maraton, maratoni felkészülés, edzésterv, kedző maratonista, első maraton,

3 tipikus hiba, amit a legtöbb elsőbálozó megtapasztal a maratoni felkészülés során

Forrás: Getty Images
Bármennyire is úgy érzed, jól összeraktad a felkészülést az első maratonra, előfordul, hogy hiba csúszik a gépezetbe. Persze van, aki úgy gondolja, hogy a saját bőrén megtapasztalt hibákból sokkal inkább tanul, no és azt is mondják, hogy a rossz versenyek jobb futóvá tehetnek, de a maraton olyan táv, aminél nem érdemes hazardírozni.

Van három felkészülési hiba, amit a kezdő maratonfutók gyakran elkövetnek, ezekre érdemes már az edzések közben odafigyelni.

1. Nem személyre szabott edzésterv alapján készülsz

Az internet korában nem bonyolult dolog letölteni egy maratonra felkészítő edzéstervet. Főleg azok a futók döntenek ilyesfajta edzésprogram mellett, akik számára nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű információ azzal kapcsolatban, hogy milyen sok tényező befolyásolja az egyéni felkészülést valójában bármilyen távra, ám a maraton túl hosszú ahhoz, hogy egy sablon terv egy az egyben passzoljon mindenkihez. Minden futó egyedülálló az edzési lehetőségeit illetően. Mennyi időt tudsz a felkészülésre szánni, milyen fizikai adottságokkal rendelkezel, hogyan viseled a terhelést, az intenzitást, hogyan kezeled a fáradtsággal járó fizikai és egyéb stresszt, mennyi időre van szükséged ahhoz, hogy nehéz futások után regenerálódj és még millió szempont, ami a felkészülés során derül ki. Ha foggal-körömmel ragaszkodsz a nem rád igazított edzésekhez, még egy futósérülést is összeszedhetsz, ami ráadásul lehet, hogy pont a célverseny előtt üt be, netán a versenyen. Ha viszont nagyvonalúan kezeled a tervet, akkor pedig az elvégzett edzésmunka szenvedhet csorbát és ezzel előállhat egy olyan helyzet, amikor nem kellő edzésmennyiséggel rajtolsz. Egyik sem jó, sőt mind a kettő veszélyes pont azért, mert a maraton túl hosszú táv ahhoz, hogy még egy foghíjas edzésmunkából is biztonságosan lefutható legyen egy rutintalan maratonfutó számára. Ha maratonra kezdesz készülni és nincs komoly rutinod hosszabb távokban – értsd jó néhány félmaratoni tapasztalat – kérd szakember segítségét.

maraton, kezdő maratonista, maratonfutó, felkészülés,
Forrás: Getty Images

2. Nem kap kellő figyelmet a frissítés

5-10 kilométert még akár melegben is le tud futni a legtöbb ember különösebb frissítési terv nélkül. Sokak számára még a félmaraton is megoldható vízzel és minimális szénhidrát alapú táplálékkal. Ám a maraton egészen más! Egy maratont nem lehet lefutni jó érzéssel bejáratott frissítési stratégia nélkül, vagy legalább is kínszenvedés lesz. Pedig egy első maratont is lehet „jól” teljesíteni, ehhez viszont időt és figyelmet kell kapnia a frissítésnek. Tájékozódj a lehetséges izotóniás, energiagéles és szeletes termékekről, a hosszú edzéseken érdemes őket tesztelni folyamatosan. Sokan drágának tartják ezeket a készítményeket ahhoz, hogy pusztán edzésen ilyesmit használjanak, pedig valamennyi hosszú futás egyben főpróba is a maratonra. Ilyenkor derül ki az is – és nagyon jó, ha ilyenkor derül ki – ha valamit nem fogad be az emésztésed, ha inkább a természetes frissítésben kell gondolkodnod, sőt az sem baj, ha eleve ebben gondolkodsz, de akkor erre készülj, ezt próbálgasd. Vigyél magaddal aszalványokat, friss gyümölcsöt, készíts magadnak otthon izotóniás ital hatású frissítőt (víz és 100 százalékos gyümölcsé kombinációja, amiből a sót se hagyd ki).
A futások előtti táplálékbevitelt is tudatosítsd, hisz a verseny napján, sőt az azt megelőző napokban elfogyasztott ételek is hatással lesznek a futásodra. Nagyon nem mindegy, hogy milyen módon zajlik a szénhidráttöltés, erről a témáról ebben a cikkben olvashatsz részletesen:

3. Túl nagy hangsúlyt fektetsz a célidőre és a tempóra

Mennyi idő alatt fogod lefutni az első maratont? Elhisszük, hogy komolyan foglalkoztat a kérdés, sőt meg is kell adnod, hogy milyen tempóban fogsz futni, mert rajtzónákba sorolják a futókat. DE azon kívül, hogy a rajtolás miatt átgondolod, ne ragaszkodj foggal-körömmel semmilyen megálmodott iramhoz, ugyanis előfordulhat, hogy a kalkulált időbe nem kalkulálsz bele egy esetleges szokatlan melegedést, egy váratlanul terheltebb időszakot, egy enyhe betegséget, amin már túl vagy, de még lehet nyoma a szervezetedben, ezek mind befolyásolhatják, hogy fizikailag mit bírsz a verseny napján.

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft

Az első maratonon legyen a legfőbb célod, hogy élvezni fogod, hidd el, ehhez is sokat kell tenni és ebben is garantáltan el fogsz fáradni, viszont az élmény pozitívabb lesz, mintha hibát hibára halmoznál a verseny előtti időszakban és a futás közben.