edzés,mozgás

Gyorsan, valami hasznosat: ezek a legjobb gyümölcsök edzés előttre

Forrás: Getty Images
Tavasszal és nyáron szerencsére elég bőséges a gyümölcskínálat a boltok polcain, és bár ezek vitaminban gazdagok, mégsem mindegy, melyiket választod az edzés előtti étkezés gyanánt!

Ha igazán jó teljesítményre vágysz, mellette pedig megfelelően szeretnél töltekezni a futások előtt, akkor érdemes komolyabb hangsúlyt fektetni az edzés előtti étkezésre: erről ebben a cikkünkben is szó volt:

Azt biztosan tudod, hogy fehérjék helyett a gyorsabb felszívódású szénhidrátokat érdemes előnyben részesíteni, a gyümölcsök pedig remek opciók tudnak lenni. Pláne tavasztól őszig, amikor könnyebb friss árut vásárolni, és mert nem kell az elkészítésükkel túl sokat bajlódni. Egyszerűek, bekészítheted őket a futócucc mellé, és vitamindúsak is.

Viszont nagyon nem mindegy, milyen gyümölcsökkel töltekezel fel futás előtt: mutatjuk a legjobb és a kevésbé jó opciókat!

Banán, az edzés előtti étkezések királynője

A banán tényleg egy igazi klasszikus: egyszerű, de nagyon hatékony edzés előtti snack. Tökéletes szénhidrát, mellette fontos B6 vitamin forrás, ami segít abban, hogy a szénhidrátból könnyebben alakuljon energia. Emellett káliumban gazdag, amely nélkülözhetetlen ásványi anyag a vércukorszint és az elektrolit-egyensúly fenntartásához.

Bogyós gyümölcsök

Készíthetsz belőlük smoothie-t, de egy nagy marékkal is befalhatsz belőlük edzés előtt. Könnyen emészthetők, ami nagyon fontos szempont. Az eper, málna, áfonya és szeder gazdagok antioxidánsokban, amelyek segítik a szervezetet a szabad gyökök és a gyulladások elleni küzdelemben. Fogyasztásuk az érrendszerre, a véráramra és az oxigénfelvételre is jó hatással van.

edzés,mozgás,banán
Forrás: GettyImages

Narancs

Mindig legyen otthon néhány narancsod, mert hasznosabb gyümölcs, mint gondolnád - pláne futóknak. Számos pozitív hatása lesz, ha ezt eszed edzés előtt!

  • A narancs biztosítja a napi C-vitamin szükségletet, ám nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem az izomkárosodás megelőzésére is kiváló. A C-vitamin segít pótolni a kollagént az izomrostokban.
  • Kiválóan hidratál, a narancs ugyanis folyadékban gazdag, ez pedig nagyon fontos a futás alatti izzadás, illetve az éhségérzet miatt is! Sokszor ugyanis azért nassolunk, mert nem éhesek, hanem valójában szomjasak vagyunk.

Van viszont pár gyümölcs, amiket érdemes kerülni. A magas rosttartalmúakat ugyanis nehezebb és tovább tart megemészteni, így ezeket érdemes hanyagolni. Ott van például az alma és a körte: egészségesek és vitaminban gazdagok, de lehetőleg ne a futás előtti pár órában edd őket, ha azt szeretnéd, hogy hatékony legyen az edzés, és a gyomrod se rendetlenkedjen közben!

Persze van még pár étel, amik "tiltólistán vannak" sportolás előtt: ezeket itt találod!