Mindful Running: éld át a pillanatot futás közben is!

Amikor arról beszélgettem Tóth Réka Ibolya akreditált mindfulness oktatóval, hogy mi az a mindful running, rövid időn belül eszembe jutott egy régebbi írásom, amiről úgy gondoltam, egy az egyben kapcsolódik a témához. Ki is választottam belőle egy részt. Szerkesztve ez lett a bevezetője a mindfulness témának.

Néha úgy érzem, alig van új dolog, amit még ne láttam volna a már unásig futott ösvényeken. Mégis mosoly ül az arcomra, amikor meglátom a riadt vadnyúl párt, vagy a zavarodott őzeket. Kíváncsian kutatom a tekintetemmel a zaj forrását, amikor körülöttem neszeznek a rigók a száraz levelek között és nem győzöm a finom madárdalolásban füröszteni a füleimet. Aztán a gondolataim irányt váltanak és elkezdem átvenni a rám váró teendőket, képzeletbeli listát gyártok a vásárolni valókról, kitalálom, hogy mit főzzek, megtervezem a hétvége programjait. Mindeközben folyamatosan veszem a környezetem változásait, ha jön valaki szembe, köszönök, ha jelez az órám, megnézem, hogy állok. Ha ismét a kövesebb, meredekebb oldalon futok, koncentrálok, hova teszem a lábaim. Hallgatom a légzésem, a szívem gyors dobogását, az ág reccsenését, a kövek gördülését. A Nap fénye vibrál az arcomon, ahogy újra és újra előbukkan a fák mögül. Aztán arra gondolok, hogy a mozgáson túl mit jelent még számomra a futás. Szükséges ahhoz, hogy eljöhessek otthonról, általa kapok időt, hogy gondolkodhassak nyugodtan, gyerekzsivaj nélkül. Kívülről rálássak az életemre. Szükséges ahhoz, hogy mindig megélhessem a pillanatot, majd pedig a visszatérés örömét.

mindful running,mindfulness,tudatos jelenlét

Mindfulness: a tudatos jelenlét

A tudatos jelenlét a pillanatba való megérkezésről szól. Arról, hogy minden pillanatban van lehetőségünk arra, hogy ráeszméljünk az életünkre. S hogy ez miért fontos? Azért, mert az elme úgy működik, hogy leginkább a múltban, illetve a jövőben kalandozik, s csak nagyon kevés időt tölt a jelen pillanatban.

A mindfulness azzal foglalkozik, arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy figyelj jobban az életedre, amely a jelenben zajlik. A figyelem a kulcsa. Bármiről beszélünk a mindfulness kapcsán (sétáról, futásról vagy akár beszélgetésről) fontos, hogy a figyelmet szándékosan irányítsd, ráadásul ítélkezéstől mentesen. Amikor eldöntöd, hogy mindful szeretnél lenni, szándékosan valamire irányítod a figyelmet, amely bármire irányítható. „A lényeg, hogy ítélkezéstől mentes legyél, ne címkézd, hogy jó vagy rossz az adott helyzet, hanem egyszerűen éld meg a pillanatot úgy, ahogy van. Ha rossz, akkor a rosszat, ha jó, akkor a jót, de fontos, hogy abban a pillanatban légy benne” – mondja Tóth Réka Ibolya, a téma szakértője. „A mindfulnessnek vannak technikái, formális gyakorlatai, amikor leülünk és meditációt végzünk és vannak informális gyakorlatok. Utóbbi esetben a rutinos cselekvésekbe hozzuk be a jelen figyelmét. Például a futás is lehet olyan rutin cselekvés, amelyet akár minden nap, akár heti többször végzel.

mindful running,mindfulness,tudatos jelenlét

Sokan azért kezdenek el sportolni – például futni – mert stresszes az életük, a sportolás során szeretnének kiszakadni a hétköznapi rutinból, csökkenteni a stressz okozta hatásokat. De mi történik, amikor elmegy valaki futni, vagy akár egy konditerembe edzeni?! Gyakran ugyanúgy ott van még a meetingen, ott van a fejében a sok határidő, a gondolatok, hogy mit kell még elkészíteni a családnak.
Az elmében ugyanúgy ott van az a stresszhelyzet, amitől pont szabadulni szeretne. Ugyanúgy benne ragad az őt emésztő negatív gondolatkörben. Ha ez a futó megengedi magának azt, hogy a jelen pillanatra fókuszáljon futás közben, akkor megadná azt a lehetőséget önmagának, hogy kiszakadjon abból a helyzetből, amelyben talán nem is érzi olyan jól magát.

Hogyan fuss mindfulnessül?

Gyakorlás közben többféle, úgynevezett horgonyt lehet segítségül hívni. „A leggyakrabban a légzést hívjuk horgonynak, de lehetne a tapintás, a talajjal való találkozás, a hangok, a látvány is horgony. Ezek mind ott vannak velünk, kézenfekvő dolgok, mégis a légzéssel tanítanám meg a futók számára a mindful futást. Mert alapvető, hogy lélegzünk. Sokat elárul arról, hogy milyen állapotban vagy. Ha gyorsan futsz és erősen lihegsz, azzal nem feltétlenül azt az üzenetet kapja a szervezet, hogy neked most nagyon jó. Ha picit is figyelsz a légzésre, tükröződik, hol vagy éppen. Amikor a légzést behozod a futásba, tudni kell, hogy mi a különbség a szájon át történő és az orron keresztül zajló légzés között. Ha nem jól futsz, nem jó az ütemed, előbb vagy utóbb ki kell nyitni a szádat és kapkodni fogod a levegőt. Amikor ezt teszed, akkor az idegi működés szimpatikus hatása kapcsolódik be, ami egyenlő egyfajta stresszreakcióval. Ha képes vagy az orrodon venni a levegőt, akkor a paraszimpatikus hatások indulnak el a szervezetben, amely azt jelenti, hogy megnyugodhatsz, pihenhetsz, kiegyensúlyozottabbá válsz” – magyarázza Réka Ibolya, hogy miben rejlik a mindfulness futás.

Hogy hogyan folytatódik a téma, amely sokunk számára tartogat elgondolkodtató mozzanatokat? A teljes cikk a Runner’s World magazin 2019/4. számában olvasható!