edzés,testmozgás,izzadás

Ezért nem jó, ha futás után még órákig rajtad vannak a vizes ruhák (és nem a szag a fő ok...)

Forrás: Getty Images
Alaposan megizzadsz az edzés alatt, utána hirtelen nagyon fontos dolgaid lesznek, így azon kapod magad, hogy még órákkal a sportolás után is az izzadt holmikban vagy otthon? Mostantól felejtsd el ez a fajta lustaságot!

Valld be: veled is előfordult már, pláne a közösségi futások és csoportos edzések elmaradása alatt, hogy nem mostad ki az összeizzadt edzéscuccodat, hanem mondván, hogy úgyis tökegyedül futsz, felvetted még egyszer (vagy többször...). De biztos, hogy olyan is megesett veled, hogy futás után hazaértél, hirtelen lekötött egy-két céges mail, egy izgi csevegés a neten, és órákig a vizes edzős ruhádban ültél, ami amúgy már meg is száradt rajtad.

De azon elgondolkodtál már, hogy a fentiek mit tesznek a bőrrel - ha egyáltalán tesznek valamit? Két bőrgyógyász, Heather Goffot és Whitney High elmondták, mire számíts, ha a fentiek gyakran megesnek veled.

Alapvetően sokat számít, milyen bőrtípusba tartozol - High szerint a kellemetlen szagtól a gombás fertőzésekig bármit okozhatnak az izzadt ruhák.

A legfőbb probléma a nedvesség. Az izzadság és a baktériumok beszorulhatnak a szövetekbe, és irritálhatják a bőrt
vallja High.

,,Az izzadság és a baktériumok megbonthatják a bőr természetes mikrobiómáját, ez pedig fertőzéshez, pattanásokhoz vagy dermatitishez (bőrirritációhoz) vezet. Az izzadság becsapódhat azokon a területeken is, ahol az intertrigonak nevezett bőrráncok jelentkeznek" - teszi hozzá Goff.

És bár télen a száraz, hideg idő könnyen kiszárítja a bőrt, a nyári nagy meleg, a magas páratartalom egészen más problémákkal jár együtt. Ha ugyanis a verejtékcsatorák eldugulnak, a bőr nem képes rendesen szellőzni, az izzadtság nem tud elpárologni, akkor gyulladások alakulhatnak ki.

izzadás,bőr
Forrás: Getty Images

Ezért kifejezetten fontos, hogy ha tudod, hogy érzékeny bőröd van, vagy csak meg akarod előzni a bajt, alaposan zuhanyzozz le futás után. Pláne, ha keményen edzettél és rengeteget izzadtál! Goff szerint az antibakteriális sampon vagy szappan remek megoldás, de érdemes cink pirition tartalmú terméket választani, hogy megelőzd a problémák kialakulását.

Ha sűrűek a napjaid, nincs időd állandóan edzéscuccokat mosni, akkor belefér többször is felvenni egy edzős pólót, ám csakis akkor higénikus a dolog, ha az izzadt ruhát kiteregeted, hogy alaposan száradjon meg. És nem ledobod a zuhanykabin mellé, hagyod félig nedvesre száradni, és másnap újra azt veszed fel...A nedves holmikban ugyanis boldogan megülnek a baktériumok.

Ne feledd: a legtöbbet a bőrtípus nyom a latba, de alapvetően felesleges kísérletezni a bőrrel. Ha el akarod kerülni a bőr irritációját és a különféle bőrbetegségeket, edzés után amint teheted, szabadulj meg a vizes ruháidtól!