futás,terepfutás,lépcsőzés

Így eddz terepfutó versenyekre, ha nincs a közeledben hegy

Forrás: Getty Images
A terepfutás egyre népszerűbb, és nem csoda: megmászni a hegyeket, kint lenni a természetben fantasztikus érzés! A versenyeken indulni pedig hihetetlenül motiváló. De miért maradjanak ki belőle azok, akik sík területen élnek?

Bár nem könnyű, az Alföldön is fel lehet készülni hegyi futásokra. Arra kell figyelned, szép lassan iktasd be az edzésprogramodba azokat az edzéseket, amik segítenek, hogy bírd az emelkedőket. Emelkedős futásokkor kapkodod a levegőt, felmegy a pulzusod, erőteljesebben használod a combodat és a fenekedet, ezeket pedig sík területen is tudod szimulálni. Ezekre van szükség ahhoz, hogy menjen majd a verseny, és sérülés nélkül érj célba.

  • Gyorsító edzés: Heti egyszer végezz intervall edzéseket atlétikai pályán. Erre korábban is adtunk már szuper változatokat, de ezeket is kipróbálhatod: bemelegítés után fuss tempósan 3 percet, 1-et pedig lassan mondjuk 5-ször, de az is jó, ha 1200-at mész erős tempóban, és 200-at kocogsz, pihensz 1 percet, és jöhet még kétszer az egész. Persze utána kell a levezetés és a nyújtás.

  • Lépcsőzz: Ha már jól bírod a résztávos edzéseket, jöhetnek a lépcsők! Heti egyszer iktasd be ezt is pár héttel később a tervedbe. Kocogás után sprintelj fel egy kiszemelt lépcsőn, majd kocogj le. Fújd ki magad, és jöhet még egyszer, újabb pihenés után fuss fel újra. Jó, ha mondjuk először csak háromszor megy, később pedig feltornázod 5-6-ra is (persze nem mindegy, milyen hosszú a lépcső) passzív pihenő nélkül.

  • Erősítő edzés: Mindenképpen meg kell erősíteni a lábizmaidat, tarts heti-kétheti egy lábnapot, amikor kitöréseket, guggolásokat, vádliemeléseket végzel.

  • Core training: A hegyi egyenetlen talajon sokkal nagyobb szükséged van a core izmaidra, mint az egyenletes talajon, úgyhogy végezz hetente egyszer a futásod után plankaket, hátizom- és hasizomerősítő feladatokat 15 percig.

  • Ismerd meg a talajt: Ha nem is emelkedőt, de terepet biztosan találsz a közeledben. Fuss füves részeken, ahol gyakorolhatod, milyen talajjal érintkezik a lábad a terepfutóversenyeken is.

Sok sikert a felkészüléshez!