futás, futó,

A pandémia sem tudta megállítani Robert „Raven” Kraftot, aki 45 éve minden nap lefut 13K-t

Forrás: Cliff Hawkins/Getty Images
Vannak, akik hobbiból futnak; vannak, akiknek nagy tervei vannak a futással, és van Robert „Raven” Kraft, aki képtelen futás nélkül élni…

Robert Kraftnak új kihívásra volt szüksége. A férfi Nashville-ben dolgozott dalszerzőként, leginkább a countryval próbálkozott. Ám évekig nem jött neki össze a dolog, így visszaköltözött Miami Beachre. Egész jól ment a sora, amíg meg nem hallotta a rádióban az egyik dalát – másvalaki előadásában. Ettől igencsak dühbe gurult.

Volt néhány dühös évem” - mondja Kraft. Egy barátja vette rá őt a futásra, és azért lett a beceneve Raven, vagyis Holló, mert mindig feketében járt, késő este még fent volt, és szomorú dalokat írt. Így 1974-ben elkezdett futni, és egy idő múlva azt érezte, csillapodott a dühe is. Szilveszterkor úgy döntött, hogy 1975 más lesz: attól kezdve minden egyes nap futott.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Most, 44 év múltával Raven mögött több, mint 207 ezer!! Km van, és bár már őszül a haja és görnyedt a háta, fut, amíg csak bírja. A lábai már sebesek, kikészültek, csak a már nem kapható, régi 498-as NB cipői kényelmesek neki, amikben közel 5000K van. „Vannak más cipőim is, de ezekben futok rendesen.”

A férfi egyévesre tervezett minden napos futása 45 évnél tart. Minden reggel 5:30-kor, a nyári időszámítás alatt 4:30-kor indul futni ugyanazon az útvonalon, a South Beach 5. utcai életmentő állomásától indulva. Sokat fut homokon, és szívesen lát bárkit, aki csatlakozik hozzá.

Raven 1977-ben, két évvel az indulása után, egy barátjával futotta le az aznapi távot, az akkori barátnője javaslatára pedig elkezdte vezetni, kikkel futott az elmúlt évek alatt – a listán ma már több, mint 3000 ember szerepel.

Mindegy, milyen az idő, mennyire fáj a háta, Raven fut, még akkor is, ha az orvosai nem javasolják. Az elmúlt négy évtized futásai számtalan csodával ajándékozták őt meg: látott kikelni teknősöket a tengerparton, sőt, hurrikánt is testközelből. „Hurrikánban lenni egészen elképesztő - Isten kezében vagy. A természet bármit megtehet veled ”- mondja. A pandémia kezdetekor a tengerpart helyett az utcán kellett futnia, ez kikészítette a testét, de akkor sem adta fel.

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft

Mindössze két szabály van, ha Ravennel akarsz futni: először is, kedvesnek kell lenned. Több mint 40 év alatt hat futót tiltott el a nem megfelelő viselkedése miatt - ez azért nem tűnik rossz aránynak! Becenevet is kap minden csatlakozó, de csak akkor, ha lefutja mind a nyolc mérföldet.

A férfi 70 éves, de a halála napjáig tervez futni. „Szeretek ott lenni az elemek közelében, közel Istenhez és a természethez. Ott lenni egy magasabb hatalom mellett; ez az én vallásom. ”