futás,mindfulness

Mindful futás: ez lesz a kulcs, ha növelnéd a teljesítményedet!

Forrás: Getty Images
Évek óta egyre népszerűbb a mindful futás, és már az is kiderült, hogy valóban látványos eredményeket lehet vele elérni. Te is kipróbálnád? Hidd el, nem is olyan bonyolult!

A mindful futás lényegében azt jelenti, hogy az edzés alatt mentálisan is a futásra koncentrálsz, nem a zenére, a körülötted lévőkre vagy a napi problémákra. Ám ez nem könnyű dolog, ugyanis azt is tanulni kell, hogy ki tudd zárni a külvilágot olyankor is, amikor emberekkel vagy körülvéve.

Ám érdemes gyakorolni, mert kutatások szerint nagyon is hat a teljesítményre a mindful futás, ráadásul így ki is kapcsol igazán az edzés. Sőt, állítólag a depresszió és az álladó idegesség is legyőzhető azzal, ha kombinálod a futást a helyes légzéssel és a magadra figyeléssel.

Az első lépés persze az, hogy megtanuld, hogyan hozhatod össze a mindfulnesst és a futást. Fontos, hogy adj magadnak időt ahhoz, hogy a magadévá tedd a technikákat!

1. Fuss a szabadban!

Sokkal könnyebb lesz a futásra összpontosítani, ha a szabadtéri edzést választod: így ugyanis az érzékszerveidet is jobban kihasználod. A legjobb, ha a terepfutást választod, itt ugyanis kénytelen vagy erősen koncentrálni a futóterepre, hogy el ne ess, figyelned kell a lépéseidet, és a környezetet is!

2. Hagyd otthon a fülhallgatót!

Szuper dolog zenére futni, de ha a mindful futás elsajátítása a cél, akkor zene nélkül sokkal könnyebb magadra és a futásra koncentrálni!

3. Szánj pár percet a légzésre!

Mielőtt belevágsz a futásba, pár percig végezz hasi légzést a bemelegítés után. 5-6 légzésig konentrálj arra, hogy az orrodon szívod be a levegőt, a hasfal emelkedjen meg, és a szádon át fújd ki a levegőt. Ez a légzés lenyugtat, ellazít, és segít összpontosítani!

futás,mindfulness
Forrás: GettyImages

4. Kezd el figyelni a testedet

Figyeld meg, hogyan kezd változni futás közben a légzésed. Érezd, ahogy ver a szíved, és figyeld azt is, mikor és hogyan ér a talpad a talajhoz. Ha azon kapod magad, hogy a gondolataid elkószáltak, kezd el ismét a légzésedet figyelni. Érezd, ahogy a tested bemelegszik, ahogy belejössz a futásba. Hogy érzed magad? A karok, a lábak milyen állapotban vannak? Figyeld meg, hol érzel feszülést a testedben. Nem kell megszüntetni, mert ez megtörténik magától: egyszerűen csak tudatosítsd magadban a dolgot.

5. Figyeld az elmédet!

Mérd fel, hogy az elméd hogyan reagál erre a fajta futásra! Az érzéseidre és a gondolataidra koncentrálj! Boldog vagy, amiért van egy kis időd csak magadra figyelni? Hálás vagy a testednek azért, hogy elég egészséges vagy a futáshoz? Mire gondolsz? A hosszú teendőket sorolod magadban, vagy el tudod mindezt engedni?

6. Figyeld a körülötted lévő dolgokat!

Persze ne mindent vegyél szemügyre, csak pár dolgot: a faleveleket, a virágokat, vagy a házak építészeti stílusát. Keresd meg azoat a dolgokat,amik megragadják a figyelmedet, vagy amiket eddig nem vettél észre az ismerős útvonalon!

7. Fókuszálj a lábadra!

Érezd, figyeld, hogyan éri a lábad a talajt: ennek a ritmusa nagyon megnyugtató ám! Próbálj könynedén, légiesen futni, és törekedj arra, hogy a lábfejed a csípőd alatt, és ne előtted érkezzen a talajra!

8. Figyeld a fájó pontokat

Érdemes megfigyelned, hol érzel fájdalmat, vagy mi az, ami kényelmetlen futás közben. Gondold át, hogy ezek az érzések okot adnak -e arra, hogy megállj, hogy lelassíts, vagy egyszerűen csak ezekkel együtt akarsz futni. Ez a rutinnal kialakul majd, a tapasztalt futók ugyanis megtanulnak együtt futni a kényelmetlen érzésekkel is.

9. Mit érzel, mi után végeztél?

Gondold át, hogyan érzed magad az edzés után. Változott -e valami az érzéseidben, a gondolataidban? Vizsgáld át a tested - mi az, ami változott? Izzadsz? Fázol? Meleged van? Elfáradtál? Megszabadultál a stessztől? A mindful futáshoz az is hozzátartozik, hogy az edzés után még órákig figyeled azt, hogy a sport milyen változásokat hozott létre a testedben!