meditációs séta,séta

A meditációs séták 10 csodálatos hatása a testedre, lelkedre

Forrás: Getty Images
Most őszintén: a kemény edzések és az állandó rohanás mellett mennyire hagysz magadnak időt a lelassulásra? A meditációs séták egészen fantasztikus hatással vannak a szervezetre, és naná, hogy a teljesítményt is fokozzák!

Mi is az a meditációs séta?

A buddhizmusból ered, mára pedig a mindfullness része lett a meditációs séta. Ez valójában egy tudatos jelenlétet jelent, amely során egy egyenes vonalon vagy egy labirintusban járkálunk oda-vissza, de akár egy hosszabb távon is kipróbálhatod. Ez egy viszonylag lassabb tempójú séta, amit általában két ülő meditáció között érdemes elvégezni, tartalmazhat légzőgyakorlatokat és mantrákat is. Általában minden egyes lépést 6 részre bontanak benne, de valójában az is tökéletes, ha csak tudatosan sétálsz a térben.

Ha eddig is kacérkodtál a meditációval, érdemes ezt a fajtát is kipróbálnod, már csak a következő pozitív hatások miatt is!

Javítja a keringést

A meditációs sétát gyakran olyanok alkalmazzák, akik sokat ülnek: ez a gyakorlat ugyanis segíti a véráramlását, különösen az alsó végtagokban. Ha ülő munkát végzel, ezért is érdemes kipróbálni, sőt, az energiaszinted is javulni fog!

Javítja az emésztést

Kiváló a székrekedés és az evés utáni telítettség érzése ellen a meditációs séta, ami az emésztést is serkenti!

Csökkenti a szorongást

Remek stresszűző módszer a meditációs séta. Már maga az ülő meditáció is sokat segít akár edzés előtt vagy után, ám a meditációs séta egy 2017-es tanulmény szerint még hatékonyabban csökkenti a szorongást.

séta,meditáció
Forrás: Getty Images

Javítja a vércukorszintet és a vérkeringést

Egy 2016-os tanulmány szerint ezek a séták remek hatással vannak a vérkeringésre, és a 2-es tipusú diabétesz ellen is hatékonyak. A tanulmány kimutatta, hogy azok, akik heti párszor 30 perces meditációs sétát végeztek, sokkal jobb eredményeket értek el minden területen, mint azok, akik 12 hétig csak sétáltak - ugyanennyit.

Hasznos a depresszió ellen

A kor előre haladtával fokozottan fontos, hogy aktívak maradjunk: a gyakori testmozgás pedig erre tökéletes. Egy 2014-es tanulmány szerint azoknál az idősebbeknél, akik 12 hétig heti 3 alkalommal végeztek meditációs sétát, jelentősen csökkentek a depressziós tüneteik, javult a vérnyomásuk és emelkedett az általános fittségük.

Egyszerűen jobban leszel tőle

Mivel ez nem csak sima meditáció, hanem kint vagy a természetben, ez már alapvetően rengeteget számít. Hiszen a fák, a növények, a természet közelsége már önmagában javítja a kedélyállapotunkat!

Jobban fogsz aludni tőle

Ha jobban akarsz aludni, nem kell feltétlenül kimerülésig edzeni magadat. Egy 2019-es kutatás szerint ugyanis a rendszeres, ám közepes tempójú mozgás pozitívan hat az alvásra: a séta rugalmasabbá tesz és csökkenti az izomfeszültséget.

Jobban élvezed majd az edzést

Bizony! Egy 2018-as tanulmány szerint azok, akik a futópados futás során mindfullness-zenét hallgattak, jobban élvezték az edzést, és jobban teljesítettek a sportolás alatt.

Fokozza a kreativitást

A mindfullness beiktatása a mindennapokba bizony serkenti a kreativitást: egy 2015-ös kutatás összefüggést mutatott ki a két dolog között.

Javítja az egyensúlyérzékelést

A kor előrehaladtával ez a képességünk is romlik, ám egy 2019-es tanulmány szerint azon idős nők, akik rendszeresen végeztek meditációs sétákat, jobbak voltak a koordinációs feladatok terén, és jobb volt az egyensúly érzékelésük is.

Forrás: healthline