futás melegben, vízfogyasztás, hidratálás, szomjúság, frissítés,

Kellenek a frissítőállomások rövidebb távokon?

Forrás: Getty Images
A hidratálás a nyári hónapok egyik leggyakoribb témája, de vajon mennyire fontos egy 5-10 kilométeres futóversenyen a frissítőállomások folyamatos igénybevétele?

Megfigyelések szerint egy 10 kilométeres utcai versenyen az első – mondjuk – 50 futó közül senki nem áll meg frissíteni. Egy 10 kilométeres versenyen legalább egy, de nem ritkán három frissítőállomást is kialakítanak. Vajon ez utóbbi nem túlzás, de legfőképpen valóban szükség van rá?!

Ugyanis tanulmányok szerint a jó futásteljesítményhez bizonyos táv vagy időtartam alatt, nem feltétlenül szükséges a vízfogyasztás futás közben! Természetesen ennek az a feltétele, hogy futás előtt és úgy általában mindig jól hidratált állapotban legyen a szervezet.

Ha a verseny előtti napon és a verseny napján nagy figyelmet fordítasz arra, hogy igyál, valószínűleg nem lesz szükséged vízre, hogy átvészeld a 30-45-60 perces futást vagy versenyt. A Medicine & Science in Sports and Exercise tanulmánya szerint a futók átlagosan a teljes folyadékbevitel 46 százalékát izzadják ki egy 10 kilométeres futás alatt. Ez azt jelenti, hogy a célba érkezéskor a szervezet még mindig 54 százalékosan hidratált. Amikor egy ilyen távon jó időt szeretne elérni egy tapasztalt futó, szinte biztosan úgy kalkulál, hogy nem áll meg frissíteni. 5-10 kilométeren nagyjából másodperceken múlik egy-egy álomidő elérése, pont annyin, amit a frissítés igényel.

folyadékfogyasztás, víz, frissítés, hidratálás, futóverseny,
Forrás: Getty Images

A gyakorlat szerint minél lassabb egy futó, annál inkább szüksége van a futás közbeni frissítésre, ami nemcsak a lassabb tempóval (és a hosszabb idővel, amit a pályán tölt) van összefüggésben, hanem azzal is, hogy nem ritkán kevésbé jártas a folyadékbevitel rutinjában. Természetesen nem maradhat folyadék nélkül egy futóverseny mezőnye, legyen az akár egy „gyors” 5 kilométeres pálya. Frissítőállomások tehát mindig lesznek, ám, ha valóban fontos számodra az elért eredmény, akkor érdemes a verseny előtti időszakban tudatosan odafigyelni a vízfogyasztásra. Ezzel ugyanis értékes időt spórolhatsz meg futás közben.

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

„Minden lapszámot imádok, és hiába olvasom el a készítés folyamatában úgy legalább négyszer a cikkeket, alig várom, hogy nyomtatásban is megjelenjen és átlapozhassam újra az egészet! Fantasztikus szakértőink és szerzőink ezúttal is mindent megtettek azért, hogy ne csak hasznos tanácsokkal, de izgalmas olvasmányokkal is ellássanak, és segítsenek téged a versenyszezonból és magadból is kihozni a maximumot az előtted álló hetekben.” – írja Birta Brigi, a lap főszerkesztője. A Runner’s World e lapszámának címlapján a friss maratonista, Nyári Diána színésznő szerepel, aki első maratoni élményeit osztja meg velünk a belső oldalakon. Először lefutni ezt a távot mindenki számára hatalmas élmény, rajta keresztül újra átélhetjük az elsőt, vagy épp álmodozhatunk róla! Csere Gáspár többszörös félmaratoni és maratoni országos bajnokkal az idei terveiről és tavaly év tapasztalatairól beszélgettünk. Izgalmas célokkal vágott neki 2022-nek, mi pedig nagyon kíváncsiak vagyunk, mit valósít meg! A magazinban egy 24 oldalas Giro d’Italia mellékletet is találsz, hiszen megjelenésünk után itt a Nagy Rajt, ezúttal Budapestről indul a legendás kerékpáros verseny! Sok érdekes infót olvashatsz a versenyről, hasznos tanácsokat a bringázásról, na meg exkluzív interjút az 1987-es győztessel, Stephen Roche-sal és Valter Attilával! Hogy a futóversenyeid jól sikerüljenek, futóedző szakértőnk versenychecklistet készített neked, így a nem várt akadályokra is felkészülhetsz, és boldogan érhetsz célba! Azt pedig mind tudjuk, hogy az edzéseken túl a megfelelő táplálkozás is mennyire fontos a jó teljesítmény és egészséges közérzet miatt, táplálkozási rovatunkban egy Street Kitchen mellékletet is találsz olyan harapnivalókkal, amelyek gyors energiaforrást jelentenek edzés vagy versenyek előtt! Még több információ: ITT

995 Ft

1095 Ft

Ugyanakkor arra is érdemes ügyelni, hogy csak azért, mert ott a víz a frissítőponton, nem feltétlenül kell megállni és inni, ugyanis a túl sok folyadék elfogyasztása, hiponatrémiát okozhat, ami a vér felhígulását eredményezi, illetve nátriumhiányos állapotot idézhet elő, ami túl azon, hogy jelentős teljesítményromlást eredményezhet, végső soron nagyon súlyos tünetekkel is járhat. Tehát mindenképpen igyál futás közben, ha szomjas vagy, és hidratálj, ha célba értél, de ne érezd úgy, hogy minden folyadékponton muszáj inni.

Természetesen senkit nem arra bátorítunk, hogy ne fogyasszon folyadékot rövidebb távú futások során különösképpen kánikulában. Nem kell kibírni a futást víz nélkül, csupán - ha már meleg van - érdemes még tudatosabban ügyelni a vízfogyasztásra mindig.