Borítókép: Győzd le a fejedben tomboló démonokat!

Győzd le a fejedben tomboló démonokat!

A futás kőkemény agymunka. Akár épp edzel, akár versenyen futsz, a fejedben háború tombolhat. Így aztán nem árt, ha van néhány „fejtörő” nálad. Most mutatunk néhányat.


„Falatonként edd meg az elefántot!”

Ha úgy látod, feldolgozhatatlan mennyiségű a kihívás, ami előtted áll, szedd szét apró és emészthető darabokra, és mindig csak a következő adagra koncentrálj. Ez hatásos lehet interval edzéseknél, hosszú futásnál, és minden olyan helyzetben, amikor berezelsz az előtted álló akadály miatt.

Ha például 10 km-t akarsz futni, szétszedheted 4 db 2,5 vagy két darab 5 km-s szakaszra. Ha hosszabbakat futsz, oszd el a távot három részre, és futás közben csak az aktuális szakaszra koncentrálj.

„Lehetne rosszabb is.”


Ez a gondolat különösen jól jöhet, ha extrém nehéz terepen futsz. Ha például erdőben vagy, és szanaszét csíp valami rovar, gondolj arra, hogy legalább nem mart meg egy kobra. Különösen hatékony ez a módszer, ha többen vagytok. Amikor egyikőtök elgyengül, azok, akik épp jó erőben vannak, szórakoztató opciókat dobhatnak fel, milyen módon lehetne még rosszabb a helyzet. Ha a legrosszabbra gondolsz, akkor az, amiben épp vagy, akár még könnyebbnek is tűnhet.

„Emlékszel, amikor...”

Ez a módszer akkor válik be leginkább, amikor elfog a kétely, hogy valaha célba fogsz-e érni. Amikor támad a gondolat, hogy ezt képtelen vagy végigcsinálni, idézd fel életed első futását. Emlékezz vissza, mit gondoltál akkor magadról, amikor néhány kilométert is kész kínszenvedés volt lefutni. Gondolj vissza az első versenyedre, az első hosszabb távodra, az első pillanatra, amikor érezted, bármire képes vagy. Saját futótörténetednél nincs inspirálóbb, hidd el!