Borítókép: Három hét múlva Párizs maraton - így készül rá Nyári Dia

Három hét múlva Párizs maraton - így készül rá Nyári Dia

Április első hétvégéjén futja Párizsban élete első maratonját Nyári Dia színésznő, akit végig kísérünk a felkészülése utolsó négy hetében. Az első részben megtudhattuk, hogy Dia miért tűzte ki célul a maratont, most pedig arról lesz szó, hogy az edzések mellett mennyi mindenre kell odafigyelni egy maratoni felkészülés során.

Alig három hét van már csak hátra a maraton napjáig, az edzéseket illetően lassan a célegyenesbe fordulsz. Múlt héten említetted, hogy lesz még két versenyszimulációs edzésed, most a héten mi vár rád?

Igen, múlt hétvégén volt egy hosszú futásom, 27 km-t kellett teljesítenem és most nagyon jól sikerült, ugyanis 2 óra 45 perc alatt meglett ez a táv, ami két hete 3 óra 10 percig tartott, igaz akkor betegeskedtem. Még egy hosszú futás vár rám, ez lesz gyakorlatilag a verseny főpróbája. Teljes versenyfelszerelésben, frissítéssel futok 2 óra 45 percet. Utána pedig már tényleg csak a készülődésre és a verseny előtti ráhangolódásra fókuszálok.

A frissítés témájával mi is rengeteget foglalkozunk itt a Runner’s Worldnél, és nagyon sok futó kér szakértőinktől is folyamatosan tanácsot. Neked mi eddig a bevált praktikád?

Bevallom, mivel ez lesz az első maratonom, még soha nem frissítettem annyit, mint most. Egy félmaratont lefutok vízzel és izogéllel, de most erősebb koncentrátumra is szükség lesz, így az edzőmmel már össze is állítottuk a frissítési stratégiát. Lesz nálam ultragél, sóoldat, és a biztonság kedvéért a legnehezebb kilométerekre még koffeines gél is, szilárd táplálékként pedig a klasszikus, retró kókuszrúd, ami az egyik kedvenc csemegém.

nyari dia

A verseny előtti napokban mire figyelsz majd leginkább a táplálkozásodban?

Nagyon jó érzés, hogy nyugodt szívvel fogyaszthatok majd olyan szénhidrátokban gazdag ételeket, amiket amúgy a mindennapjaimban nem szoktam. A verseny előtt tuti elmegyünk egy kiadós pizzázásra, már ki is néztem néhány hangulatos helyet. Az itthoni hosszú futásaim előtt lekváros kalácsot szoktam enni, így azzal is készülök. A folyadékfogyasztással kapcsolatban szerencsére könnyű dolgom van, mert mindig nagyon figyelek a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra, különben a bőröm azonnal jelzi a dehidratáltság tüneteit.

Említetted, hogy hamarosan megkezdődik a verseny előtti ráhangolódás is. Ezek szerint a mentális felkészülésre is nagy hangsúlyt fordítasz?

Igen, abszolút! Ezt meg is kezdtük a férjemmel, egyik este végignéztük a verseny korábbi videóját, így már gondolatban lefutottam a pályát. Elképesztően szép helyszínek mentén haladunk majd el, a rajt és a cél pedig a Diadalívnél lesz. Szerintem a szervezők tudatosan figyeltek arra, hogy a legnehezebb részeknél mindig elrejtettek a pályában egy csodás látnivalót, például az Eiffel-tornyot 23 km környékén, majd a Szajna partot, és egy gyönyörű parkot az utolsó kilométerek előtt. A lehetséges mélypontokra is felkészülök, méghozzá úgy, hogy elraktározom magamban azoknak az edzéseimnek az emlékét, amikor a legkeményebb körülmények ellenére is kimentem és lefutottam az aznapra kiírt adagot, még akkor is, ha épp nagyon késő este volt rá időm, vagy az időjárás vehette volna el a kedvem. Mentem hóban, szélben, esőben is, így ezekből a tapasztalatokból is sokat tudok építkezni fejben, hogy ha akkor képes voltam rá, akkor a versenyen is le tudom küzdeni a kis démonokat. Ahogy közeledik a verseny napja, már tényleg egyre jobban várom, hogy ott állhassak a rajtban. Az utolsó két hétben igyekszem majd sokat pihenni, és már kevesebb edzésem is lesz, ami szintén a formába hozás része.

nyari dia

Jövő héten tehát Diát már csak két hét választja el a maratontól, cikksorozatunk következő részében pedig a futás mellett végzett keresztedzésekről és a megfelelő regenerációt elősegítő relaxációs technikákról is szót ejtünk. Tartsatok velünk jövő héten is!