Regeneráció futóknak: Minden, amit érdemes róla tudni

regeneráció,regeneráció futás után,regeneráció jelentése,regeneráció gyorsítása
Forrás: getty images

A megfelelő felkészülés és edzés fontos részét képezi a regeneráció is. Liebscher László, sportregenerációs szakértő rengeteg hasznos tudnivalót árult el róla. Válaszaiból többek között kiderül, milyen módszerekkel lehet elősegíteni a regenerációt, vagy miért fontos a mentális stresszhatások után is feltöltődni.

Olvasd el ezt is!

Kezdjük a legalapvetőbb kérdéssel, vagyis azzal, miért fontos a regeneráció futóknak:

Röviden a regeneráció nemcsak a futók számára fontos, de ha futsz, még inkább oda kell figyelned rá. Tegyük fel, hogy teljesen egészséges vagy, megfelelően táplálkozol, megfelelő környezetben élsz és átlagos mértékű stresszhatások érnek napközben. A futás ehhez képest egy olyan plusz stresszhatás a test számára, amelynek csak akkor van közép- és hosszútávon fejlesztő hatása, ha megfelelő regeneráció is kapcsolódik hozzá.

De a futó is ember, így a futáson kívül más impulzusok is érik a nap során. Nem csupán a fizikai stresszt (mint amilyen a futás vagy más típusú edzésmunka) követően, de a mentális stresszt követően is szükségünk van feltöltődésre, regenerációra. Talán ez az, amiről a legtöbben megfeledkeznek, amikor egy célt kitűznek vagy edzésprogramba belekezdenek.

Még ma is elterjedt az az irány, hogy levezetem a feszültséget egy, a szokásosnál intenzívebb edzéssel a munka után. Márpedig egy stresszes napot követően ez talán a legnagyobb hiba, amit el lehet követni.

A fizikai kondíciótól függően változik ennek a stratégiának az egészségi kockázata, de minimálisan az tehető kockára, hogy az alvásidő egy része, vagy a teljes alvásidő egy pillanatig tartó jó érzésre cserélődik. Ugyanekkora probléma az is, amikor túl nagy célt tűz ki egy futó maga elé a rendelkezésre álló időhöz képest, és az edzést a pihenőidő terhére végzi el, amellyel még az a regenerációs idő is lerövidül, ami ahhoz szükséges, hogy az élet egyéb területén jelentkező stresszhatásokból helyre tudjon állni a szervezet.

Testünk egy nagyon komplex rendszer, amely az optimális energiafelhasználásra törekszik és a hosszútávú fennmaradás az alapvető célja. Amikor mentális vagy fizikai stressz (például a futás) éri a testünket, ez a cél rövidebb vagy hosszabb távon sérül, és a szervezetünk a rövid távú fennmaradásra koncentrálja az energiáit. A regeneráció gyakorlatilag a stressz okozta „károk” helyreállításáról szól. Az autonóm idegrendszerünk paraszimpatikus ága szabályozza a testünk azon folyamatait, amelyek a sérülések helyreállításáért, a gyógyulásért, a növekedésért felelnek. Mivel a futás egy fizikai stressz a testünk számára, a regeneráció teszi lehetővé azt, hogy a futás fejlesztő hatása megvalósulhasson, az edzés okozta mikrosérülések után a helyreállítási folyamatok megtörténhessenek. Azt az időszakot, amely alatt ezek a helyreállítási, öngyógyítási és növekedési folyamatok megvalósulnak, adaptációs időnek hívjuk. A futás intenzitása és hossza jelentősen befolyásolja az adaptációs idő hosszúságát, ahogyan az is, hogy milyen állapotban kezdünk bele a futásba, hogy milyen a fizikai kondicionális állapotunk, és mennyire monoton edzésmunkát folytatunk.

Tévhit, hogy a regeneráció a futást követően kezdődik meg. Az én tapasztalatom az, hogy az edzés a regenerációval kezdődik. Ahogyan egy ház építésébe is úgy kezdünk bele, hogy megépítjük az alapját. De ezt az analógiát használva a házépítésnek is az egyik kulcsa, hogy mennyire körültekintő a tervezés. Egy jól felépített edzéstervnek nemcsak a terhelés tervezés a fontos része, de a megfelelő regeneráció tervezése is.

Mi történik, ha nem regenerálódik megfelelően a testünk?

