energia,futás

Több energia kell az edzéseidhez? Ezeket a B-vitaminban gazdag ételeked edd minél többször!

Forrás: Getty Images
A következő állati és növényi eredetű ételek sokat tesznek azért, hogy az étrended bővelkedjen B-vitaminban, ezáltal sokkal több energiád legyen az edzéshez, és persze az élet többi területén is!

Annak a rengeteg ételnek, amit azért eszel, hogy energiával töltsön fel egy-egy futás alkalmával, semmi hatása sem lenne, ha nem bennük B-vitamin: az a tápanyagcsoport, ami azért felelős, hogy a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírokat használható energiává alakítsa.

A B-vitamincsalád minden egyes "szereplőjének" fontos munkája van a szervezetben, működésük szorosan összefonódik. Az immunrendszer energiatermelő anyagcsere-folyamataiban és az idegrendszer működésében kulcsszerepük van, de ez a vitamincsalád segít a fáradtság ellen is. Ezért is érdemes úgy összerakni az étrendedet, hogy B-vitaminban gazdag legyen, különösen akkor, ha sokat edzel. Ha pedig nem eszel húst és állati eredetű ételeket, akkor extra figyelmet kell fordítanod a B6 és a B12 bevitelére is.

De minden B-vitaminnak más a szerepe a szervezetben: a következő 8 ételt azért is érdemes felvenni a heti menüdbe, mert mindannyian szuper forrásai ennek a vitaminnak!