Borítókép: Egy különleges futókaland az időben - avagy hogyan lehet lazán lefutni 9-10 kilométert 0 perc, 0 másodperc alatt?

Egy különleges futókaland az időben - avagy hogyan lehet lazán lefutni 9-10 kilométert 0 perc, 0 másodperc alatt?

Hallottál már a Fuss Vissza a Jövőbe bulifutásról? Ha még nem, mindenképpen olvass tovább, ha igen, akkor még inkább, mert neked is tartogatunk meglepetéseket! A nem mindennapi időpontban lebonyolított eseménysorozat fő szervezője egy lelkes hobbifutó, aki évek óta elszántan rendezi a bulis futásokat – vagy ahogyan ő nevezi: időfutazásokat - az óraállítások idején. Idén jubileumi 25. alkalommal kerül megrendezésre az esemény, és természetesen mostanra is tartogatnak a szervezők új ötleteket. Az október 28-án a Városligetből induló futás részleteiről, programjáról, és a csatlakozási lehetőségekről beszélgettünk az ötletgazda szervezővel: Jónás Gyulával.

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb olvasónk sosem hallott még a Fuss Vissza eseményekről, pedig már több, mint egy évtizede szervezed ezeket az úgynevezett időfutazásokat. Elmesélnéd, hogyan indult a sorozat?

A kétezres évek elején egy sportszergyártónál dolgoztam, akik szerették volna divatba hozni a futást a fiatalok körében. Ma ez talán hihetetlennek hangzik, de 15-20 éve a futás közel sem volt olyan népszerű a fiatalok körében, mint manapság. Azon ment az ötletelés, mivel lehetne vonzóvá, bulissá tenni a futást? Rengeteg ötlet született, többek között, hogy fussuk át a téli óraállitás alatt nyert 60 percet, igy gyakorlatilag nulla óra nulla perc alatt teljesithető az adott táv. A cég végül elvetette az ötletet az extrém időpont miatt, de nekem annyira megtetszett, hogy gondoltam biztosan találok néhány bolondot, aki benne lenne egy ilyen őrültségben velem. Mivel hatalmas filmrajongó vagyok, így az óra visszaállítás és a futás együttesen azonnal a klasszikus Vissza a Jövőbe filmet juttatta eszembe. És ha már lúd, legyen kövér alapon kitaláltam, hogy az extrém időpontban való közösségi futást beöltözéssel lehetne még különlegesebbé tenni. így a filmet alapul véve születtek meg a legendás fussunk-kondenzátor, futónium és időfutazás kifejezések.

Mennyien futottatok az első alkalommal?

Nagy megdöbbenésemre a néhány ismerős helyett több, mint százan jöttek el, sokan mindenféle villódzó, futurisztikus öltözetben. Volt egy orvosi köpenyes és ősz parókás ’Doki’ aki egy szalagos pénztárgéppel a kezében futotta végig a távot, teljes volt az őrület. Mivel az óraállítás szombat esténként van, igy a buliból hajnalban illumináltan kitántorgó fiatalok nem tudták hova tenni a mellettük UFO-ként elsuhanó kivilágított, beöltözött tömeget. A csodálkozó tekintetek mellett gyakran kaptunk tapsot, biztatást is, sőt, volt olyan, aki pár száz méterre be is csatlakozott hozzánk. Annyira jó volt a hangulat, hogy nem tudtunk várni egy teljes évet, így bár tavasszal az óraállítás tekintetében nincs relevanciája a futásnak, mégis azóta évente 2 alkalommal futunk át a lángoló keréknyomok között... Ez ugyanis szintén tradícióvá vált. Csakúgy, mint az időgép a filmben, mi is így indulunk el, a 88 mérföldes sebesség helyett (legalább) 88 futóval... Mivel a 3. futás után a Vissza a Jövőbe trilógia témái elfogytak, így elkezdtünk mi kitalálni korszakokat, amik témát szolgáltattak a futáshoz, és a beöltözéshez, majd később jöttek a még agyamentebb filmes cross-overek, mint a Harry Potter, a Disney vagy az Avengers.

Kötelező jelmezben jönni?

