Borítókép: Így tart fiatalon a magas intenzitású edzés

Így tart fiatalon a magas intenzitású edzés

Forrás: getty images
A HIIT edzés annyi dologra jó, hogy talán az újonnan felfedezett, fiatalító hatása már nem is annyira meglepő.

Kezdve azzal, hogy gyorsítja a metabolizmust, rengeteg kalóriát égethetsz vele (viszonylag rövid idő alatt), megtarthatod az izmaid, ugyanakkor az aerob fittséged is fejlesztheted.

Egy új kutatás szerint viszont segít abban is, hogy megőrizd fiatalságod! Szakértők három csoportot elemeztek, mindegyik csapatnak más edzést kellett végrehajtaniuk 12 hét alatt. Az első csoport HIIT-et végzett, a második állóképesség-edzést, a harmadik pedig erősítő és kardió kombinációját. A kutatók arra jöttek rá, hogy az intenzív intervalt végzőknek javult az aerob kapaciátsa, a mitokondriumaik (az izomsejtekben lévő energiaellátásért felelős sejtecske) kapacitása is. Az idő múlásával a mitokondriumok kevésbé hatékonyan dolgoznak, emiatt inzulinrezisztencia is kialakulhat a szakértők szerint. A HIIT edzés viszont képes visszafordítani az öregedés általi állapotromlást.

Visszatérve a kutatásra, a résztvevők első csoportjának biciklin kellett hetente 3 alkalommal HIIT edzést végezniük, ezt pedig sétával egészítették ki heti kétszer. A második csoport súlyzókkal végzett gyakorlatokat alsó-,és felsőtestre, míg az utolcsó csoport közepes intenzitással biciklizett és erősített (heti 5 alkalommal).

Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a fiatalok és az idősebbek aerob kapacitása is javult a HIIT-nek köszönhetően, ugyanakkor az inzulinérzékenységük is fejlődött, nőtt a sovány izomtömegük és erősödtek az izmaik. A második csoport tagjainál sem az aerob kapacitás, sem a mitokondriumok hatékonysága nem változott. A harmadik csapatnál figyelték meg a legkevesebb változást, kissé nőtt az izomtömegük, egy keveset az aerob kapacitásuk is fejlődött, ahogy az inzulinérzékenységük is.

Mi a tanulság? A HIIT tökéletes anti-aging edzés! Ezt vésd a fejedbe!