inni, folyadék,

Egy friss kutatás szerint a megfelelő hidratálás intenzíven hat a szív állapotára

Forrás: Mensent Photography/Getty Images
Biztosan a könyöködön jön ki a folyadékfogyasztás fontossága, pedig több dologra hat, mint hinnéd - egy friss kutatás szerint a szív egészségére is!

A megfelelő folyadékbevitellel kapcsolatos ajánlások betartása nagyban hozzájárul a jó sportteljesítményhez, az edzések utáni gyors regenerálódáshoz, de van még egy újabb ok arra, hogy folyamatosan sokat igyál: mert jót tesz a szívnek is!

Az Európai Kardiológiai Társaság legutóbbi ülésén bemutatott kutatási adatok szerint a jó hidratáció hosszú időn át való fenntartása lelassíthatja a szív életkorral összefüggő változásait, amelyek szívelégtelenséghez vezetnek.

A kutatók közel 16 000 középkorút vizsgáltak, akik részt vettek egy 25 éven át tartó kutatásban azzal kapcsolatban, van -e összefüggés a szívproblémák és a folyadékbevitel között. Arra jutottak, hogy azoknál, akik megfelelően hidratálnak, a 25 éves periódus alatt alacsonyabb volt a szívelégtelenség kockázata.

Ennek az az oka, hogy ha kevesebb folyadékot - különösen vizet - iszik valaki, a szérum nátriumion koncentrációja nő. Alapvetően túl sok nátrium van a vérben, és minél tovább nő ez a szám, annál magasabb a szívproblémák kockázata.

Idővel a szervezet a víz megtartása felé tolódik el, hogy ellensúlyozza a folyamatot, és aktiválja a rossz szívműködéssel kapcsolatos folyamatokat. Például a szívelégtelenségben szenvedőknél gyakrabban merült fel a bal kamrai hipertrófia nevű állapot, amely befolyásolja a szív vérellátási képességét, és magában foglalja a szövetek megvastagodását a szívizomban.

víz, inni,
Forrás: Pixabay

Egy másik lehetséges tényező a vér nátriumszintjének növekedésében a kognitív funkció. Bár a tanulmány nem foglalkozott ezzel, fontos felismerni, hogy a kiszáradás milyen súlyosan befolyásolhatja az agy és a szívműködést is - mondta Barbara Bergin, a texasi Orthopedics, Sports & Rehabilitation Associates Austin -i ortopéd sebésze.

"Magas nátriumszint esetén az agysejtek alapvetően zsugorodnak, mert nincs bennük elegendő víz" - mondta a Runner's Worldnek. "Nem meglepő, hogy ez zavart okoz az agysejtekben, hiszen így nem működnek optimálisan."

1000 profi tipp futáshoz

1000 profi tipp futáshoz

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

 

1590 Ft

1990 Ft

De vannak más jelei a nem megfelelő folyadékbevitelnek: ezek a szédülés, a szájszárazság, a székrekedés és az ortosztatikus szédülés - ez az a rossz érzés, amit akkor tapasztalhatsz, amikor fekvésből vagy ülésből hirtelen felállsz.

Arról is fontos szót ejteni, hogy korunk előrehaladtával hajlamosak vagyunk kevesebb vizet tárolni, ám Scott Kaiser, a Csendes-óceáni idegtudományi intézetének igazgatója szerint ezt úgy kell elképzelni, mint egy kisebb gáztartállyal való vezetést - egyszerűen lehet bele bőven tankolni, csak a korábbinál jóval többször.

"Sok forrásból, például gyümölcsökből és zöldségekből, valamint koffeinmentes italokból is lehet folyadékhoz jutni, de minden életkorban, különösen idősebb korban hihetetlenül fontos a vízfogyasztás" - vallja a szakember.

Azért is lényeges erről a témáról újra és újra beszélni, mert bár az ajánlott napi folyadékbevitel - persze testsúlytól és aktivitástól függően - átlag 2-3l, a kutatások szerint az emberek nagy része a minimumot sem éri el.