A szervezetünk ellenálló képessége (rezilienciája) attól függ, hogy milyen hatékonyan működnek a szervezetünk energiamobilizáló és energiakonzerváló folyamatai. A nem megfelelő regeneráció - vagy sok esetben a futás utáni regeneráció teljes hiánya - azt eredményezi, hogy a szervezetünk egyre nagyobb erőfeszítéseket kell, hogy tegyen egyre kevesebb erőforrásból, amely végül a kimerülésig tart. Az immunrendszer hatékonysága az ellenálló képesség csökkenésével romlik, ennek pedig több nem kívánt következménye is lehet. Az egyik leggyakrabban előforduló jel, amikor valaki megfázik vagy megbetegszik, de a levertség és a fáradtság tartós jelenléte is erre utalhat. Egy szinttel komolyabb fázisban a kognitív funkciók is sérülhetnek, amelynek hatására nehezebben tudunk koncentrálni, figyelmetlenebbé és időszakosan akár feledékenyebbé válhatunk. Az utolsó előtti szakaszban következnek be rendszerint a sérülések, amelyek már a nem funkcionális túlterhelés következményei. És végül, bár ez szerencsére ritkábban fordul elő (de többször, mint kellene), az pedig a tartós túlterhelés végső stádiuma, a halál. A hirtelen szívhalál egyik leggyakoribb oka a sportolók esetében a túlterhelés.

Sokan gondolják úgy, hogy ha lefekszenek aludni és még álmodnak is esetleg, akkor biztos, hogy regenerálódnak, de találkoztam már olyan futóval, akinek a szervezete egy egy hetes edzőtábor alatt (bár napi szinten 8-9 órát aludt/pihent) összesen 13 órát töltött regenerálódással (mielőtt az utolsó előtti napon megsérült).

A házépítés analógiáját tovább bontva, ha nem várjuk meg, hogy a ház alapja megszilárduljon vagy az alap nem megfelelő, akkor minden további munka, azt feltételezve, hogy az alap rendben van, csak tovább ront a ház biztonságosságán, míg az végül összedől.

Még egy fontos tényező, amelyet a pulzusvariancia alapú elemzések során tapasztaltam, de sportpszichológiai kutatások is hasonló eredményekre jutottak. A nem megfelelő regeneráció előbb vagy utóbb a kedélyállapotunkra és a motivációnkra is hatással lesz, mindkettő romlani fog, emellett sokkal fogékonyabbak leszünk arra, hogy negatívan lássuk a dolgainkat. Míg amikor ezek a folyamatok rendben vannak, a motivációnkat megfelelő szinten tudjuk tartani és sokkal több pozitív dolgot látunk meg az életünkben, így a futásainkban is.

Olvasd el ezt is!

Pontosan milyen részei, típusai vannak a regenerációnak?

A regeneráció jelentését sokféle szemszögből meg lehet közelíteni illetve sokféleképpen lehet csoportosítani. Mivel szervezet regenerációs igénye, illetve az adaptációhoz szükséges idő hossza jelentősen függ a stressz jellegétől és erősségétől, ezért egy gyakori csoportosítási mód az idő alapú megkülönböztetés, amely azt mutatja meg, hogy a regenerációs szükséglet alapján milyen hosszúságú regenerációkról beszélhetünk az egyes szinteken:

Percekben mérhető regeneráció:

 • a pulzus
 • a vér tejsav szintje
 • a testhőmérséklet

Órákban mérhető regeneráció:

 • kognitív funkciók
 • oxigén felhasználás

Napokban mérhető regeneráció:

 • kreatin, kináz aktivitás a keringési rendszerben
 • glikogénszint az izmokban
 • izomfáradtság

Hetekben mérhető regeneráció:

 • izomfunkciók
 • neuromuszkuláris koordináció

Hónapokban mérhető regeneráció:

 • az izom regenerációja

Ami azonban sokkal elterjedtebb megközelítés, az a regeneráció elérését célzó stratégia szerinti megkülönböztetés, amely alapján megkülönböztetünk aktív és passzív regenerációs módszereket. A jelenlegi kutatások többsége azt igazolja vissza, hogy az aktív regeneráció hatásosabbnak tűnik egy szezon során arra, hogy a teljesítmény a regenerációs idő hatására ne romoljon. Azonban néha a passzív regeneráció szükséges ahhoz, hogy a regenerációs folyamatok a leghatékonyabban végig tudjanak futni.

Gyakran félrevezetőek lehetnek az érzéseink, megéléseink is, hiszen, ha egy REM ciklus végén ébredünk fel, gyakran kipihentnek érezzük magunkat - egy néhány órás regenerációt követően is, míg ha egy REM ciklus közepén riadunk fel, levertnek és fáradtnak érezzük magunkat még egy jó minőségű alvást követően is.

A futás utáni regeneráció gyorsítása, elősegítése

A nyújtás, a megfelelő hidratáció, a megfelelő táplálkozás, a megfelelő hosszúságú és minőségű alvás, a masszázs és egyéb fizioterápiás kezelések, a kompressziós ruházat, a hideg-meleg terápiák, a hidroterápia mind hatékony módszerek a regenerációs folyamatok elősegítésére. A nem megfelelő módszer alkalmazása vagy a nem megfelelően alkalmazott módszer akár lassíthatja is a regenerációs folyamatokat, ezért ezeket célszerű testre szabni.

Mi lassíthatja, akadályozhatja a regenerációt?

De amatőr szinttől akár a versenysport szintjéig tapasztalom, hogy ami a leginkább lassíthatja vagy akadályozhatja a regenerációt, az az életmód. A dohányzás, néhány pohár bor vagy egy áttáncolt, átbulizott éjszaka, vagy akár egy megromlott munkahelyi légkör, vagy a családi viszályok jelentősen ronthatják a regeneráció minőségét, és ez a nap végén a teljesítményre is hatással lesz.

Meglátásom szerint 8 tényező van hatással a regenerációra: a fizikai stressz, a mentális stressz, a testtartás okozta stressz, a közösségi stressz (pl. egy munkahelyen, családban vagy párkapcsolatban), a társadalmi stressz (például szavazás vagy migráns kérdés), légszennyezés okozta stressz, a táplálkozás miatti stressz és az érzelmi állapotunkból fakadó stressz.

A pulzusvariancia egy olyan mutató, amellyel hatékonyan monitorozható az egészségi állapotunk és ezzel a regenerációs folyamataink hatékonysága.

Mi a szuperkompenzáció fogalma és jelentősége?

A fizikai testünk mindig az egyensúlyi állapot fenntartására, az úgynevezett homeosztázis fenntartására törekszik. Bármilyen stressz (fizikai vagy mentális) ebből az egyensúlyi állapotból kimozdítja. A szervezetünk annak érdekében, hogy az egyensúlyt helyreállítsa, reagál erre az impulzusra. A reakció ereje alapvetően három dologtól függ: hogy mennyire intenzív, hogy mennyi ideig tart és hogy mennyire új az inger a testünk számára. De mindenképpen azt eredményezi, hogy a teljesítőképességünk rövidtávon romlik. Az impulzus megszűnését követően kezdődik meg az adaptáció. A túl rövid adaptációs idő túlterheléshez, a túl hosszú adaptációs idő könnyen alulterheléshez vezethet. A megfelelő adaptációs időt követő terhelés során a szervezetünk egy magasabb teljesítőképességi szintről néz szembe az újabb kihívásokkal. Ez a fejlődés kulcsa és ezt a jól működő folyamatot nevezzük szuperkompenzációnak.

regeneráció,regeneráció futás után
A Goldilocks-alapelv megmutatja, hogy a különböző impulzusok hogyan hatnak a teljesítményre.

A kék csík jelenti az ideális terhelést és regenerációt, ebben az esetben a fáradás mértéke is optimális. A citromsárga görbe a túl nagy edzésterhelést szimbolizálja, ebben az esetben a test nem tud megfelelően regenerálódni és a regeneráció után sem fejlődik a teljesítmény. A narancssárga vonal pedig a túl alacsony terhelést szimbolizálja, ezzel sem érhető el a maximális fejlődés.

A jó hír és egyben rossz hír az az, hogy minél többször találkozik a szerveztünk egy impulzussal, annál kevésbé lendíti ki az egyensúlyi állapotból jelentősen, ezért fontos, hogy ha „csak úgy” futunk, de nem készülünk semmilyen versenyre, akkor is szükséges ezeket az impulzusokat váltogatni, mert könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy monoton edzésmunka végén még a minimális célkitűzésünket sem érjük el, hogy egészségesek maradjunk.

Tovább olvasok
"Mindig nagyon várom az edzést" - Szabó Nórival, a RW címlaplányával beszélgettünk

A Runner's World idei második számának címlapján Szabó Nóri látható, akivel a magazinban egy interjút is olvashattok terveiről, futómúltjáról, álmairól.

A saját testsúlyos gyakorlatkombó, ami az egész alsótestedet átmozgatja

A legjobb, hogy szinte bárhol elvégezheted, akár a szabadban is!

Órákat ülsz minden nap? Ezeket a nyújtó gyakorlatokat ismerned kell

Most őszintén: te mennyi időt fordítasz a nyújtásra? A streching elemi fontosságú, ha sokat sportolsz, de akkor is nagyon kell, ha minden nap órákat ülsz a számítógép előtt. A következő gyakorlatokat érdemes lenne minél gyakrabban végezned!

Szabad kezdőként sprintelni?

Olvasónk túl hamar kezdett el gyorsító edzéseket végezni, így gyorsan be is gyűjtött egy sérülést. Lőrincz Olivért kereste meg a problémájával.

