terepfutás,hegyi futás,futás a természetben

Hogyan fejlődj gyorsabban terepfutásban?

Forrás: Getty Images
Ahogy jön az ősz, egyre többen kívánkoznak az erdőbe, és ez nem csoda: fantasztikus ilyenkor a hegyen futni, és hatalmas élmény, de abban megegyezhetünk, hogy nem könnyű!

Ezek a tippek segíthetnek a gyorsabb fejlődésben:

Emelkedős futások

Ha nincs is mindig lehetőséged terepre menni, legalább hetente egyszer fuss emelkedős környéken, vagy legalább lépcsőzz. Ez fejleszti a mozgásodat, és hozzászoktatja a szervezeted az efféle terheléshez.

Ha esetleg az Alföldön laksz, akkor is vannak számodra tippjeink:

Erősítő edzések

A terepfutáshoz elengedhetetlen az erős lábszár, popó és törzs, hogy megfelelően tudd tartani magad, és a technikás terepeken is egyensúlyban maradj. Na meg arról se feledkezzünk meg, amikor az emelkedőn kell felfelé menni! Végezz rendszeresen guggolásokat, kitöréseket, plankeket és vádliemeléseket.

Figyelj a tartásodra

A terepfutások alkalmával még nagyobb hangsúlyt kap a helyes testtartás, mint síkon futásnál. Figyelj arra, hogy ne húzd fel a vállad, lazítsd el a felsőtested, és térdből emeld a lábad.

Fontos a nyújtás

Ha azt szeretnéd, hogy az ízületeid és izmaid felkészültek legyenek a hegyi futásokra és utána se sérülj le, fektess nagyobb hangsúlyt a nyújtásra, mint egyébként. A legjobb, ha az edzések után hengerezel is, így biztosan mindent megteszel a ruganyosságért.

Próbáld ki a HIIT edzést!

A magas intenzitású intervall edzés (legyen az akár erősítő, akár bringás) segít felkészíteni a szervezetedet a hegyi futásokra, amikor folyamatosan váltakozik az intenzitás, azaz a pulzusod le-fel mozog! Pont ezért a résztávos pályaedzések is hozzátesznek ahhoz, hogy jobb terepfutó váljon belőled.

Ugrókötelezz

Az ugrókötelezés remekül megedzi a lábfejed és az egész lábad, ami nagy hasznodra válik a terepen. Heti 1-2 alkalommal illeszd be a programodba, már az is jót tesz, ha 10 percet foglalkozol vele keresztedzések vagy alacsonyabb intenzitású futások előtt/után.