódat. Lehet, hogy elsőre nem esik majd jól belebújni egy hideg vizes pólóba, ám az elindulást követően hamarosan érezni fogod, hogy mennyire kellemes, ahogy hűsíti a felsőtestedet. Kerüld a feketét, és a sötét színeket, válassz inkább fehér, vagy világos árnyalatú futópólót, ami szintén növeli a komfortérzetet.

2. Futás előtt 3-4 órával tedd a fagyasztóba a softkulacsot

Akár vizet, akár izotóniás italt is viszel magaddal, sokkal jobban esik majd a frissítés, ha az elinduláskor még jéghideg frissítővel indulsz. Persze, idővel felmelegszik, de nem mindegy, hogy 30 perc után vagy 3 perc után lesz kézmeleg az a kulacs. Ha zsákkal futsz, akkor legyen nálad egy plusz kulacsba víz, amit csak arra használj, hogy időközönként locsold magad, a karjaidat, a tarkódat, és az arcodat. Hidd el nem bánod meg azt a plusz fél liternyi terhet, amit magaddal kell cipelni...

3. Mindig legyen rajtad fehér sapka, napellenző, vagy egy vékony kendő

Futás közben is könnyedén kaphatsz napszúrást, ezt elkerülendő, érdemes a fejedet védeni a közvetlen napsugárzástól. Sőt, a sapkát is javasolt bevizezni indulás előtt, így az első pár kilométered alatt még kicsit hűsítheti is a fejedet.

4. A fényvédelemre is gondolj

Nem csak napszúrás ellen célszerű védekezni nagy melegben, hanem a napégés ellen is. Szerezz be olyan sportnaptejet, ami nem ragad, de nem is izzadod le magadról futás közben sem. A legtöbb drogériában már kapható, a legpraktikusabb a spray, ami ráadásul magas fényvédő hatással rendelkezik.

5. Figyelj A sópótlásra

Nem csak a folyadék-, hanem a sópótlás is kiemelten fontos ezekben a hetekben. Sótablettát mindig vigyél magaddal, ha egy óránál hosszabb edzésre mész, de akár futás előtt is vegyél be nyugodtan 1-2 szemet. Futás után pedig mindig igyál elektrolitos pezsgőtablettát, mely segtí pótolni az izzadsággal elveszített ásványi anyagokat is.