Borítókép: „Irányt mutatok és tudom, hogy a sport mit fog bekapcsolni, hogyan lép működésbe, és ezt nagyon szép látni edzőként” – interjú Góg Anikó személyi edzővel, a BISA programok megalkotójával

„Irányt mutatok és tudom, hogy a sport mit fog bekapcsolni, hogyan lép működésbe, és ezt nagyon szép látni edzőként” – interjú Góg Anikó személyi edzővel, a BISA programok megalkotójával

Forrás: Buza Virág
Góg Anikó a 2000-res olimpiáig – melyen részt is vett - magas szinten triatlonozott, azt követően pedig edzőként, személyi trénerként kezdett tevékenykedni, az IWI Nemzetközi Fitnesziskola tanára, ACE Health Coach. Azt mondja, számára mindig egyértelmű volt, hogy az élsportolói pályát követően is sport közelében marad, sőt az edzőség is kőbe volt vésve. Back In Shape Again – BISA – programját második kislánya születését követően alkotta meg, amely a saját regenerációját hivatott bemutatni a posztnatális időszaktól. Ebből nőtt ki a ma már elképesztően népszerű közösségi felülete, online edzésprogramjai és maga Krézi is, aki humorba ágyazott hétköznapi helyzeteket él meg rajongótábora szórakoztatására. De vigyázat, Krézi azért arra is ügyel, hogy be-bevonzza közönségét a sportos tartalmakhoz is! Az év eleji életmódváltós fogadalmakhoz illeszkedve beszélgettem Góg Anikóval.

Fokozottabb érdeklődést generál ez az időszak az életmódváltó programok iránt?

Amennyire az újévi fogadalomlisták generálják ezt az igényt…nyilván.

Bár a tavaly év végi Krézi videók a fogadalomtételről éppen azt figurázták ki, hogyan halogatják a váltást és hogyan jutnak el odáig, hogy végül elég, ha csak nyáron vágnak bele…

Igen, ez valójában nagyrészt arra épült, amit én a személyes találkozások során tapasztaltam. Nyilván vannak, akik eljönnek óriás svunggal, a legmenőbb szettjükben - mert azt kérték karácsonyra - hogy igazán beleállhassanak, aztán vagy ott vannak még februárban is az edzőteremben, vagy nem.

Ilyesmivel egyébként edzőként tudsz valamit kezdeni? Tehát amikor látod, hogy lankad a lelkesedés?

Szerintem az edzőnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy ne csak szakmailag legyen jó, hanem motivátorként is fogja a kezét a sportolónak. Ha már eljön a terembe, akkor valami szikra ott felgyullad, tehát nem teljes ellenállással kell szembe menni. A testnevelés óra lehet, hogy ebből a szempontból nehezebb, a gyereknek esze ágában sincs bemenni és minden mást szívesebben csinálna, de kötelező számára, ott kell lennie – szóval óriási respekt a tesitanároknak ebből a szempontból. Ha már a fitneszterembe lejön valaki – hacsak nem ajándékba kapta karácsonyra a bérletet, ez egyébként sosem szerencsés szerintem – tehát ha már ott van, akkor azért van már valamilyen motiváció, amivel nekem tudnom kell jól sáfárkodni edzőként, hogy minél hosszabb időn keresztül megmaradjon. Ehhez viszont nem elég, hogy szakmailag jó legyek. Nekem nagyon fontos hitvallásom, hogy ha kiváló tréner vagy, akkor sem tudsz relatíve látványos eredményeket bemutatni rövid idő alatt. Viszont, ha jó edzéseket tartasz, ami szerethető, élvezhető, kihívást jelent, de azért teljesíthető, akkor azzal megtarthatod és hosszan megtarthatod azt az ambíciót, hogy elhatározta, hogy jön és szeretné csinálni. Szerintem ez egy fontos edzői feladat és nem is akarom elhárítani.

Mi a nagyobb kihívás, hogy mozogni kezdjen valaki, vagy kezdjen valamit a táplálkozásával?

