maraton,INEOS 1:59,Eliud Kipchoge,felkészülés,edzőtábor,világcsúcs

5 dolog, amit Eliud Kipchoge megoszt velünk az INEOS 1:59 kihívásról

Forrás: Eliud Kipchoge Facebook oldal
A maratoni világrekorder, Eliud Kipchoge mesélt arról, hogy halad a felkészülése a kenyai edzőtáborban az INEOS 1:59 Challenge-re. A sporttörténeti kísérletre október 12-én Bécsben kerül sor.

A 2016-os riói olimpia maratoni aranyérmese tavaly a Berlin Maratonon 2.01.39-es idejével világcsúcsot futott, 1 perc 18 másodperccel jobbat, mint az előző világcsúcs. Aztán idén áprilisban, Londonban a valaha futott második leggyorsabb maratont teljesítette 2.02.37-tel. Ugyanakkor Kipchoge futott már ezeknél az időknél is jobbat, egészen pontosan 2017-ben a Nike által szervezett Break2 projekten az olaszországi Monzában. Persze a monzai futás nem volt alkalmas arra, hogy hitelesíthető legyen. Az idei INEOS 1:59-cel hasonló a helyzet.

A mostani felkészülése merőben eltér a két évvel ezelőtti Break2 projektet megelőzőhöz képest – derült ki. "Olyan voltam, mint egy boxoló, aki bemegy a ringbe és nem tudja, mi történik ott vele" - mondta Eliud a Break2-hoz kapcsolódva. "De ezúttal felkészültem, és tudom, hogy mi történik."

Az alábbi 5 dolog meghatározó az INEOS 1:59 Challenge-ben.

1. Az INEOS 1:59 nem lesz világrekord

Ha Kipchoge két órán belül lefutja a maratont Bécsben, az IAAF akkor sem ismeri el világrekordként. Ennek az egyik fő oka az, hogy – akárcsak Monzában – Kipchoge-t körülbelül 30 iramfutó fogja kísérni felváltva a futás során. Például a tehetséges norvég fivérek, Henrik, Filip és Jakob Ingebrigtsen – 1500 és 10 000 méteres számokban Európa és világbajnoki dobogósok – az iramfutók között lesznek. A csapat további tagjairól, illetve arról, hogy lesz-e alternatív iramdiktálás – például kerékpárral vagy autóval – később lesz információ. Arra a kérdésre, hogy mennyiben zavarná, ha a saját világrekordját döntené meg Bécsben, amely mégsem lenne elismert Kipchoge azt válaszolta: „Ez a futás egy sporttörténeti esemény lesz, egy örökség, amely másokat inspirálhat. Számomra sokat jelentene, ha sikerülne.”

maraton,INEOS 1:59,Eliud Kipchoge,világcsúcs,edzőtábor
Forrás: Eliud Kipchoge Facebook oldal

Kora reggeli hosszúfutás a kenyai edzőtáborban.

2. Kipchoge hetente 200-230 km-t fut

Minden fontos versenye előtt a kenyai edzőtáborban készül, edzője, Patrick Sang segítségével és a kenyai csapattársaival. Kipchoge elmondta, hogy jelenleg hetente 200 és 230 kilométert fut, ez jelentősen több, mint amennyit például az idei London Maraton előtti időszakban. Akkor 190–210 kilométer volt az átlagos heti össztávolsága. Az edzőtábor ideje alatt általában reggel 5 körül ébrednek, majd 6 órakor indulnak az első futásra. A könnyű napjain tényleg nagyon könnyen fut – akár 6 perc / km körüli iramban –, hogy a nehéz futásokra friss maradjon, amikor a Berlin Maratonon futott tempóban futnak (2.52 perc / km), vagy gyorsabban. A futóedzéseken kívül erősítő és stabilizációs gyakorlatokat is végez.

3. Mentális felkészülés

Miközben Kipchoge korunk egyik legkiemelkedőbb sportolója, talán legnagyobb ereje mégis az elméjében rejlik. Több korábbi interjúban is kitért arra, hogy mennyire fontos a mentális erő a versenyek során. London előtt például azt mondta: „Ha szeretnél áttörni egy nehéz akadályt, az elmédnek képesnek kell lennie arra, hogy irányítsa a tested” - mondta. "Az elmédet be kell vonni a felkészülésbe." Kipchoge arra a kérdésre, hisz-e abban, hogy a maratont 2 óra alatt le tudja futni azt felelte: „Nincs kétségem.” A kemény edzések mellett a 2 órán belül futott maraton sikerének legfontosabb tényezője az önbizalom. "Mások is képesek lennének erre, ha elhinnék önmagukról, hogy képesek rá” - állítja a kenyai rekorder.

maraton,INEOS 1:59,Eliud Kipchoge,világcsúcs,edzőtábor
Forrás: Eliud Kipchoge Facebook oldal
A hétvégéket Eliud szereti a farmján tölteni, ahol kipihenheti az edzéseket.

4. Bécs lehet a tökéletes helyszín egy gyors maratonhoz

Mivel Kipchoge nem bánja, hogy az esetleges világcsúcsot nem hitelesíti az IAAF, ezért ideálisnak tartja, hogy egy kisebb helyszín ad otthont a kísérletnek. Az INEOS 1:59 Challenge egy sík, fákkal gazdagon övezett parkban, a bécsi Práterben lesz. A 9,6 km-es lezárt pályát 4,5-ször teszi meg. Kipchoge szerint az egyenes, sík útvonal - a monzai pályához képest – ideálisabb egy gyors futáshoz. Bécsben egyébként semmilyen edzéseket nem végez az októberi futást megelőzően, a kísérlet napjáig otthon, a szülőhazájában készül. Bécs további pozitívuma az időjárás, amely általában enyhe, napos, de nem meleg abban az időszakban, illetve fontosak a nézők is. "Bécs olyan város, ahol szeretik a sportot, számítok a szurkolók támogatására, biztos, hogy segíteni fog" - mondta. A monzai kísérletet több millió ember követhette online, de személyes kapcsolat nem volt a szurkoló tömeggel.

5. Az INEOS 1:59 „fontosabb”, mint az olimpia

Mielőtt Kipchoge komolyabban az olimpiai felkészülés felé fordulna, hogy megvédje bajnoki címét jövőre Tokióban, még vár rá az októberi INEOS 1:59 Challenge. S hogy melyik számára a fontosabb? "Ez sokkal fontosabb" – vallotta be. "Olyan ez, mintha az első ember menne a holdra. Én leszek az első ember, aki két óra alatt futja a maratont, ez alapvető fontosságú.”