nyari dia

Keresztedzések nélkül nem lehet minőségi edzésmunkát végezni - Nyári Diával a Párizs maratonig

Már csak egy bő hét választja el Nyári Dia színésznőt a maratoni álomtól, hiszen április 3-án vasárnap Párizsban megkezdődik a 42,2 kilométeres utazása. Sorozatunk következő részében a felkészülés nagyon fontos részletéről, a futás mellett végzett keresztedzésekről is beszélgettünk.

Dolgozó családanyaként az is elismerésre méltó, hogy valaki egyáltalán belevág egy maratoni felkészülésbe, ami nem kevés edzéssel jár. Hogy tudsz kiszakítani egyáltalán a rendszeres futásokra ennyi időd az életedből?

Az az igazság, hogy a családom és a barátaim segítsége nélkül nem volnék rá képes. Fantasztikus férjem van, aki a kezdetektől támogat a sportban, és teljesen elfogadta, hogy nekem a futás már jóval több, mint hobbi, valódi szenvedély. A legtöbb edzésemet egyébként igyekszem akkor elvégezni, amikor a kisfiam oviban van, de például a hétvégi hosszú futásokat segítség nélkül nem tudnám teljesíteni. Alapvetően híve vagyok az „Mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, hogy legyen“ filozófiának, de azért az élet sokszor felülírja a napi rutint, és az edzéstervet is, de én azt nem engedem. Nyilván van az én életemben is egy prioritás, épp ezért nem edzek annyit, amennyit valójában szeretnék, de annak is örülök, amennyi belefér. Ettől pedig még jobban élvezem a futást és értékelem az edzéssel töltött időt.

Mennyire vagy alapos a futásaid során, szánsz-e időt például bemelegítésre, nyújtásra?

A futóedzéseket mindig igyekszem az edzőm által előírt módon maximálisan elvégezni, és abban mindig van bemelegítő blokk. Nyújtani kevésbé szoktam, ellenben a henger az egyik kedvenc eszközöm. Sokszor nem közvetlenül az edzésem befejezése után állok neki hengerezni, hanem már pizsiben, otthon a tv előtt dolgozom át a testem, és ez nagyon jól szokott esni. A hengerezés egyébként bármikor hatékony.

nyari dia

Arra jut valamennyi időd, hogy a rendszeres futások mellett még végezz bármilyen keresztedzést is?

Muszáj jutnia, különben azonnal megérzem a funkcionális edzések hatásának hiányát. Például amikor a legelső félmaratonomra készültem, a futások mellett még heti háromszor eljártam erősíteni, és azt vettem észre magamon, hogy sokkal erősebbek a lábaim, kevésbé fáradok el futás közben, és az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy akkoriban jóval tónusosabb és vékonyabb voltam. Tekintettel arra, hogy inzulinrezisztenciám van, nekem nagyon oda kell figyelnem a sportra, és a betegségem szinten tartásában nagyon sokat segítenek a súlyzós edzések. Van egy általános tévhit manapság sajnos a nők között, miszerint félni kell a súlyoktól! Ezt én határozottan cáfolom, mivel magamon tapasztaltam a rendszeres súlyzós edzések pozitív hatását. Sokkal minőségibb a futóedzés, és sokkal többet ehettem, amikor rendszeresen tudtam a futás mellett erősíteni is, így én maximálisan keresztedzés párti vagyok, sőt, azt vallom, hogy ha ki kell hagyni véletlen egy edzést a héten, akkor inkább az a futás legyen, ne az erősítés. Most a maratoni felkészülés során sajnos nem maradt már elég időm a keresztedzésekre, de a verseny után egy hónap futó-pihenőt tartok, és akkor újból a funkcionális edzésekre kerül majd át a hangsúly.

Azt jól tudom annyira érdekel a funkcionális edzés, hogy te magad is edzőnek készülsz?

Igen, már a középiskola befejezését követően elvégeztem egy sportoktatói képzést, mert igazából mindig is nagyon érdekelt az edzői pálya. Miután pedig elkezdtem komolyabban futni, és a saját testemen tapasztaltam még inkább utána olvastam a dolgoknak. Szerettem volna megérteni minden ok-okozati összefüggést, hogy mi megy végbe a szervezetünkben az edzések hatására, mitől savasodunk, miként lehet megelőzni a sérüléseket, mi hat ki a pulzusunkra és még sorolhatnám. Elhatároztam, hogy szeretnék ezzel a témával komolyabban foglalkozni, és elkezdtem képezni magam.

nyari dia

Edzőként pedig már lehet is veled találkozni a Garmin Running Club edzésein is…

Igen, az én feladatom a nulláról induló, kezdő futók támogatása. Nagyon jó érzés, hogy nyár óta mennyien fordultak már hozzám tanácsokért, és az is, hogy milyen sok kezdő sportolót tudtam motiválni a saját történetemmel. Rengeteg anyuka is kér segítséget, aminek szintén nagyon örülök, hiszen maximálisan átérzem, hogy sokszor milyen nagy akaraterő és kitartás szükséges ahhoz, hogy otthon hagyjuk a családot és elinduljunk edzeni.

Diát jövő hét pénteken útjára engedjük a Párizs maratonra, de előtte még a versenyt megelőző utolsó napokról fogunk majd beszélgetni, ahol beavat bennünket a felkészülés végső fázisába és a felkészülés legizgalmasabb pillanataiba is. Tartsatok velünk!