Egyértelműen a táplálkozás. Az edzésnek egy óra alatt vége van. A sóvárgás, az éhségérzet, a megváltoztatása mindig nehezebb. A személyi edzésnek megvan az az előnye, hogy megfizeti, valaki várja, nem mondja le, mert már kifizette. Igen kellemetlen bármire is hivatkozni, hogy miért nem megy el, tehát akkor már inkább elmegy. Nyilván ott van a szakma is, kijavítja az edző, centiről centire kontrollálja a folyamatot. Biztos, hogy óriási motiváció a személyi edzésre elköteleződöttek számára ez, emiatt hosszabban kitartanak vélhetően, mint az online térben, ahol nincs annyira megkötve a keze. Tehát vagy bekapcsolod a számítógépet, vagy nem. Ott jóval elszántabbnak kell lenni, hogy megmaradjon a kitartás, az egyénnek sokkal nagyobb a feladata.

Étrendösszeállításban is szoktál segítséget nyújtani?

Az edzői kompetenciába ez nem tartozik bele, de meg tudjuk mondani, hogy milyen irányok mentén érdemes változtatásokat beiktatni, ha látjuk a táplálkozási naplót, viszont személyre szabott étrendösszeállításban az edző nem kompetens.

Mi a tapasztalatod, az életkor előrehaladtával mennyiben változik az anyagcsere, mennyiben kell változtatni a táplálkozási szokásokon?

Nagyon szeretném az élét venni annak a gondolatnak, hogy csak pusztán azért, mert valaki elmúlt például 40 éves, legyintsen és azt mondja, hogy hát az én koromban már ez nehéz… A felelősségvállalás az egyénnél van, ami nagyon fontos. Persze látni kell, hol vannak a határok, hogy ne legyenek olyan trendek, amik szembe mennek azzal, amit szeretnék elérni, de akkor is én döntöm el, hogy engedek-e a csábításnak, éhségérzetnek, sokadik édességnek vagy sem. Ha azt kell mondanom, hogy 50 fölött lassul az anyagcsere, akkor azt ezzel a tudatossággal kel megélni. Akkor lehet, hogy több megszorításra lesz szükség a táplálkozás terén. Én 42 éves múltam pár hete, nem veszem most még észre, hogy gond lenne ezzel, nyilván figyelek és kontrollálom saját magamat folyamatosan.

Tipp Góg Anikótól:

Hogy az anyagcsere lassul nagyrészt a testösszetétel változásán múlik, ami pedig az aktivitási szintünkkel van szoros összefüggésben. (Egy 70 kg-os magasabb testizom aránnyal rendelkező egyénnek az alap anyagcseréje is magasabb, a szintén 70 kg-os magasabb testzsírszázalékkal rendelkező társához képest.) Vagyis, ha az életkor előrehaladtával egyre kevesebbet mozgunk és a táplálkozásunkra nem fordítunk kellő figyelmet, akkor az alapanyagcsere lassulása tovább gyorsítja a testzsírszázalék emelkedését, vagyis gyorsítja ezt a trendet, de nagyon fontos látni azt, hogy ez megint csak nem egy tőlünk független dolog. Vagyis nem az életkorunk hizlal, hanem az aktivitási szintünk csökkenése.

A BISA programon belül, kik keresnek meg elsősorban?

Amikor elkezdtem civil emberekkel foglalkozni, az még más műfaj volt, mint az online, akkoriban fele-fele arányban kerestek meg férfiak és nők. Általában alakformálás, életmódváltás céllal jöttek hozzám. Ma már az online picit más. Elindultunk egy alakformáló iránnyal, mert ez a legnépszerűbb, illetve ez a leginkább előre legyártható program, kevésbé hordoz speciális szempontokat. Aztán az előfizetők visszajelzéseiből láttuk, hogy hol vannak olyan speciális igények, amelyek kielégítésére még érdemes lenne külön videótárakat összeállítani. Abban, hogy milyen irányba mentünk el, fontos szempont volt természetesen az, hogy nekem mire van jogosítványom edzőként, illetve az is, hogy kiszolgáljuk a piaci igényeket.

