természet,zöld

Hogyan neveld természetkedvelő felnőtté a gyerekedet?

Forrás: GettyImages
Már babakorban elkezdheted a zöld élethez szoktatást.

Szoktatás a kezdetektől

Nem lehet elég korán elkezdeni a friss levegőhöz való szoktatást. Már a szülés után pár nappal, a védőnővel és a gyerekorvossal egyeztetve érdemes pár percet a levegőn tölteni az újszülöttel, majd szépen, fokozatosan hozzászoktatni a kintléthez. Egészen addig, hogy a kicsit – megfelelően felöltöztetve – akár még télen is kint lehessen altatni a babakocsiban. Ez az immunrendszer számára is nagyon pozitív dolog: kint, a friss levegőn hatalmasat lehet aludni, emellett megszokja a pici az alapzajokat is.

Egyre nagyobb teret kap a digitális világ, a számítógép,
az okostelefon, és egyre kevesebb idő jut arra, hogy a gyerek kint, a szabadban töltsön minőségi időt. Pedig a személyiségre, az immunrendszerre, a szociális életre is nagyon komoly hatással van a szabadban töltött idő – vallja Bojti Andrea gyermekpszichológus.

,,Sok emberben élnek tévhitek a levegőn töltött idővel kapcsolatban: vannak, akik hidegben ki sem viszik a gyereket, és akkor sem, ha mondjuk csak megfázott a baba. Pedig a szabad levegőn töltött idő nagyon is fontos már a születéstől kezdve. Jó dolog, ha az anyuka a napi feladatok részeként tekint arra, hogy a gyerek kint mindig eltöltsön pár órát: először alvás, séta formájában, később pedig, ha az idő is engedi, legyen rendszeres a kertben való játék, a játszóterezés, a hétvégi kirándulások. Persze egyszerűbb ezt megoldani, ha egy család kertes házban él, viszont nagyon hamar meglátszik a gyereken, ha sokáig nem viszik ki a szabad levegőre.

Forrás: GettyImages

A bezártságtól a legtöbben frusztráltak lesznek, bepörögnek. Természetesen vannak napok, amikor ezt nagyon nehéz megoldani, de alapvetően fontos, hogy a kinti játék a mindennapok része legyen. A szülőnek a példamutatás is a feladata: ha ő nem megy ki, nem szervez kinti programokat, akkor hogyan lenne elvárható a gyerektől, hogy szeressen kint lenni?” – érvel a szakember.

Játék a kertben vagy autózás a szobában?

Persze vannak gyerekek, akik szívesebben töltik a négy fal között a napokat, és imádnak a benti játékaikkal játszani, festeni, rajzolni. Mégis, azon túl, hogy a szabad levegő jót tesz a szervezetnek, van egy nagyon fontos ok, amiért semmiképp nem szabad kihagyni a gyerek életéből. ,,A természet megismerése, a természetben megtalálható dolgok, tárgyak használata fejleszti a kreativitást. Nem mindegy, hogy egy valódinak látszó műanyag dologgal játszik a gyerek, vagy egy darab faággal, őszi falevéllel, vadgesztenyével. A természettel való kapcsolat fejleszti a kézügyességet, a kreativitást, és jó alkalom a beszélgetésre. Hazafelé az oviból lehet például szép leveleket, érdekes terméseket begyűjteni, belőlük játékokat eszkábálni, megbeszélni, melyik mire való – ezekből ugyanis rengeteget lehet tanulni. A személyiségre is fontos hatással van a szabad levegő, a kint töltött idő. Személyiségfüggő, ki mivel szeret játszani, de általánosságban elmondható, hogy az a gyerek, aki sokat van a szabadban, az erdőben, egy tanyán, egy kertes házban, ismeri a növényeket, s tudja, hogy az alma fán és nem a zöldséges pultján terem, nyitottabb lesz a világ dolgaira, és jobban megismeri a természet működését.”

Forrás: GettyImages

A minta a legfontosabb

A nevelés nagyon lényeges, viszont az, hogy a gyerek mit lát otthon a szüleitől, még inkább befolyásolja azt, mit szeretnek meg a kicsik. Ha az anyuka legkedvesebb elfoglaltsága a telefon nyomkodása a kanapén, akkor nehéz azt várni a gyerektől, hogy ő mindig kint akarjon lenni a szabadban. ,,A családi minta az, ami a leginkább befolyásolja a gyerek érdeklődési körét. Az nem hiteles, ha a szülő azt szeretné, hogy olyasmit csináljon a gyerek, amit ő nem tesz meg. A kezdetektől érdemes korlátot szabni a digitális eszközök használatának. A teljes tiltás felesleges, mert manapság nem elvárható, hogy valaki 100 százalékban távol maradjon ezektől a dolgoktól. Viszont ha a kezdetektől megvannak a korlátok, a szabályok, a rendszer, akkor tud jól működni együtt a két dolog.”

Ha a gyerek azt látja, hogy az anyukája és az apukája szívesen megy a természetbe, és minden hétvégén terepen fut, akkor egy idő után ő is erre fog vágyni!

Nevelj zöld gyereket!

A kint töltött minőségi idő mellett a környezettudatosság is helyet kaphat egy gyermek életében. Mint a legtöbb dolognál, itt sem lehet elég korán kezdeni a szoktatást – hiszen az rajtunk múlik, hogy viszonyulnak majd a mai gyerekek felnőttként a bolygó védelméhez, a szelektív hulladékgyűjtéshez és a tudatos fogyasztáshoz. ,,Már a legelején érdemes beszélni a kicsiknek arról, miért ne folyassa feleslegesen a vizet, miért tegye a kukába a dolgokat, és gyűjtse szelektíven a szemetet. Hatalmas szerepe van itt is annak, hogy miben nő fel, hogy mit lát otthon. Erről a témáról játékosan is érdemes nekik mesélni: tanítsuk meg, mit csinál a kukásautó, fűzzünk föl meséket, történeteket a komposzt készítésére, gyűjtésére. Dobjuk ki együtt a dolgokat, és tanítsuk meg nekik, miért is nem jó dolog a pazarlás. És az sem baj, hogy még akkor is, ha megtehetnénk, mi magunknak is határokat szabunk mondjuk játék- és ruhavásárlásban. Felesleges, hogy halomban álljanak otthon a rossz minőségű, olcsó játékok, amikkel egy idő után úgysem játszik a gyerek. Manapság egyébként is túl sok inger éri a kicsiket: a rengeteg autó, a színes üzletek, a fények – ezek egy idő után feszültté teszik őket. Az sem feltétlenül szükséges, hogy egy ötéves gyerek minden nap más ovi utáni foglalkozásra járjon. Ha tudjuk, kicsit egyszerűsítsük le az életüket: legyen otthon kevesebb játék, kevesebb tárgy, de azok legyenek szépen elpakolva, tárolva. A neutrális otthon sokat segít a gyereknek abban, hogy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb legyen. A kezdetektől érdemes arra tanítani őket, hogy értékeljék, amit kapnak, de ne lepjük meg őket mindig valamivel. A minimális vásárlás ma már nem azt jelenti, hogy az embernek nincs pénze, sokkal inkább azt, hogy megválogatja, mit és miért vesz meg, és nem termel feleslegesen szemetet. Vegyünk a kicsiknek olyan tárgyakat, amiket továbbadhatunk még másoknak is, és mi is használjuk ki, hogy ott vannak a bababörzék, a turkálók, a használt játékok az interneten. A pazarlás felesleges dolog, és ezt adjuk át a legkisebbeknek is!”