Borítókép: 3 tipp, ha átnyargalnál az aszfaltról terepre

3 tipp, ha átnyargalnál az aszfaltról terepre

Forrás: Getty Images
Kacérkodsz a terepfutás gondolatával? Ezekre érdemes többek között odafigyelned:

1. Fejlesz a stabilitásod!

A sima aszfalton való futás teljesen máshogyan veszi igénybe a testedet, mint a terep. Sokkal kiszámíthatatlanabb a talaj, nagyon jól kell tudnod egyensúlyozni, és fontos, hogy a core, comb- és farizmaid erősek legyenek. Jó, ha a keresztedzéseknél használsz instabil eszközöket, mint a diner, a Bosu, de a TRX is jó választás. De, ha más nem, végezz egylábas guggolásokat, vagy olyan gyakorlatokat, amik nem csak az izomzatot, de az egyensúlyozást és a reakcióidőt is fejlesztik.

2. Tájékozódás

Aki nagy hirtelen átnyargal a „biztonságos” városi környezetből a terepre, eleinte nagy valószínűséggel megküzd majd azzal, hogy néha azt sem tudja, hol van. Az elején ismerős útvonalakat válassz, ha pedig nincs ilyen, nézd át alaposan a térképet, vagy ne egyedül vágj neki a futásnak. Persze, általában akkor találsz rá a legszebb helyekre majd, amikor eltévedsz kicsit!! Viszont, ahogy rutinosabbá válasz, egyre jobban megy majd a tájékozódás is.

3. Válj fittebbé!

A terepfutás nem könnyű, gyakran kell emelkedőn futni, de az izomzatot és ízületeket a lefelé futás is kíméletlenül igénybe veszi. Fokozatosan szoktasd magad hozzá, és az sem baj, ha megelőzősen legalább hetente egyszer intervallozol, és nem egyenletes pulzustartományban futsz.