Az online műfajban jelenleg 99 százalékban női előfizetői körrel dolgozom. Mostanában előfordult, hogy feleségek akarták férjüknek ajándékba adni az előfizetést, vagy olykor férfi is írt, hogy elkezdené a programomat, de én ezt nem ajánlom számukra, inkább lebeszélem őket a videótáramról, mert a férfiak jellemzően olyanok, akik számára a jelenlét sokkal fontosabb.

Te most milyen edzésmunkát végzel?

Futni nagyon szeretek, bár volt tavaly egy térdműtétem, emiatt nem tudok már annyit. Az ambícióim hozzáidomultak a lehetőségeimhez. Van otthon egy szobakerékpárom, egy Spinnerem, ma reggel azon edzettem, közben lejövök és erőfejlesztő gyakorlatokat végzek, jellemzően cross tréning-jelleggel dolgozom, arra figyelek, hogy az állóképességi és erőfejlesztő edzések megfelelő arányban meglegyenek. Napi nagyjából másfél órát edzek.

De én ezt szeretem! Tudom, hogy furának tűnik annak, aki most ugrik ebbe bele, annak lehetetlen vállalásnak tűnhet. Nyilván azáltal, hogy ez a szakmám, lényegesen könnyebb megtalálni az edzésre szánt időt, mert például, ha leforgatok egy edzésvideót, akkor lényegében leedzettem. De tudom, hogy aki egy multinál dolgozik és ott kell ülnie napi 8-10 órát, annak lényegesen nehezebb. Pont ma reggel tartottam egy előadást, ahol elhangzott, hogy nézd meg a heti rutinodat, nézd meg, hogy hol vannak azok az időablakok, amiket arra tudsz szánni, hogy ne halj bele a saját életedbe.

Tényleg úgy gondolom, hogy szerződést kötünk önmagunkkal, milyen jövőképet tervezek magam elé. Vagy elfogadom, hogy a munkám egy jellemzően kevésbé aktív, a szervezetem számára idegen ülőmunkára kényszerít és fejet hajtok azelőtt, hogy ez nagy valószínűséggel majd belesodor a mozgásszervi majd a krónikus betegségek zsákutcájába, vagy megtalálom a módot a változtatásra, vagy legalább ezek kompenzálására, enyhítésére, a saját életminőségem érdekében. Meg kell mindenkinek egyénileg vizsgálnia és rámutatni a heti feladataiban, táplálkozási naplójában, hogy mi az, amin tud változtatni. Tudnod kell mérlegelni.

Tudom és ismerem a testem jelzéseit, persze ehhez előny, hogy hosszú évek óta foglalkozom a testemmel és pontosan tudom, hogy mire hogyan reagál. Aki eddig nem figyelt oda, és beleugrik egy újévi fogadalomba, amit önállóan szeretne meglépni, nagyon sok buktatóval találkozhat.

A videóidon látható gyakorlatok jelentős része brutálisan nehéz… Hogyan tudod bevonzani a kezdőket?

Nem győzöm elégszer kommunikálni, hogy ez az én edzésem. Tudom, hogy egy kezdőhöz jobban hozzá tudnék szólni, ha könnyebb gyakorlatokat mutatnék be, de egy guggolást, amit mindenki meg tud csinálni, nem akarok bemutatni, legfeljebb egy egyensúlyozó párnán. Valami figyelemfelkeltő kell, hogy legyen abban, amit látnak tőlem, bár tudom, hogy van, akit elrettent.