Mi kell ahhoz, hogy „jó” Mátrabécet fuss? - Judit beszámolója a Mátrabérc Trailről

Na de mi a „jó”? Kinek mi, ugye… Ez nagyjából elfogadható. Évek óta vágyom a saját „jó” Mátrabércemre, de mindig volt valami oka annak, hogy ez nem realizálódott.

Ezért fájhat a karod egy kemény futás után

A lefelé futást követően nem csak a combjaid sajoghatnak, hanem a karod is.

Maráz Zsuzsi második helyen ért célba a hétvégén lezajlott Sakura Michin

A Spartathlon testvérversenyének mondott Sakura Michit bő negyed százada rendezik meg Japánban. A verseny hossza 250 kilométer nagyjából 5000 méternyi szintemelkedéssel, melynek teljesítésére 36 óra áll az indulók rendelkezésére.

3 szuperétel, amiket illessz be a tavaszi étrendedbe

Tavasztól nincs kifogás: egyre több a friss idényzöldség és gyümölcs, így már közel sem olyan nehéz vitamindúsan táplálkozni, mint a téli hónapokban. Pláne, ha a következő 3 vitaminbombáról sem feledkezel meg!

A maraton ugrott, de a Mátrabérc megmenekült

Veletek is előfordult már olyan, hogy miközben készültök egy-egy célversenyre, elképzelitek magát a versenyt? Mit fogtok ott csinálni, hogyan frissítetek, milyen érzés lesz futni és hogyan fejezitek be a versenyt? Mi lesz az eredmény és ezzel mennyire lesztek elégedettek? Majd pedig hogyan fogtok válaszolni az ismerősöktől kapott kérdésekre? Utóbbi talán olyan, mint egy képzelt riport egy elképzelt versenyről.

A szakértők szerint tényleg kevesebb szénhidrátot kellene enned, ha lapos hasat akarsz

Szénhidrát: igen vagy nem? Ez az örök kérdés, ha szóba kerül a fogyás. Az biztos, hogy nem szabad teljesen kizárni ezt az ételcsoportot az étrendből, viszont ahhoz, hogy a hasi zsír eltűnjön, igenis kell a szigorú odafigyelés!

4 Deserts Namib Race: Lubics Szilvia 250 km-t fut a Namib-sivatagban

A hét elején vágott neki annak a hosszú útnak Lubics Szilvia, melynek célja az április 28-án rajtoló 4 Deserts sorozat Namib-sivatagban rendezett versenye, ahol 250 km vár a három gyermekes ultrafutó kiválóságunkra.

4 gyakorlat hengerezéshez, amiket reggel érdemes kipróbálnod, hogy jobban induljon a napod

A test puha szöveteit (izmok, inak, stb.) fontos lazán tartani a rugalmasság a mozgástartomány megtartásának szempontjából.

4 tipp, amit bevethetsz mosásnál, hogy illatosabbak legyenek a futócuccaid

A következő trükköket bevetve eltűnnek a kellemetlen szagok az edzőcuccaidból!

„A karrierem csúcsa még mindig előttem van” – interjú Virág-Erdélyi Zsófiával

A Runner’s World legfrissebb számában képes összeállítást találtok a két gyermekes maratonista olimpikonunkról, a fotókon keresztül Zsófi egy napjába nyertek betekintést. Most pedig arról mesélt, hogyan halad sportolóként és miként érzi magát anyaként.

Mégsem olyan jó a koffein edzés közben, mint hittük?

Az egekbe dícsért koffeinnek van ám kevésbé áldásos hatása is, erről pedig különösen fontos tudnod akkor, ha magas intenzitású edzéseket végzel!

Mátrabérc Trail tizedszer

10 évvel ezelőtt indultam először Mátrabércen, akkor még csak a túra létezett. Egy évre rá került először megrendezésre a Mátrabérc Trail, az esemény terepfutó változata. Azokban az években kezdett bővülni a hazai terepfutó versenyek kínálata. Jelölt útvonal, gazdag frissítés, időmérés és persze egy kissé feszesebb szintidő várta a futókat. A Mátrabérc Trail mezőnye április 20-án, szombat reggel 8-kor, 10-ik alkalommal vág neki ennek a kultikus útvonalnak. Berta Gábort, a verseny egyik rendezőjét kérdeztem az eseményről.

Egy dietetikus tippjei Húsvétra, hogy egészségesebben táplálkozz a lakománál

A sütemények, sonka, tojás és kalács mellett nehéz lehet megállni, hogy ne kóstold meg az asztalon lévő finomságokat.

A futókat állította a középpontba az adidas filmfesztiválja

„A Cool Breath From the East” címen jelent meg a V4-ek közös rövidfilmje.

Az izomfáradtság az agyra is negatívan hathat

Ha futás után fontos, hogy vágjon az eszed, nem érdemes túlhajtanod magadat.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Ne fuss el a kedvezmények mellett!

Csak 1785 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem