hidratálás izzadás

Sótabletta futáshoz: a hőségben nagyobb szükség van rá?

Forrás: Getty Images
Bár a megfelelő hidratáció egész évben fontos, a nagy melegben a fokozott izzadás miatt nem szabad félvállról venni a sóháztartás kérdését.

A sóbevitelt sokan túlzásba viszik, viszont a futóknál épp az ellenkezője lehet a probléma. Hiszen a hosszú ideig tartó futások alkalmával az izzadás hatására kifejezetten sok sót veszíthetünk, ami könnyen felboríthatja a szervezeted ion- és folyadék egyensúlyát, ez pedig az izom- szív- és idegek működését is akadályozza. A só (nátrium) az egyik legfontosabb elektrolit, ételekkel és italokkal is pótolhatod, de a legegyszerűbb módszer sótabletta formájában bejuttatni.

Több jele is lehet a sóhiánynak: egyrészt edzés közben/után is láthatod, ha kicsapódik a testeden, másrészt, ha nagyon kívánod a sós ételeket, esetleg hiába vannak megsózva azok, úgy érzed mintha sótlanok lennének. De az izomgörcsök is tünetei annak, ha a szervezeted működése nem kiegyensúlyozott, amit gyakran a hidratáció felborulása okoz. Romlik a teljesítmény, nehezebben regenerálódsz és folyton fáradt is lehetsz, ha nem megfelelő a sóháztartás a szervezetedben.

Talán alap esetben csak hosszabb távokon ügyelsz arra, hogy ne csak vízzel hidratálj, hanem használsz bármilyen elektrolitokban gazdag italt vagy port is, esetleg sótablettát veszel be, de nyáron újra kell gondolni ezt, és akár kisebb távokon is érdemes pótolnod az elveszített sót.

Ilyenkor már olyan távokon is érdemes bevetni az elektrolitos italokat vagy sótablettát, mint a 10km vagy amikor egy órán keresztül kint vagy. Hiszen a melegben nem csak többet izzadsz, de többet is iszol, viszont önmagában a víz nem pótol mindent, amit az izzadással elveszítesz. Télen kevesebbet iszik mindenki, így ezért sem ennyire fontos, hogy a sóbevitelt is figyeljük már rövidebb távokon. Szóval, ha egyébként nem szoktál sótablettát fogyasztani, de heti rendszerességgel futsz legalább egy órát vagy többet, nyárra szerezz be egy adagot és a a nehezebb és hosszabb futásaid alkalmával vegyél is be belőle!