zab, zabkása, energiagolyó, mogyoróvaj, banán, zabpehely,

Még mindig keresed a tökéletes snacket, ami a futásaidat támogatja?

Forrás: Getty Images
Akkor tarts velünk, mert hoztunk egy finomságot! Az öt alap összetevőből álló, sütés nélkül elkészíthető golyóbisokat dobozba csomagolva magaddal is viheted a hosszú futásaidra.

Elkészítése könnyű és a felhasznált alapanyagok variálásával egyéni ízlés szerint testre is szabható. Az alapot a zab, a banán, a mogyoróvaj, a méz és némi csokoládé adja, de ez sincs kőbe vésve, mert például a banán helyettesíthető további mogyoróvaj és méz hozzáadásával, ha vegán vagy, akkor a mézet juhar szirupra cserélheted, ha pedig a csokoládét kerülöd, akkor karob chipszet válassz. A masszát szárított gyümölcsökkel, chia maggal, lenmaggal, némi dióval, mandulával ízesítheted tovább. S ha mindez érzésed szerint még mindig túl sok időt vesz igénybe, akkor készíts egyszerre nagyobb adagot és kiporciózva tedd a fagyasztóba, ahonnan gyorsan elő tudod kapni, igaz számolni kell némi idővel, míg kienged fagyott állapotából és ehető lesz. S most lássuk a receptet!

zabpehely, frissítés, snack, feltöltés, szénhidrát,
Forrás: Getty Images

Hozzávalók

1 érett banán
2/3-ad csésze természetes mogyoróvaj
2/3-ad csésze méz
4 + 1 csésze apró szemű zabpehely
1/2 csésze tej- vagy étcsokoládé chips

Elkészítés

Egy nagy tálban pépesítsd a banánt, míg homogén nem lesz. Add hozzá a mogyoróvajat és a mézet, majd keverd simára a masszát. Adj hozzá 4 csésze zabpelyhet és a csokireszeléket. Keverd egyneművé az összes alapanyagot. Ha nagyon nedves lenne a massza, add hozzá a maradék zabpelyhet, de apránként, mert nem biztos, hogy egy csészényire szükséged lesz. Ragacsosnak kell lennie a keveréknek, de csak annyira, hogy ne maradjon túl sok a kezeden, amikor golyókat formázol belőle. Ha jó állagú a massza, formázz golflabda nagyságú golyókat, tedd őket dobozba (mérettől függően lehet, hogy több dobozra is szükséged lesz), majd tedd legalább egy órára fagyasztóba az elkészült finomságot. Ha ezzel is megvagy, mehet a hűtőbe, ahonnan apránként előszedegetheted heteken át.

Néhány további tanács: ha csak nagy szemű zabod van otthon, konyhai robotgépen aprítsd kisebbre. A mogyoróvajak állaga eltérő lehet, ha túlságosan nedves, előfordulhat, hogy módosítani kell a száraz összetevők arányát. Ha túl sok vagy túl nagy szemű kiegészítő alapanyagot használsz, nehezebb golyóvá gyúrni a masszát. Ezt figyelembe véve válogasd össze és aprítsd a finomságokat!

Ha szereted a zabpelyhet és szívesen betáraznál még több zabos receptet, mutatunk további ötleteket: