citrmos víz,anyagcsere

Ez a véleménye a szakértőknek az agyondícsért citromos vízről

Forrás: Getty Images
Biztosan ezerszer hallottad már, hogy érdemes citromos vízzel indítani a napot, mert felpörgeti az anyagcserét, lúgosít és salaktalanít is. De vajon ez a módszer tényleg hatásos? Ezt gondolják róla a szakértők!

Kismillió, életmóddal kapcsolatos cikkben írtak már a citromos víz áldásos hatásairól: az immunerősítésről, arról, hogy gyorsítja az anyagcserét és pozitívan befolyásolja a veseműködést.

De vajon van egyáltalán tudományos alapja annak, hogy a vízbe tegyünk egy-két karika citromot, vagy nyomjuk bele egy fél citrom levét?

Az az elmélet, hogy a citromos víz jót tesz a vesekövek kialakulása ellen, egy korábbi kutatásból származik, aminek a neve "limonádé-terápia". Abban kimutatták, hogy napi 2 liter víz és citromlé-koncentrátum fogyasztása csökkenti a vesekövek kialakulásának esélyét.

És mi a helyzet az immunerősítéssel?

Natalie Rizzo, New York-i dietetikus és futó szerint természetesen citromos vízzel növeljük a C-vitamin fogyasztásunkat, de csak egészen minimális mennyiségben. A szakember szerint ráadásul a vitaminok legtöbbje a citrom héjában található, ezt pedig általában nem fogyasztjuk el. A futók számára a citromos víz legnagyobb pozitívuma az, hogy ízt ad a sima víznek, így talán könnyebben vesszük rá magunkat a hidratálásra, ha citromos vizet iszunk.

citromos víz,citromlé
Forrás: GettyImages

De hogyan segít a fogyásban?

Sokszor talán azért nassolsz, vagy eszel többet, mert éhesnek érzed magad, miközben valójában szomjas vagy. Ha viszont kellő mennyiségű folyadékot iszol, elkerülöd a felesleges kalóriabevitelt, így a citromos víz sokkal jobb választás, mint a cukros, szénsavas italok.

Persze korábban voltak divatos citromleves diéták, például az 1940-es évek óta népszerű Stanley Burroughs által kifejlesztett Limonádé Diéta, amiben napi 650 kalória bevitele mellett egy cayenne-borsból, citromléből, juharszirupból, és vízből készült italt kellett inni. Természetes, hogy mindeki fogy ettől a módszertől, hiszen vészesen alacsony kalóriabevitelt követel meg, amit senkinek sem ajánlunk, pláne azoknak, akik sokat sportolnak. Itt ugyanis nem a citrom a fogyás kulcsa, hanem a drasztikusan kevés kalória.

Akkor igyuk vagy ne igyuk?

Indíthatod a napodat citromos vízzel, ízesítheted vele a vizedet, mert rosszat nem teszel vele, és legalább többet iszol, de varázserőt ne várj tőle. Nem attól fogsz fogyni, ha minden reggelt egy kis citromos vízzel indítasz, hanem attól, ha okosan táplálkozol és figyelsz a testmozgásra!