Természetesen nem kötelező, hiszen a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, és ha valaki számára nem komfortos, akkor is nagyon szívesen látjuk. Ezzel együtt tapasztalatból mondom: sokkal élvezetesebb jelmezben futni! Szerencsére nem is kell, hogy mindenki bevállalja, már néhány lelkes, kreatív futó is szuper hangulatot tud produkálni, ha beöltözik.

Mennyi a táv, és milyen a tempó?

Mivel ez egy amatőr, gerilla jellegű kezdeményezés, ezért az útvonalat a futók biztonsága érdekében úgy jelöltem ki, hogy amellett, hogy a budapesti belváros legszebb részein haladjon át, minimális mértékben kelljen autóforgalmat kereszteznünk, hiszen nincs útvonalbiztosítás. Ezzel együtt hajnali 2-kor szerencsére nem probléma a sűrű forgalom a kereszteződésekben. Azonban így is fontos, hogy a biztonság az első, ezért elvárjuk a KRESZ betartását a résztvevőktől! A nagyobb kihívást mégsem a forgalom jelenti általában, hanem hogy mindenki egyszerre érjen be. Ezt nem egyszerű elérni különböző képességű futók esetében. Ezért 2 távon lehet teljesíteni a futást, amelyek nyomvonala nagyrészt megegyezik, ám az egyik a végén közel egy mérfölddel hosszabb. Így a kevésbé edzett futók is csatlakozhatnak, akik ugyancsak 60 percet futnak, de rövidebb távon. Ez 8.8km hosszú, és a legtöbbek számára kényelmes 6:50-es a tempó. A fittebbeknek pedig szintén a film által inspirált 10.21km (1.21gigawatt) a cél, ami valamivel 6 perc alatti ezrekkel teljesíthető. A csoportokat iramfutók vezetik, akik ha jól végzik a dolgukat, akkor pontosan akkor érkezik meg mindkét csapat a rajt helyére a Városligetbe, amikor az óra hajnali 3-ról újra 2-re vált, és hipp-hopp, mintha el se indultunk volna...

Ez nagyon izgalmasan hangzik. Mennyi a nevezési díj?

A futás alapvetően ingyenes, de köszönettel és örömmel veszünk minden adományt, ezek teljes egészében jótékony célra mennek, aminek a kedvezményezettjét mindig kihirdetjük. Legtöbbször a Suhanj! Alapítványt támogatjuk, de futottunk már a Bohócdoktorokért, Gyermekmentő szolgálatért, vagy különböző rákkutató alapítványok javára, mint például a Movember, illetve legutóbb Ukrajnáért is. Fizetni csak azoknak a résztvevőknek kell, akik szeretnének emlékbe a kreatív befutóérmeinkből, amelyek árának az önköltségen felüli része szintén jótékony célra megy.

És hogy jött ez a jótékony vonal?

Egyik kedves, a kezdetektől aktív résztvevőnk és segítőnk a Star Wars-os futásra kiégethető gyurmából készített kézzel Csubakka és Darth Vader formájú befutóérmeket. Ezek annyira különlegesek, és mások voltak, mint az akkoriban futóversenyeken kapott legtöbb, szimpla, kerek érem, hogy egy pillanat alatt népszerűek lettek. Egyértelmű volt, hogy ezután szerves része lesz a futásnak a kreatív befutóérem, erre minden alkalommal igyekszünk nagy figyelmet fordítani, mint pl. a Harry Potteres érmünk, aminek a két oldalán a két rivális ház emblémája jelent meg.

Mivel ekkoriban kezdtem jótékony ügyekért futni, adta magát, hogy a Fuss Vissza sorozat is jótékony futássá váljon. Az érem bevételek egy része, illetve az időnként minket támogató cégek termékeiből rendezett tombola bevételeit tudjuk erre fordítani. Ez néha csupán pár ezer forint, de volt már olyan is, hogy komoly összegek gyűltek össze, mint például a 2018-as New York-New York futásunkon gyűjtött félmillió forint, vagy a 10. jubileumi dupla eseményen, ami egybe esett a Vissza a Jövőbe film 2. részében való megérkezéssel a „jövőbe”. Akkor egy több napon át tartó országos maratoni (vagy inkább ultra) váltóval hívtuk fel magunkra a figyelmet, illetve akkor két futásunk is volt, egy nappali és a szokásos éjszakai, amelyek érmei puzzle-ként összeilleszthetőek voltak.

Melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok?

Az első természetesen felejthetetlen volt! Meg persze az előbb említett 10. jubileum. Ezek mellett a korai futások közül a legemlékezetesebb számomra a Star Wars témájú, amikor a hazai 501-es légió (Star Wars kosztümbe beöltöző cosplay csoport) is eljött, és lehetett velük fotózkodni. Az egyik futólány pedig kakaóscsigákkal a hajában futott, fehér pongyolában, mint Leia hercegnő.

Vagy amikor a Harry Potteres futáson a két táv futói ellenkező irányokban kezdték el teljesíteni a távot, és félúton a Mardekár és a Griffendél házak tagjainak beöltözött futók a Bazilika előtt futottak össze (szó szerint) egy varázspálca párbajra. A Piszkos 12 katonai témája is fergeteges hangulatot produkált, amikor katonai indulót énekelve szaladunk át a városon, a célban pedig mindenkit hideg sörrel vártunk, amit a sörnyitó formájú éremmel azonnal fel is lehetett pattintani. A nagy álmom azonban éppen tavaly ősszel valósult meg, amikor több év próbálkozás után, végre sikerült egy valódi időgép, egy 80-as évek-beli DeLorean autó tulajdonosát rávenni, hogy az Andrássy úton felvezető autóként guruljon előttünk. Azt a futást szerintem aki ott volt, nem felejti el!

Mit terveztek most a 25. jubileumra?

Nagy fába vágtuk a fejszénket: amikor tavaly sikerült a De Lorean felvezetésével futnunk, elöntöttek az emlékek. Arra gondoltam, milyen jó lenne újra átélni az összes korábbi futás hangulatát. Mivel 24 volt belőlük, adta magát az ötlet, hogy akkor fussunk 24 órán keresztül. Nem kell megijedni, nem ultrafutásra akarunk csábítani senkit, hanem 24 (illetve 25) kis mikroeseményen, egymással összekötve, óráról-órára egy nap alatt újra megrendeznénk az összes eddigi visszafutást, Fusd Újra néven. Fantasztikus lenne, ha egy napon át, sorban megint átélhetnénk mindegyik témát, hogy aztán a 25. jubileumi futás időpontjába megérkezve, együtt ünnepeljünk. És persze közben jótékonykodnánk is.

Azonban ehhez rengeteg segítségre lesz szükségünk, hiszen a megvalósításhoz kell legalább 25 lelkes csapatkapitány, akik az adott órát levezénylik. Tehát mindenkinek 60 percet kellene futnia (persze lehet többet is) de ami még fontosabb, hogy minden órát az adott csapatkapitány promótál, neki kell rá a futókat toborozni, és persze iramfutóként a csapatot vezetni. Aki érez magában affinitást ehhez, itt is kérem, hogy jelentkezzen, mert sajnos még jó pár órának nincs kapitánya, és nem szeretnénk, ha megszakadna ez a 25 órás váltófutás. Jelentkezni privát üzenetben ITT lehet!

És mi vár a résztvevőkre? Hol tudnak jelentkezni, érmet rendelni illetve megtudni a részleteket?

Aki szeretne részt venni a futóbuliban, annak nincs más dolga, mint megnézni a programot a Facebook-oldalunkon, ahol látszik, hogy melyik órában mi a téma, és milyen ügyért futunk. Aztán nem kell mást tenni, mint a választott időpontban kijönni a Felvonulási térre (lehetőleg a témának megfelelő jelmezben) csatlakozni az adott óra (vagy órák) kapitányához, és lefutni a távot.

Persze ahogyan már emlitettem, beöltözve még jobb a buli. Minden más részlet is megtalálható folyamatosan a facebook oldalunkon, és a facebook esemény alatt. Regisztrálni nem kötelező, de persze megköszönjük, ha az érdeklődők RSVP-vel jelzik a részvételi szándékukat, ez könnyíti a szervezést. Ennél csak annak van több dolga, aki befutóérmet is szeretne, ennek a menetéről is minden információ a Facebook oldalon lesz. Reméljük minél többen jöttök majd velünk erre a jubileumi időfutazásra, és 24 (illetve 25) órára vidám futókavalkáddá változtatjuk a belvárost!