zabkasa reggeli futas egeszseg taplalkozas

A kedvenc reggelid újragondolva: próbáld ki a sült zabkását!

Forrás: Nedjalkov Balázs
A zabkása az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb gyors étel, melyet nem csupán főve és édesen érdemes fogyasztani. Mutatunk is pár tuti tippet, hogy miként készítheted el ezt a szuper reggelit!

A zabkását mindenki szereti, hiszen az egyik leggyorsabb, legtáplálóbb étel, amit futóként reggelire, tízóraira, uzsonnára is előszeretettel fogyasztunk. Elkészítésének tényleg csak a fantáziánk és az ízlésvilágunk szab határt, ehetjük sósan, zöldségesen, sajtosan, tojásosan, de vitathatatlanul a legkedveltebb ízesítések között az édes zabkásák vezetik a mezőnyt. Gyümölcsökkel, kakaóval, fahéjjal, vaníliával, különböző fehérjeporokkal, magvakkal, kókusszal, tejjel, növényi itallal, vízzel, szinte bármivel tökéletes.

A következő három, sült zabkása recept viszont garantáltan feldobja a megszokott reggeleidet, elkészítésük pedig alig pár perccel tart tovább, mint a hagyományos zabkásáké, ám a gasztronómiai élmény érdekében hidd el, megéri az a kis extra időráfordítás még a rohanós reggeleken is!

Almás-banános

Ha nincs időd lereszelni az almát, akkor csak szeleteld fel, miközben a felkarikázott banán karamellizálódik a serpenyőben. Ha már szép, barnás akkor mehet rá az előre beáztatott zabpehely, hogy egy picit ez is megpiruljon, majd öntsd nyakon 3 felvert tojással. Amint az egyik oldal megsült fordítsd meg, mint egy palacsintát, majd jöhetnek az almaszeletek. Fedő alatt hagyd jól összesülni, tálalás előtt pedig fahéjjal szórd meg a tetejét. A banán és az alma elég édes ízt ad a reggelidnek, így hidd el nem lesz szükség cukorra. Hosszú futás, vagy verseny előtt 2-3 órával is szuper választás, hiszen energiában, szénhidrátban és fehérjében is gazdag ez az étel.

Avokádós-paradicsomos

Nem csak a mediterrán diéta kedvelői számára abszolút befutó az avokádó, futóként is szeretjük ezt a jótékony zsírokban gazdag zöldséget, amit a salátán és az avokádókrémes bagelen túl is számos, kreatív módon fel lehet használni. Az egyik példa, ha a hagyományos tojásrántottádat díszíted frissen szeletelt avokádó csíkokkal, de még táplálóbb, ha két evőkanál apró szemű zabpelyhet nem vízbe, hanem három felvert tojásba áztatsz, hogy jól megszívja magát, majd sóval, fokhagymával, oregánóval és borssal ízesíted. Egy evőkanál olívaolajon piríts meg egy kis fej vöröshagymát, majd keverj hozzá 10 dkg apróra kockázott paradicsomot, és ha már felhevült akkor öntsd nyakon a keveréket a tojásos zabpehellyel. Mielőtt elkészül szeletelj rá friss avokádót, és fedő alatt hagyd, 1-2 percig hagyd, hogy kicsit összesüljön a keverék, de ne süsd túl! Frissen őrölt borssal lesz még finomabb!

Forrás: Nedjalkov Balázs

Sajtos-tojásos

Ha szereted a klasszikus omlettet, akkor ez az egyszerű recept tuti, hogy az egyik kedvenced lesz, hiszen a szokásos tojásrántottát csupán meg kell bolondítani két evőkanál vajon ropogósra pirult zabpehellyel, valamint megvárni, hogy szépen ráolvadjon a serpenyőben a keverék tetejére a marék reszelt sajt, és máris egy mennyei és nem utolsó sorban igazán tápláló reggelivel indítod a napodat! Friss salátával, paradicsommal tálalva az igazi, a zabpehely miatt pedig a pirítós kenyeret nyugodtan elhagyhatod!