terepfutás,fuss terepen,terepen futni jó,motiváció

Két fontos ok, amiért rendszeresen kell terepen futnia minden futónak

Forrás: Getty Images
Terepen futni jó, mert kellemesebb a természetes talaj, mert olyan izmok is bekapcsolódnak a futásba, miről azt sem tudjuk, hogy léteznek, mert erősebbé és gyorsabbá tesz… Ezeket már mind tudjuk, ám van még más is, ami miatt érdemes rendszeresíteni a terep edzéseket.

1. A terep érzékenyebbé tesz a futás során megtapasztalható különböző hatásokkal szemben

A városi futás, még ha klassz, parkos területen végzed is, egy idő után ingerszegénnyé, unalmassá válhat. Viszont az erdőben lehetőséged van többféle felületen futni, eltérő lejtésű vagy emelkedésű ösvényeken kaptatni, mohával borított kövek között ugrándozni, gyökerek felett táncolni, egynyomos benőtt ösvényen, pókhálókba akadva lavírozni. Arról nem beszélve, hogy mindez az időjárás és az évszakok változásával egészen sok újdonságot tartogat. Ezt a sokszínűséget csak az erdőben találod meg, ami jelenleg elképesztően friss zöld és mint tudjuk, a zöld színnek nyugtató hatása van, ha az erdőben nem nyugszol meg, akkor tuti, hogy sehol.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

terepfutás,síkfutás,futás terepen,motiváció
Forrás: Getty Images

2. Az erdei futások átprogramozzák a sebesség megítélést

Az erdőben megtanulod azt, hogy ha lelépsz a síkról, az aszfaltról, a tempód kilométerenként változhat, ám a futás ereje mégis intenzívebb. Belső mérőeszközeid átkalibrálódnak és megérted azt, hogy ha felkaptatsz a csúcsra, hiába sétálsz, jobban lüktet a szíved, mint bármikor máskor. Elvész az átlagtempó jelentősége, mert minden egyes szakaszhoz más és más szintadat, köves, gyökeres, meredek föl-le technikás pálya tartozik. Sőt azt is megtanulod idővel, hogy a változó időjárási körülmények befolyásolják mindezt: a hó, a jég, a sár, az eső és a 35 fokos nyári kánikula. Miközben az erőfeszítéseid azonosak minden egyéb tényező és adat változhat.

A terep új futót farag belőled, mert rájössz, hogy már nem tudsz csak síkfutóként élni!

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft