futás,étkezés

Irdatlanul éhes vagy egy hosszú futás után? Vesd be a következőket!

Forrás: Getty Images
Úgy érzed, hogy egy hosszabb futás után képes lennél végeláthatatlanul enni? Megértünk, de azért az egész napos evésnél tudunk jobbat: próbáld ki a következőket!

Biztosan tapasztaltad már, hogy amikor a maratonra edzel, vagy egyszerűen csak hosszú távokat futsz, akkor állandóan a konyhában tüsténkedsz, és folyamatosan ehetnéked van, de semmi sem telít el igazán... Nem vagy egyedül a dologgal, így itt az ideje megválaszolni pár égető kérdést az anyagcserével kapcsolatban.

Tartsd kordában az étvágyadat edzés után!

A legfontosabb dolog, hogy mikor és hogy mit eszel a hosszú edzés után. A futás utáni ételeknek és a nasiknak szénhidrátból és sok fehérjéből kell állniuk, hogy visszatöltsd a lemerült energiaraktárakat, és hogy az izmok gyorsabban regenerálódhassanak. Ezek mellett ott kell lenniük a jó zsíroknak - hal, avokádó... - a tányérodon, hogy meglegyen a teltségérzet is. Futás után nagyon jók az olyan fehérje és szénhidrát tartalú ételek, mint a teljes kiőrlésű kenyér vagy gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, tojás, sovány húsok és növényi fehérjék.

Előfordulhat, hogy csakis a futás és az evés létezik...

Maratoni felkészülés előtt valószínűleg te is érezted már, hogy egész álló nap eszel, mert kell, és mert megérdemled. Viszont nagyon könnyű sokkal többet enni, mint amennyit elégettél az edzések alatt. A dolog mögött valószínűleg a nem megfelelő szénhidrát vagy fehérjebevitel áll, esetleg az, hogy többet kellene hidratálnod.

Érdemes bevetned a következőket:

maraton,étvágy
Forrás: GettyImages

Ekkor egyél a futás után

Amilyen hamar csak lehet, egyél edzés után, lehetőleg 20-30 percen belül, de 2 óránál semmiképp se várj tovább. Ha nehezedre esik enni sportolás után, fogyassz el egy fehérjeturmixot, de akkor is amint lehet, vegyél magadhoz szénhidrátot és fehérjét is. Ne feledd, a testednek tápanyag kell, az edzés soorán szerzett izombeli mikrosérülések enyhítésére pedig mielőbb fehérjéhez kell jutnod. Szénhidrátra pedig a vércukorszinted és a glikogénraktárak helyreállítása miatt van szükség.

Érdemes futás közben is enni?

Hosszú futások alatt az is jó ötet, ha bizonyos időközönként elfogyasztasz egy energiazselét, vagy egy adag felét vagy egyharmadát, ezzel megakadályozod a vércukorszint jelentősebb kilengéseit is.

Biztosan éhes vagy?

Érdekesen működik az agyunk, sokszor összekeverjük az éhséget a szomjúsággal. Szóval mielőtt nekiállsz habzsolni, igyál meg két nagy pohár vizet, evés előtt egy bögre gyógyteát, mert simán lehet, hogy a testednek étel helyett sokkal inkább hidratálásra volt szüksége.

Érdemes enni futás előtt?

  • Igen, egy kis adag étel edzés előtt segít, hogy utána ne legyél farkaséhes. Ha reggel edzel, mindenképp egyél előtte, reggel ugyanis nagyon alacsony a vércukorszint, amit ha megfejelsz egy jó kis edzéssel, pesze, hogy nagyon éhes leszel. Kapj be futás előtt pár szelet pirítóst egy kis mogyoróvajjal, egy energiaszeletet vagy egy tartalmas zabkását.

És hogy futás után mit egyél? A következő szénhidrátban és fehérjében gazdag opciókat érdemes kipróbálni!

  • Görög joghurt, banán és egy maréknyi bogyós gyümölcs
  • Alacsony zsírtartalmú kakó gyümölccsel
  • Fehérjeturmix gyömölcssel
  • Szendvics sovány hússal, tojással
  • Humusz és egy kis teljes kiőrlésű kenyér
  • Héjában sült krumpli túróval, natúr joghurttal
  • Tésztaétel hússal vagy hallal