Csak nemrég ismertük fel, hogy valóban kell kezdő programot kialakítanunk, mert igény van rá, hogy ne csak azt lássa valaki, hogy nem tudja megcsinálni, mert akkor bele sem kezd. Ott van a kezdő program, belenéz, hogy mit kínál neki. Amikor pedig személyi edzésről van szó, akkor személyre szabott edzésprogramot végzünk és nem az én gyakorlataimat próbálom letuszakolni másnak a torkán, merthogy ez róla szól és nem rólam. Onlineban persze egy picit nehezebb, de megpróbálunk mankókat, információkat adni, ahhoz, hogy hogyan tudja ezt a statikus, előre dobozolt tartalmat a leginkább saját képességeihez mérten önmagára finomítani.

Mivel biztatod azokat, akik belevágnak, mennyi időn belül kezdik majd érezni, látni az edzések hatását?

Nem tudom megmondani ki hogyan reagál, nagyon nagy egyéni eltérések vannak, a másik része az, hogy az edzéseken, a vállalásokon túl még sok olyan idő eltelik egy hétből, amikor viszont egyéni döntések alapján zajlik minden, tehát nem fogom a kliens kezét. Az egész azon fog múlni, hogy mennyire tudsz benne maradni folyamatosan abban a partnerségben, amit közösen kijelöltünk. Nem hiszem, hogy van olyan edző, aki fixen megmondja, mi történik veled a következő hat hét alatt. El tudom mondani, hogy körülbelül miket lehet elérni, de ez azon múlik elsősorban, hogy te be tudod-e tartani, végig csinálod-e, mennyire lesz nehéz, mennyire visel meg…menet közben persze nekem is kell a finombeállításokon változtatni, hogy harmonikus legyen a program.

Múltkor jött egy olyan kérdés, hogy aki meglépi az életmódváltást, annak tényleg minden szép lesz és jó?

És hogy mit válaszolt erre Anikó? Miről mesélt még az interjújában? Olvasd el a folytatást a legfrissebb Runner's Worldben!

Krézi edz

A BISAs lány edzést tart Krézinek. Érezte ő azt, hogy azért ez nem lesz egy lánymenet… Köszönöm Adrienn Csörgő, hogy kölcsönadtad a szuper bodydat egy fotó erejéig és Kárai Fanni, hogy segitettel ötletekkel, kameramunkával!💟

Posted by Góg Anikó -Back In Shape Again-BISA on Tuesday, January 11, 2022

A BISAs lány edzést tart Krézinek :)

Töltsd le akár digitálisan:

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Tavasszal indul be igazán a futóélet, egyre több a verseny, mi pedig igyekeztünk rengeteg hasznos tanácsot és érdekességet összegyűjteni számodra, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Akár az a célod, hogy ledobj pár kilót, esetleg szeretnél az időeredményeden javítani, vagy most fogsz először egy nagyobb távot lefutni, de akkor is, ha jelenleg nem a teljesítmény motivál, csupán az, hogy élvezd a futást! Ha kitűzted a vágyott célt, bizony nagyon sok akadály húzhatja keresztül a számításaidat, akár egy betegség vagy sérülés, egy nem várt járvány, vagy sokkal súlyosabb helyzetek a világban. De vajon ilyenkor mi a teendő? Erre is vannak tippjeink! A magazinban számos inspiráló interjút találsz, köztük egyet a 86 éves Európa-bajnok sprinter Lóki Tamásné Marika nénivel, aki minden nap edz, komoly versenycéljai vannak, és annyi energia árad belőle, hogy minden olvasónknak jutna belőle! Wossala Rozina új oldaláról mutatkozik be nálunk – korábban a TV-ből ismerhetted, és bizony nagyon máshogy emlékezhetsz rá. Azóta azonban élete csúcsformájába lendült, imád bringázni és futni, na meg az étkezését is jelentősen átalakította. Erről mesélt a legfrissebb számunkban! Simonyi Balázs pedig a maratonfutás legendájának járt utána, úgyhogy az is kiderül, honnan ered a történet, mi az igazság belőle, és valójában mi történt Marathónnál. Érdemes elolvasni!

 

995 Ft

1095 Ft