Borítókép: 3 tipp, hogy többet hozz ki a terepfutásból

3 tipp, hogy többet hozz ki a terepfutásból

Forrás: getty images
Sérülések nélkül térhetsz majd haza, ha megfogadod a következő tanácsokat!

A szabadban hihetetlenül jó edzeni, sokak szerint jobb, mint bármelyik konditeremben. Bár kihívásokkal, nehézségekkel tarkított lehet a terepen lefutott táv, a látvány és a természet közelsége mindenért kárpótolhat.

Golden Harper, terepfuó megosztja azokat a tippeket, amikkel többet hozhatsz ki a terepfutásból!

1. Kemény terepen

Az első tanácsom az lenne, hogy tanulj meg hatékonyan navigálni a keményebb terepeken. A tartásod a legfontosabb: a csípőd és mellkasod nézzen előre, és ha lehet, mindig kissé hajlított térddel érj talajt, hiszen így megvédheted az ízületedet. A gyors, rövid lépések szintén abban segítenek, hogy megelőzd a sérüléseket.

2. Futás lejtőn

A lejtőn való futás trükkösebb lehet, mint elsőre hinnéd. Érdemes ekkor kihúznod magadat és ügyelned arra, hogy semmiképp ne dőlj hátra. Harper szerint a következő módszereket is érdemes követni:

  1. Szlalomozás: ha nagyon meredek terepen futsz, érdemes cikk-cakkban haladni a lejtőn, így megvédheted az ízületeidet.
  2. Sziklák használata: ha találsz egy olyat, amire ráfér a lábad és el is bír, nyugodtan lépj rá az egyik lábaddal - így nem veszítesz sokat a tempódból.
  3. Oldalra dőlés: ennek lényege, hogy 45 fokban az egyik oldalra dőlsz, majd pár lépés múlva a másikra. Ez a módszer is az ízületek védelmét szolgálja.

3. Futás emelkedőn

Ügyelj arra, hogy egyenes legyen a hátad, végig húzd ki magadat. A karjaidat mozgasd előre-hátra, hogy könnyebben feljuss az emelkedőn, haladj gyors, rövid lépésekben a csúcs felé.

Sok sikert!

Olvasnál még a témában?