kezdő futó, motiváció, futás télen, run streak,

Új őrület a run streak, azaz fuss minden áldott nap több héten át

Forrás: Giulio Fornasar / Getty Images
„Run streak” kihívást bárki, bármikor indíthat magának. Az amerikai Runner’s World közössége által szervezett téli kihívás például november 25-én, az amerikai hálaadás napján indult és egészen január elsejéig tart. Ez az időtartam 38 napot ölel fel, amely során annyi a feladata a futónak, hogy minden álló nap fusson legalább 1 mérföldet, azaz 1,6 kilométert.

Ha belegondoltok, az évnek ebben az időszakában, amikor már lecsengtek a versenyek, megvalósítottuk a vágyott futócélokat, nincs semmi különös esemény, ami egy szorgos futóembert kicsit felcsigázhatna. Egy ilyen típusú vállalás viszont remek lehetőség arra, hogy motiválttá tedd magad az ünnepek időszakában is.

A téli run streak kihíváshoz az RW a Strava által készített érdekes felmérést is mellékelte. Az alkalmazás statisztikai adatai szerint a feltöltött edzésadatok alapján az új futók 30 százaléka 30 nappal az első futólépések után elveszíti a motivációját és abbahagyja az edzéseket. Két hónappal később már csak a futók fele koptatja még mindig az aszfaltot – vagy legalább is rögzíti az edzéseit a Strava-ra. Az is kiderült, hogy azoknál, akik szeptember és október között kezdenek futni, figyelhető meg leginkább a motiváció csökkenő tendenciája, a kezdő futók őszi táborának körülbelül 60 százaléka két hónapon belül abbahagyja a futást.

kezdő futó, run streak, motiváció,
Forrás: Nando Martinez / Getty Images

Viszont azok, akik télen kezdenek futni, a legkitartóbbak! A téli futók ugyanis arra számítanak, hogy a futás nehéz lesz, ezért ennek megfelelően készülnek. Megveszik a megfelelő felszerelést, felkészítik magukat a hidegre és felkészülnek a kihívásokra. Másrészt könnyű azt gondolni októberben, amikor a természet a legszebb arcát mutatja, hogy a futás csodálatos. Finoman szólva, ha nem állsz készen a kellemetlenségekre, simán lehet, hogy abbahagyod, amint bekeményít az időjárás és amint lehullanak a csodaszép színekben pompázó falevelek a fákról.

A valóság persze az, hogy minden évszaknak megvannak a maga szépségei futószemmel nézve, amiket akkor tapasztalhatsz meg, ha jó sok időt töltesz a szabadban – például most, télen is. Egy run streak, tehát egy hosszabb időn át tartó mindennapos futás, remek kihívás egy olyan időszakban, amikor a sok-sok szépséghez társul némi kellemetlenség is. Viszont a végén iszonyú jó érzés lesz a tudat, hogy képes voltál rá, hogy megcsináltad! Azért adunk pár tippet, hogy ne veszítsd el a motivációdat félúton.

kezdő futó, futás télen, run streak, motiváció,
Forrás: Getty Images

1. Tervezd meg a következő hetek valamennyi futását!

Röviden szólva: legyen helye minden futásnak! Ne engedd, hogy a közelgő ünnepekre való készülés, a munka és egyéb tennivalók teljesen kitöltsék a napjaidat fizikai és mentális értelemben. Tekintsd a futást mindig fix elfoglaltságnak, olyannak, ami lemondhatatlan.

2. Légy elnéző magaddal!

Nem baj, ha nem minden edzés zajlik flow élmények közepette. Engedd meg, hogy kijelentsd olykor: ez most vacak volt! Nincs olyan futó, aki mindig top formában fut. Az a fontos, hogy a mozgás az életmód részévé váljon hosszú távon. Viszont, ha úgy érzed, nem megy, akkor se add fel teljesen, hanem tarts némi pihenőt, tehát ne vágd végleg sutba a futócipődet, a mindent vagy semmit gondolkodásmód túl könnyűvé teszi a teljes feladást.

3. Fogadd barátságba a rövidebb távokat

Ugyanis, ha csak 10 perced van, akkor annyira menj ki futni. 10 perc bőven elég 1 kilométer (vagy akár 1 mérföld) teljesítésére és még egy gyors zuhanyra is! Ugyanez a hozzáállás később is jól jöhet, ha ugyanis szeretnél elindulni egy versenyen, de a fő versenyszámot egyelőre nem tudod teljesíteni, fusd le a „babatávot” vagy fuss váltóban, csapatban. Minden futott kilométert lehet tisztességgel teljesíteni, viszont nem attól leszel tisztességes futó, ha erődön felül vállalsz egy távot.

Vannak ikonikus „run streak-erek”, akik egész komolyan vették ennek a kihívásnak a hosszát. Hosszú hónapokon, sőt akár évtizedeken (!) át minden egyes nap futottak!

Nos? Neked mikor kezdődik és meddig tart a „run streak-ed”?