maraton,napi 1 maraton,ultrafutás,terepfutás,karantén,Alyssa Amos Clark,világrekord

66 maraton 66 nap alatt

Forrás: Getty Images
Ezzel új világrekordot állított fel az amerikai ultrafutónő, Alyssa Amos Clark, aki március 31-e óta minden nap futott egy maratont.

Alyssa Amos Clark nemrégiben költözött vissza az Egyesült Államokba Olaszországból, ahol az elmúlt két évet töltötte férjével együtt. A futónő a szigorú olasz karantén alatt találta ki, hogy naponta fut egy maratont futópadon, amíg élete visszatér a régi kerékvágásba és újra a szabadban futhat. Ám annyira megtetszett neki ez a kihívás, hogy a karantén időszakon túl is folytatta.

„Olaszországban nagyon szigorú zár alatt éltünk. Nem tudtunk futni vagy sétálni a szabadban.” Március 29-én találta ki a napi 1 maraton ötletét, két nappal később, március 31-én el is kezdte és május elejéig minden futást futópadon teljesített.

Azóta férjével visszaköltözött az Államokba, jelenleg a floridai Panama City Beach-ben élnek és az a további terve, hogy eljusson a 75 nap / 75 maratonig, ezzel jóval meghaladva a női világrekordot, ami 60 nap / 60 maraton volt. A férfiak rekordja hivatalosan 607, de Alyssa jelenleg úgy érzi, erre a kihívásra még nincs felkészülve. „Nagyon szórakoztatónak indult mindez, de mostanra már kevésbé tűnik annak” – mondja viccelődve a futónő, aki megemlítette, hogy a fáradtság egyre inkább gyűlik a lassan két és fél hónapja kezdett napi maratonok miatt.

Alyssa miután befejezte a maratoni sorozatot, elkezdi a felkészülést a MOAB 240-re, amelyen októberben szeretne indulni. A MOAB 240 egy 5 napos, 240 mérföldes (kb. 384 km) terepfutó verseny hegyvidéki, sziklás, sivatagos környezetben.

Jelenleg átlagosan négy óra körüli maratonokat fut, néha kicsit gyorsabb, ha jól érzi magát, és lassabb, ha az időjárás nem annyira kedvező. Ugyan nem terepen futja ezeket, de Clark úgy érzi, az a mentális erő, amit ezzel a vállalással megszerzett, felbecsülhetetlen érték lesz akkor is, ha ismét terepen versenyezhet.

„A mentális szívósság megléte óriási jelentéségű” - mondja. „Ráadásul az erőnlétem szempontjából is nagyszerű kihívás, de izgatottan várom, hogy folytathassam a futást és a versenyzést a hegyekben is.”