Borítókép: Ez történik a testeddel, ha nem tartasz pihenőnapot

Ez történik a testeddel, ha nem tartasz pihenőnapot

Tudjuk, imádsz futni, de azért heti egyszer ajánlott pihenned egy napot, bármennyire is lenne kedved mozogni!

Csodáljuk az akaraterődet, ugyanakkor a pihenőnap kihagyása sokkal nagyobb problémákat okozhat, mint hinnéd. A szünet nélküli edzés hatását pedig nem csak fizikai szempontból, hanem lelkileg is megérzed. A következő dolgokra kell készülnöd:

1. A kortikoszteroidok szintje nő: tudjuk, hogy a kortizon és kortizol nem tesznek jót az alakodnak, ráadásul az immunrendszernek sem, hiszen a limfociták nem tudják felvenni a harcot az antigénekkel. Így nagyobb eséllyel leszel beteg.

2. A szíved hevesebben ver: a nyugalmi és edzés közbeni pulzusod is megemelkedik.

3. A teljesítményed romlik: vagy stagnálni fognak az eredményeid, vagy lassabbá válsz, hiszen az izmaid nem tudnak megfelelően regenerálódni.

4. Rosszul érzed magadat: ha az apró izomrepedések nem tudnak meggyógyulni, extrém izomlázzal kell megküzdened és sokkal kimerültebbnek fogod magadat érezni, még akkor is, ha nem végeztél túl kemény edzést.

5. Az agyadra sincs jó hatással: a csökkenő motiváció, önbizalom, idegesség, depresszió és a dühkitörések is jellemzőek azokra, akik túledzik magukat és nem tartanak pihenőt - pedig a sportnak pont ennek ellenkezőjéről kellene szólni.

Tegyél magadnak egy szívességet és menj el jógázni vagy akár egy pihentető kezelésre, masszázsra, különben baj lesz!

Olvasnál még a témában?