mindful futás,mindfulness,futás

Mindfulness és futás: Az új őrület, amit egyre többen követnek világszerte

Forrás: getty images
Ha érdekel a pszichológia és a meditáció, biztos te is találkoztál már a mindfulness fogalmával. Egy feltörekvő trend pedig a futást és a mindfulnesst ötvözi, hatásairól pedig egyre több szakértő nyilatkozik pozitívan.

A tudomány is alátámasztja a mindful futás hatékonyságát, például egy 2016-os kutatás szerint az irányított meditáció futással kombinálva képes a depresszió tüneteit 40 százalékkal csökkenteni.

A hirtelen népszerűség oka pedig egyszerűen az, hogy az agyat eddig kevesen vizsgálták az elme hatását a futásra annak ellenére, hogy a legtöbb profi sportoló meg van győződve róla, hogy a verseny sikere legnagyobb részben fejben dől el.

De pontosan mi a mindful futás?

Nehéz pontosan megfogalmazni, hiszen maga a mindfulness is egy elég tág fogalom, ráadásul mindenkinek mást jelent. A lényege viszont annyi, hogy futás közben mentálisan is a mozgásra koncentrálsz, és semmi (gyalogosok, hangok, kütyük, stressz) nem veszi el a figyelmedet a futásról.

Fontos különbséget tenni mindfulness és a meditáció között:

“A meditáció során eltávolodunk a hétköznapoktól, a feladatoktól és olyan környezetbe kerülünk, ahol szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Ezzel szemben a mindfulness arról szól, hogyan éljük meg a pillanatot és zárjunk ki minden külső tényezőt, úgy, hogy közben magunkra koncentrálunk.”
mondja Andy Puddicombe, a Headspace nevű meditációs applikáció társalapítója.

Tehát, ahhoz, hogy kipróbáld a mindful futást, le kell ráznod magadról mindent, ami elvonhatja a figyelmedet és kizárólag a testedre kell fókuszálnod. Például arra, hogy milyen a légzésed, mennyire érzed gyorsnak a tempót. A lényeg, hogy ne az emberekkel, a társadalommal folytass közben diskurzust, hanem saját magaddal kommunikálj.

Hogyan lehet ötvözni a futást és a mindfulnesst?

Minden porcikáddal jelen lenni egy olyan sport közben, ami már önmagában is segít a feszültség levezetésében, elég nehéz. Azonban van néhány trükk, amit ilyenkor bevethetsz.

Az első, és legfontosabb szabály, hogy a levezetés mindful futás során megelőzi a bemelegítést. Miért? Mert gondolj csak bele, elég pörgős, stresszes életet élünk, amikor pedig munka után hazaérsz, nem tudsz egyből a futásra koncentrálni, hiszen még mindig ott pörögnek a fejedben a határidők, értekezletek, családi problémák.

Ahhoz, hogy megnyugodj és kikerülj ebből a stresszes állapotból, futás előtt érdemes pár légzőgyakorlatot elvégezned. Feküdj le, vagy helyezkedj el kényelmesen és vegyél mély levegőket, közben figyelj arra, hogy a rekeszizmod minél hatékonyabban dolgozzon. Minden alkalommal, amikor elkalandoznál, kezdj el újra a légzésedre figyelni. Ezt folytasd 5-10 percig, vagy ameddig szükségesnek érzed. Amikor elönt a nyugalom, akkor a tested is alacsonyabb fokozatra kapcsolt.

Futás előtt érdemes mindentől megszabadulnod, ami elvonhatja a figyelmedet. Hagyd otthon az órádat, telefonodat és zenét se hallgass közben.

Amint megvagy ezekkel, indulhat a futás. Közben végig figyelj a légzésedre és törekedj rá, hogy az orrodon vedd a levegőt, ez ugyanis alapvetően nyugtató hatású. Akkor csinálod jól, ha futás közben egyre jobban meg tudod vizsgálni a tartásodat, technikádat és minél több dolgot megtudsz a testedről.

Levezetésnél is használhatod azt a légzéstechnikát, amit futás előtt bevetettél, mivel minél lassabban lélegzel, annál szorosabb kapcsolatba kerülsz a paraszimpatikus idegrendszerrel, mely a regenerációért felel.

Biztos, hogy még így is nehéznek fog tűnni az első időben, ezért már az is szuper, ha csak 5-10 percet áldozol a mindful futásra az edzéseidből. Később pedig fokozatosan növelheted a mindful futás idejét, ahogy fejlődsz.

Olvasnál még a témában?