maraton, Eliud Kipchoge, ineos 1:59,

Eliud Kipchoge visszatért Bécsbe, ahol négy éve két órán belüli maratont futott

Forrás: Szász Norbert
A maratonfutás világrekordere azért látogatott Bécsbe, hogy bemutassa az INEOS 1:59 irampóznát, melyre a négy évvel ezelőtt teljesített első két órán belüli maraton emlékeként tekinthetünk, s amely hobbifutók számára megálmodott kihívással egészül ki.

Az idő, melyet Kipchoge 2019-ben futott a bécsi Práterben, 1:59:40. Ehhez az eredményhez percenként 352,6 métert tett meg a teljes táv során. Ezt az elképesztő iramot hirdeti az ikonikus pózna. A sporttudományi és technológiai diadal ünnepét mostantól közvetlenül is megélhetik a helyszínen futók, ugyanis egymástól 352,6 méternyi távolságra több ilyen oszlopot is elhelyeznek, melyek segítségével lemérhetik, hogy 1 perc alatt mekkora távolságot képesek lefutni, illetve ezzel inspirálhatják magukat arra, hogy teljesítsék ezt a távot 1 perc alatt. Így megtapasztalható Eliud tempója, amit az első kétórán belüli maraton teljesítése során végig tartott.

It was really good to be back in Vienna for the first time since 2019. I can say that my memories from the INEOS 1:59...

Posted by Eliud Kipchoge on Thursday, September 28, 2023

„Az INEOS 1:59-es kihívás különleges helyet foglal el a szívemben. Az esemény hatására sokan ihletet kaptak arra, hogy elkezdjenek futni, mások el kezdtek hinni abban, hogy amit eldöntenek magukban, arra képessé válhatnak. Örömmel tölt el az, hogy a futáson keresztül inspirációt nyújthatok mások számára. Arra bátorítok minden futót, hogy vállalják a kihívást, és próbáljanak meg abban a tempóban futni, amelyben én futottam az 1:59-es kihívás során” – nyilatkozta a kétszeres olimpiai bajnok világcsúcstartó, az első ember, aki megtörte a kétórás maratoni futást.

Kipchoge múlt héten szerdán azért látogatott Bécsbe, mert a közelgő iramkihívást megelőzően exkluzív eseményre hívott 159 helyi futót, hogy próbára tehessék magukat e különleges kihívásban. Az INEOS 1:59 tempó kihívás hivatalosan október 12-én indul, a globális eseményhez világszerte várják a csatlakozókat.

Négy évvel ezelőtt mi is ott voltunk a sporttörténelmi jelentőségű eseményen. Fotósunk, Szász Norbert képein keresztül feleleveníthetőek a történések: