pihenőnap,regeneráció

Így segít egy napnyi pihenés abban, hogy jobban menjen a fogyás

Forrás: getty images
A legtöbbünknek minden napja be van táblázva. A heti futások mellett biztos, hogy keresztedzésre is szánsz időt, azonban érdemes odafigyelni arra, hogy ne hajtsd túl magadat, különösen akkor, ha a fogyás a célod.

Arról már többször is írtunk, hogy miért annyira fontos a regeneráló pihenőnapok beiktatása - sokan viszont lehet, hogy nem tudják, hogy ez nem csak a sérülések elkerülése miatt fontos, hanem akár a fogyásban is segíthet.

Például már csak azért is, mert az izomépítés nem edzés közben, hanem a regeneráció során történik meg. És, mint tudjuk, minél nagyobb az izomtömeged, annál több zsírt tudsz égetni. Ráadásul, ha például zsírégető edzést végeztél, ami felpörgeti az anyagcserédet, akkor ennek hatását a pihenőnap során is érezni fogod.

Ezen kívül, ha nem szánsz időt a pihenésre, regenerációra, akkor a következő edzésen nem tudod kihozni magadból a maximumot, ami lehet, hogy egy rosszabb időeredmény formájában jelentkezik, rosszabb esetben viszont le is sérülhetsz emiatt. Sérülten pedig nem tudsz annyit mozogni, tehát ez egy ördögi kör. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy hetente legalább 1 pihenőnapot beiktass!

Mit csinálj a pihenőnapodon?

Szerencsére rengeteg szuper program közül választhatsz, akár aktív, akár passzív időtöltést keresel:

Aktív programok pihenőnapokra:

  • úszás
  • bringázás
  • gyors séta/túrázás
  • hengerezés
  • jóga/nyújtás
  • más, lazább sportok, például pingpong, röplabda, görkorizás

Ezek során mindenképp figyelj arra, hogy ne hajtsd túl magadat, laza, kellemes tempóban űzd a sportokat, hogy kellően felpezsdüljön a vérkeringésed, de ne vesszen el a pihenés a pihenőnapodból.

Passzív programok:

  • alvás: 7-9 óra
  • olvasás: feltölt motivációval
  • új célok keresése: szuper motiváció ez is

Ezen kívül a táplálkozásra és hidratációra is érdemes odafigyelned, hiszen a pihenés, regeneráció során is szüksége van a szervezetednek minden jóra, hogy kellően el tudja látni az izmaidat. Napközben folyamatosan kortyolgass vizet, fogyassz komplex szénhidrátokat, minőségi fehérjét, egészséges zsírokat és vitaminokban (különösen C-, D-vitaminban, káliumban, magnéziumban és vasban) gazdag zöldségeket, gyümölcsöket. A pihenőnapi étkezéseid kalóriatartalmát ne csökkentsd le drasztikusan, maximum 2-300 kalóriával vigyél be kevesebbet ilyenkor.

Így biztos lehetsz benne, hogy megadod a szervezetednek azt, amire szüksége van!

Olvasnál még a témában?